Gagnef kommun

 

Sifferbo Stugby och B&B                                        hemsida     e-mail

Gimmenvägen 1 

785 63 Sifferbo 

Tel: 0243-23 03 89  


Vi har många trevliga turistmål.

Ottilia Adelborgmuseet
Konstnären, författaren och hembygdsvårdaren Ottila Adelborg var en mångsidig person. Hon startade knyppelskolan 1903 för att bevara knyppeltraditionen i bygden och hon samlade även spetsar under sina utlandsresor. Här finns nu ett unikt spetsmuseum med en stor samling knypplade spetsar. Det finns även en dräktkammare med utställning om Gagnefs sockendräkt och som speglar det äldre dräktskicket i Gagnef och dess utveckling. Ottilias stora konstproduktion visas på museet i form av temautställningar. Museet ligger i Gagnefs Kyrkby vid Prostdammen.
Information och gruppbokningar: Gagnefs Turistbyrå, tel 0241-151 50.

Kvarna
Kulturreservat, med lämningar från tidigt 1600-tal, ligger naturskönt längs Närsströmmen vid Kvarnsjön, väster om Dala-Floda. Kvarna nyrestaurerades 1990-1994. Idag fungerar området som en kulturoas. Ett system av kanaler och dammar ger området en speciell atmosfär. Här finns och demonstreras en gammal vadmalsstamp, en kvarn, en takpärtmaskin, en kolningsplats med tillhörande koja och en tjärdal. Under sommaren anordnas visningsdagar, trivselkvällar med underhållning, samt kolmila och tjärdal. Fritt tillträde. Info tel 0241-222 35.


Tanså hytta
En rest av en av Mockfjärds stora industriepoker. Under nära ett halvsekel framställdes tackjärn med hjälp av malm, kol och kalk som per häst kördes till hyttan.
En 2,5 km lång kulturstig har ställts i ordning för att ge besökarna en inblick i forna tiders industriella järnframställning, arbetsliv och skogsbruk. Intill hyttan finns nu en rastplats med eldstad till besökarens förfogande.
Hyttan finns 5 km sydväst om Mockfjärd. Skyltning från riksväg 71. Fritt tillträde.

Bastbergets fäbod Bastberget har haft oavbruten fäboddrift i 400 år. Under 1800-talet var den en av Skandinaviens största fäbodar. Den långa fägatan, de omkring 150 byggnaderna, av vilka flertalet är grå, och den oavbrutna fäbodtraditionen gör Bastberget unik i fäbodsammanhang. Från veckan efter midsommar och hela juli finns djur i fäboden.
Vid en kulturhistorisk miljöanalys har Bastberget klassats som riksintressant. Dessutom är fäbodområdet utpekat som riksobjekt för naturvården.
Bastberget ligger 15 km söder om Mockfjärd. Skyltat under säsong från Mockfjärd via skogsbilväg förbi sjön Alten.

Djurmo Klack 358 meter över havet. Milsvidd utsikt. Naturreservat. Uppe på toppen ligger två gravrösen, det största är mer än tio meter i diameter. Flera sägner berättar om trollen som bodde i uvhålet, som man ser från riksvägen. Grottan är länets största som har bildats av frostvittring.
Berget var i äldre tider ett betydelsefullt vårdkasberg. Djurmo klack har även en artrik flora av det slag som är typiskt för så kallade sydväxtberg. Bergbranten utnyttjas som häckningsplats för olika fågelarter. Slogbod med bord och bänkar finns till besökarens förfogande.
Klacken ligger i Djurmo, 6 km öster om Djurås. Skyltat från riksväg 70.

Flottbroarna i Gagnef
I den vackra byn Österfors och i Gagnefs Kyrkby finns två av de sista flottbroarna i landet. I Kyrkbyn finns också ett trevligt flottbrocafé att besöka. Sommartid kan man även åka med båten Lisskulla på älven.

Kyrkälvbron i Dala-Floda
Med sina 158 meters spännvidd är det den längsta trähängbron för biltrafik i Sverige.

Älvmötet
Gagnefs Kommun genomkorsas av två älvar, Österdalälven och Västerdalälven. I Djurås flyter de samman och bildar Dalälven. Älmötet i Djurås är en naturskön plats och ett trevligt utflyktsmål. Man når platsen från Vårdcentralens parkering.

Wålstedts ullspinneri i Dala-Floda
Det är tredje generationen som tillverkar exklusiva ullgarner. Man levererar garn till flera stora textilkonstnärer i hela världen och gör även mycket vackra stickgarner. Gör ett besök och se den hantverksmässiga tillverkningen i små specialbyggda maskiner. I anslutning till spinneriet finns försäljning. Entré: vid studiebesök, ring för info. tel 0241-221 00.

Bäsna Trädgård
Här har du möjlighet att botanisera bland mysiga och sköna utemiljöer och få med dig inspiration hem till den egna trädgården. Försäljning av allehanda växter och tillbehör, Även sommarcafé.
Tel 0243-23 07 06.

Tulavippan – Dalarnas största loppis
1600 m2 nytt och begagnat i Gagnef. Vid RV 70, bakom Preem. Tel 070-419 32 17.

Fänforsen
Med en längd på 900 meter och en fallhöjd på 9 meter räknas Fänforsen som den största älvforsen söder om Norrland. Vackert belägen rastplats med servering och minigolf. Vid riksväg 71, V Björbo.

Gagnefs minnesstuga
En av Sveriges äldsta hembygdsgårdar, grundad 1909 av konstnärinnan Ottilia Adelborg, som bosatte sig i Gagnef 1903 och levde där till sin död 1936. Gården bestär av 22 byggnader, med inventarier från självhushållets dagar. Minnesstugan ligger på Adelborgsvägen i Gagnefs kyrkby. Mer info på

Lövsjön
Bruksmiljö från 1800-talet. Utställningslokal med foton och föremål från byn.

Mejdåsens utsiktstorn
Utsiktstorn med hänförande utsikt över bygden. S Björbo. Öppet året runt.

 
Länsmansgården är ett alternativ och sifferbo camping 2 fina övernattingsställen
     
Kommuner i Länet

Avesta | Borlänge | Falun | Gagnef Hedemora | Leksand Ludvika | Malung/Sälen Mora | Orsa | Rättvik Säter | Smedjebacken Vansbro | Älvdalen

Startsidan