Ronneby kommun

Järnaviks Camping                                                           hemsida      e-mail
Bastuviksvägen 61
370 10 Bräkne-Hoby
Tel:  0457-821 66

Mob: 0708-83 79 70

Svalemåla Stugor Fiske Konferens                                   hemsida    e-mail
Svalemålavägen 6
372 63 Bräkne-Hoby
Tel: 0708-18 00 22

Blekinge kallas ibland för Sveriges trädgård, eftersom klimatet är varmt och många växter som normalt trivs längre söderut också trivs i Blekinge. Blekinge är ett litet landskap, drygt 10 mil från öst till väst. Bara Öland är mindre.

Ronneby Brunnspark som blev utsedd 2005 till Sveriges vackraste park
och Blekinges bästa besöksmål. Här finns det möjlighet till att strosa runt i Ronneby Brunnspark, med dess fantastiska planteringar och villorna som är kulturminnesmärkta. Man kan spela minigolf, besöka Blekinge Naturum, bara
sitta i gräset med en medhavd picknickkorg. Ytorna är stora för att kunna göra
olika aktiviteter som att spela kubb, fotboll, brännboll mm. och vidare upp i Brunnsskogen där vi har elljusspåret, japansk trädgård och doftträdgård. Utsiktsberget där man kan se över hela parken. Brunnsbadet med rutschbana. Sommartid äger det rum många evenemang.Boendemöjligheter, spa på Hotell Ronneby Brunn och restauranger, café och en affär med allt från hantverk, kläder och presenttips.

Bergslagen, den äldsta stadsdelen av Ronneby. Här finns hembygdsmuseet Möllebackagården, Stallet (är den äldsta träbyggnaden i Ronneby. Den klarade sig från stadsbranden 1864.

Massmanska Kvarnen, byggdes kring 1760-talet. Idag finns här utställningar. Mor Oliviagården: lokal slöjd- och konsthantverkare, utställningar och försäljning, örtagård och skulpturpark.

Kulturcentrum, denna lokal byggdes 1907 och användes till lagerlokal till Kockums Emaljerverk. Idag är den en av södra Sveriges största konsthallar med utställningar, inne i Kulturcentrum finns även en restaurang mm.

Heliga Kors Kyrka som är placerad i Bergslagen: Kyrkan är uppförd i många etapper, främst under medeltiden. Inne i kyrkan finns fantastiska kalkmålningar.

Ronneby centrum är en mysig stadskärna med ett brett utbud av affärer och restauranger, och med alla fantastiska planteringar som finns i stadskärnan. Förutom Ronneby Brunnspark så har Ronneby stad en park inne i centrum, Rådhusparken, mysig lite plats att sitt och koppla av i eller bara att ta med en kaffekorg.

Karön- största ön i Ronnebys skärgård. En gång i tiden fungerade den som ett slags skärgårdsfilial till Sveriges största kurortsanläggning, Ronneby Helsobrunn. På Karön finns 16 stycken privata sommarvillor från oscariansk tid, byggda i schweizerstil..Restaurang, badplats, promenadstig runt ön, stugby med 15 stugor att hyra strax intill havet. Dessa stugor hyrs ut genom Ronneby turistbyrå och de ligger strax intill havet. Det finns också en gästhamn. Att ta sig till Karön gör man med den lilla passbåten som kör över sundet, det tar ca 5 minuter med båten.

Räntemåla Gård - Fritidscenter: Älgar på riktigt, de har älgvisningar varje dag
kl. 16:00 ca.15/6-15/8.
De har Ädel- /Kräftfiske, älgar och hjortar i dess rätta miljö. Äventyrsslinga med en rad roliga stationer.

Blekinge Hästskjuts: De ordnar bla grillturer längs de vackra blekingska vägarna. De ordnar olika utflykter med häst och vagn, man kan även hyra en häst och vagn och övernatta i vagnen.

Linslöjden: Blekingesöm, tyger, handdukar, bonader, hantverk och presenttips.
Linslöjden ligger i Bräkne-Hoby.

Blekinge pärlor: Längs vägarna i ett av Blekinges naturskönaste områden från Kuggeboda i söder till Skuremåla i norr, är utbudet av lokala konstnärer och hantverkare större än du kunnat ana. Följ den blåmarkerade vägen fram till några av bygdens ”pärlor”.

Utvandrarnas väg: Längs hela vägen finns många besöksmål att besöka. Allt från större besöksmål, trädgårdar, museum, hantverk, logi, mat och caféer, aktiviteter och badmöjligheter.

Björketorpsstenen: Mäktiga runors hemlighet dolde jag här, kraftfulla runor. Den som bryter detta minnesmärke skall ständigt plågas av arghet. Svekfull död skall drabba honom. Jag spår fördärv.
Så lyder inskriften på den mer än fyra meter höga runstenen vid Björketorp. Med sina två flankerande drabanter är Björketorpsstenen en av landets mäktigaste runstenar. Inskriften är från senare delen av 600-talet e Kr.

Hjortsberga: Var en gång i tiden en central plats i Blekinge. Intill den urgamla häradsvägen och sockenkyrkan, uppförd på 1200-talet, låg under medeltiden hela landskapets tingplats, kanske med rötter redan i förhistorisk tid. Här finns också Blekinges största järnåldersgravfält med mer än 120 synliga gravanläggningar inom ett begränsat område på åskrönet.

        

kommuner i Blekinge

Karlshamn | Karlskrona Olofström | Ronneby Sölvesborg

Startsida