Malung/Sälen kommun

Kläppens Camping                                                     hemsida     e-mail

780 67 Sälen

Tel: 0280-962 00
Kläppens camping är öppet året om och erbjuder Drop in- och säsongsplatser med gångavstånd till både älven och fjället!

 

Vi har många trevliga turistmål.
Malung-Sälen ligger i Dalarnas mest företagsamma kommun och vi är norra Europas största turistdestination. Under snötäcket väntar en oförglömlig sommar. Ett svenskt original med anor från Gustav Vasas tid mixat med dalahästar, storslagna evenemang och lustfyllda upplevelser.

Sevärdheter
Trollskogen
Här finns många troll och andra roliga figurer. En del spelar & sjunger och en del berättar spännande historier. Här trivs alla - stora som små!
Ett perfekt utflyktsmålet för hela familjen, vinter & höst som sommar & vår!

Experium
Experium är en unik upplevelseväld i Lindvallen. Här kan du uppleva allt från äventyrsbad och surfing inomhus, till 3D-bio, shopping, god mat och avkopplande spabehandlingar.

Sälenfjällens Golfbana
Vår bana är en kuperad skogsbana som bitvis ställer krav på starka ben och precision, men som å andra sidan tillför varje golfrunda lite extra spänning.

Malungs golfbana
I ett centralt men ändå avskilt område ligger vår fina golfbana. Mycket naturskönt vid Västerdalälven. Från några utslagsplatser och greener är utsikten hänförande.

Strömfiske i Ogströmmen
Från Malungs rået ner till Öje är det nio kilometer och det är bra harr och öring fiske hela vägen. De övre två kilometrarna har en egen karaktär med korta forsar och längre sel. Sommartid är det ingen ädlare fisk i selen men de håller grov gädda. Vill man prova gäddfisket är skymningstimmen bäst och det landas varje år riktigt fina fiskar på runt meter i dessa sel.

Sälens Fiskespecialisten
Hos oss får man dagsaktuell information om fisket i Sälen området. Vart det är bra att fiska och vad man ska använda för att fånga fisken.
För den som vill lära sig flugfiske så har vi egna guider som lär ut grunderna och är man redan en van flugfiskare så kan man få en fortsättningskurs eller en guidning i området.

Sälen Akvariet
Strömakvarium med öring, röding mm. Upplev Västerdalälven från fjäll till hav. I unika strömakvarium får du uppleva våra vackra laxfiskar i Västerdalälvens fantastiska vattenmiljö. Här möter du öring, röding, bäckröding och regnbågslax i naturliga miljöer. Även våra vanliga svenska arter: gädda, abborre och mört möter du öga mot öga i akvariet.

Hälla naturreservat
Här finns strömmande vatten, bergsbranter, tallhedar, tät granskog, sumpskog, myrar m.m. Ett intressant inslag som förekommer här är den fridlysta flodpärlmusslan.

Lybergsgnupen
Med en bergsklack och ett 200 m brant stup är Lybergsgnupen en av de vackraste utsiktspunkterna i Malung. Här finns slogbod med grillplats.

Hyr en hund till din fjällvandring
Fjälläventyr i Sälen har ni möjlighet att hyra en hund. Konceptet är helt unikt och det är antagligen därför det är så populärt. I sällskap av en hund lockas glädjen av att fjällvandra fram på en helt ny nivå. Vi erbjuder er att ta med en av våra polarhundar på er fjällvandring. Våra hundar är väldigt kärvänliga och längtar efter att få följa mer er ut på fjället.

Olnispa hembygdsgård
Hembygdsgården i Sälen. Olnispa ligger naturskönt i byn på västra sidan av Västerdalälven i Sälens by. Gårdsplatsen, som är ursprunglig, är omgiven av åker och äng.

Vasaloppsstarten
Vasaloppsstarten i Berga. Obelisk med samtliga vasaloppssegrares namn inhuggna.

Cykling
Cykling i sommarfjäll är något som är galet roligt. Om ni inte testat att cykla i en bikepark, gör det! I sommar bjuder vi på extra skönt flyt både på fjället, i bikeparken och på landsvägarna för att inte tala om våra vidsträckta skogsbilvägar som erbjuder en fantastisk variationsrik upplevelse mil efter mil. Ta med hela familjen eller kompisgänget på en tur där allt från cyklar, boende, middag och frukost till plåster ingår. Och alla kan cykla på sin egen nivå, våra banor och leder är byggda både för experter och för nybörjare, utför som på tvären, för stor som liten. Varmt välkomna att pröva era hjul i Sälen i sommar!

Kvarnstensbrottet
Malung har ett av Sveriges största kvarnstensbrott, beläget i Östra Utsjö.
Brottet är ca 1700 m långt och ca 50-170 m brett. De äldsta fynd man gjort av kvarnstenar som huggits i Malung är från 800 e.Kr.

