Faluns kommun

Bjursås Camping                                                       hemsida     e-mail

Box 43, Björsbergsvägen 65

790 21 Bjursås

Tel: 023-510 04

Främby Udde Resort                                                  hemsida     e-mail
Främby Udde 20
791 53 Falun
Tel: 023-197 84

Gullnäsgården                                                            hemsida     e-mail
Gamla Gryksbovägen 62
791 38 Falun
Tel: 023-104 06

Lumshedens Camping                                                hemsida     e-mail

812 94 Åshammar

Tel: 0706-51 08 17

Smednäset Caravan Club                                          hemsida     e-mail

Smednäsvägen 10

790 25 Linghed

Tel: 0246-221 06Vi har många trevliga turistmål.

Falu Koppargruva
Falu Koppargruva har alltid fascinerat sina besökare. Carl von Linné beskrev den som "Sveriges största under, men faslig som helvetet". Gruvan är fortfarande ett under och du behöver inte mycket fantasi för att föreställa dig den fasliga arbetsmiljön. Drottning Kristina kallade Falu gruva för en "svensk klenod" och den är fortfarande en klenod, en riktig pärla bland svenska sevärdheter. Ett besök i gruvan är en stor upplevelse, en spännande guidad resa genom århundraden. Intill den mäktiga Stora Stöten ligger Gruvmuseet som speglar gruvans 1000-åriga historia.
Här kan du se film, bildspel, dataanimationer och utställningar. Du kan även söka djupare information i en databas och spela det nyproducerade 1000-årsspelet. I Världsarvshuset finns också en butik med souvenirer, böcker, vykort och hantverk av trä, koppar, mässing och smide. Här kan du boka gruvturer, få information om arrangemang i Världsarvet och tips om olika aktiviteter för både stora och små. Tel: 023-782030

Carl Larsson-gården:
Carl Larsson-gården i Sundborn är Faluns populäraste turistmål. Varje år besöker 60 000 människor från när och fjärran Carl och Karins unika hem.
Gården är en dekorativ helhet, ett samspel mellan färger, konstfärdiga snickerier och en betagande vacker natur. Miljön är en inspirationskälla för inredare världen över. Delar av gården har visats i London och på Nordiska Museet i Stockholm och utställningarna har väckt mycket stort intresse.
Tel: 023-600 53

Stora Hyttnäs:
Stora Hyttnäs är en upplevelse utöver det vanliga. Gårdens historia går tillbaka ända till 1500-talet men idag utgör den en autentisk högborgerlig miljö från sekelskiftet 1900. I husets alla vrår finns ting av intresse. Biblioteket innefattar titlar ända från 1600-talet och i klädkammaren finns överdådiga textilier. Att Carl och Karin Larsson var väl sedda gäster i huset vittnar utsmyckningen av den vackra salongen om. Redan på 1600-talet sågs hyttarbetare och gruvdrängar plocka äpplen på Stora Hyttnäs. "Gubbäppelträdet" är ett av Sveriges äldsta äppelträd och bär än idag frukt.
Tel: 023-600 01

Lugnet:
Vid foten av hoppbackarna ligger Lugnet som är en komplett sport- och fritidsanläggning med unika resurser. Här samsas elitidrottsmän, motionärer och människor som bara vill njuta av frisk luft och vacker natur. Vid hoppbackarna finns ett litet café och man har även möjlighet att åka upp i hopptornet för att få uppleva den fantastiska utsikten över staden och sjön Runn.
Sporthallen var när den byggdes Sveriges största och den är fortfarande imponerande. Innebandy, handboll, basket, simning och gymnastik är bara några av aktiviteterna i hallen. Men den används också för mässor, artistgalor och för stora kongresser. Bowling, curling och friidrott hör också till aktiviterna på Lugnet. De flesta idrottsgrenar finns representerade och de möjligheter som Lugnet ger betyder förstås mycket för Faluns idrottsliv.
Friluftsbadet med en 50-meterbassäng och vattenrutschbana är det självklara målet för alla som vill sola och bada.

Gamla Stabergs trädgård:
I Kniva finns en 1700-tals karolinsk bergsmansgård med en barockträdgård som är ett måste för alla med trädgårdsintresse.Trädgården restaurerades under 1997-99 tillbaka till sitt 1700-talsutseende. Planteringen av fruktträden har skett i samarbete med Nordiska genbanken. Gamla Staberg är ett klonarkiv för gamla fruktsorter.
Gårdsområdet liksom Barockträdgården är alltid öppet. Gamla Staberg café & kök är öppet året runt.
Guidning efter överenskommelse tel nr 023-77 10 85 Lotta Örtendahl.

Svedens gård
Svedens gård är en gammal bergsmansgård som har en extra historisk dimension. Det var här som blomsterkonungen Carl von Linné firade sitt bröllop med Sara Elisabeth Morea 1739. Bröllopssalen är utsmyckad med en väggmålning som visar berättelsen om Kung David. Vid bröllopsstugan finns rabatter med blommor som har anknytning till gårdens berömda svärson. Till den vackra miljön hör också vårdträd som askar, lönnar och lindar. Från Sveden härstammar prästen Jesper Svedberg och hans son filosofen Emanuel Swedenborg.
Sveden har även hästar samt lite andra djur och ordnar ponnyridningar, guidade turer mm.

Arvid Backlundgården:
I Svärdsjö finns en intressant samling skulpturer gjorda av den kände skulptören Arvid Backlund. Utställningen finns samlad i skulptören Arvid Backlunds ateljé med skulptur- och konstsamlingar som visas för allmänheten. Hans konstnärsvänner har stått modell för ett flertal av skulpturerna. Förutom utställningen i två ateljérum visas konstnärens bostad.
Tel: 0246-511 65

      
Kommuner i Länet

Avesta | Borlänge | Falun | Gagnef Hedemora | Leksand Ludvika | Malung/Sälen Mora | Orsa | Rättvik Säter | Smedjebacken Vansbro | Älvdalen

Startsidan