Sixten Jernbergs Museum
Gör ett minnesvärt stopp i Limedsforsen och besök Sixten Jernbergs museum. Han var en av Sveriges mest folkkära idrottsmän genom tiderna, och en av den olympiska historiens allra största. Mellan OS-åren 1956 och 1964 var Sixten världens bäste skidåkare och vann 15 OS och VM-medaljer, 15 SM- guld och två Vasalopp. Förutom museet finns även restaurang/ café och konferenslokal i samma byggnad.

Damerna på Storholen
Förutom våra egna produkter så finns där hantverk från egen och andras tillverkning.
I sommar har vi ha butiken öppen och under vintersäsongen kommer vi också ha öppettider, dock inte dagligen. Vi producerar ett hårt ljust delikatessbröd som vi vunnit silvermedalj för vid Eldrimners produkttävling.

Arvselens Levande fäbod
Här strövar korna fritt och det finns även getter, kaniner, höns och en söt bondkatt som heter Sotis. Gästerna får höra berättelser om gamla tiders fäbodliv och hur fäbodlivet lever vidare än i dag. Arvselen drivs sedan 1994 av den idag 37 årige Täpp Lars Arnesson 6:e generationen på gården Johans i Arvselen sedan den byggdes 1862.

Lindvallens fäbod
På Lindvallens fäbod strosar djuren mer eller mindre fritt och du kommer riktigt nära dem. Här erbjuds även aktiviteter för hela familjen och en liten servering med möjlighet till en mysig fika i lugn fäbodmiljö. Den gamla genuina fäbodmiljön med fäbodar från slutet av 1800-talet. Passa på att ta en våffla och en kopp varmt kaffe eller choklad.

Återkommande sommar Evenemang
Skinnarspelet
Ett fantastiskt folklustspel med mycket vacker musik framfört av både kända artister och lokala amatörer. Mycket sevärt!

Dansbandsveckan
Nordens största dansbandsvecka med non-stopdans på 4 banor 7 kvällar i rad.
Dagtid bjuds det på underhållning på scenen i Grönlandsparken samt en rad andra aktiviteter runt om i Malung.

Kultur i tiomilaskogen
I 15 olika byar på Malungs Finnmark visar ca 120 utställare upp sina alster. Detta speciella evenemang bör upplevas! Brukar äga rum sista helgen i juli.

Midsommar i Malung-Sälen
Bjuder på traditionellt och genuint midsommarfirande och en massa roliga aktiviteter för hela familjen. Resning av midsommarstången. Dans kring stången. Traditionella lekar. Spelmanslag, folkdanslag.Alla är välkomna att vara med och klä midsommarstången, ta gärna med blommor.

Jörgens Livslopp
vi cyklar tillsammans från Sälen till Mora!
Alla som vill vara med och stötta ”Ett aktivt liv mot cancer” är välkomna! Utmana dig själv eller dina vänner att genomföra sträckan Sälen – Mora. Alla deltagare skänker 1 krona per minut det tar, för att alla ska komma ut och röra på sig för en god sak väljer du om du vill cykla en del, delar eller hela sträckan!

Malungs Marknad
Vår & Höstmarknad med gammal traditionell marknad med 100-tals knallar, godisregn, tivoli, uppträdande mm. Marknaden arrangeras i centrala Malung.

Malungsfors Visfestival
En mysig festival med stora artister

Fjällhojen.
Vi håller fast vid våra värdeord, kul, bekvämt och gott så mat och dryck liksom samvaron med alla andra Fjällhojare är prioriterat.

CykelVasan
CykelVasan 90 km med start i Sälen, via alla de välkända kontrollerna och mål i Mora är nu CykelVasan en klassiker, precis som vinterns Vasalopp. Cykelvasan är ett motionslopp som vänder sig till både motionär och elit, fördelat på tre distanser. Loppet från Sälen till Mora passerar alla de kända Vasaloppskontrollerna i Vasaloppsarenan.

UltraVasan
Vasaloppet är världens största, äldsta och längsta långlopp på skidor. Sedan 2014 kan världens löpare springa samma sträcka, förbi alla kända kontroller.

Formtoppen
Ett gå-lunka-löp lopp för tjejer Formtoppen är ett mycket trevlig evenemang för dig som vill ”förena nytta med nöje” när fjället är som vackrast med sina härliga höstfärger!
Högfjällshotellet öppnar upp och välkomnar gäster redan från fredagen.

Country SM
Här väntar en kavalkad av Country musik från nyare artister till redan kända musiker i helt fantastiska lokaler på Sälens Högfjällshotell som gör detta arrangemang helt unikt i Country Sverige!

 

Joängets Fjällgård femlidens stugby spa vi rekommenderar Sälens skoteruthyrning
     
Kommuner i Länet

Avesta | Borlänge | Falun | Gagnef Hedemora | Leksand Ludvika | Malung/Sälen Mora | Orsa | Rättvik Säter | Smedjebacken Vansbro | Älvdalen

Startsidan