Halmstad kommun

Här är det nära till salta bad och fina sandstränder.

Sveriges framsida = Västkusten

Halmstad - Nu har du kommit rätt
Det är vid Nissan, som Halmstad formats från 1200-talet och framåt. Den första staden låg vid Övraby ett stycke från mynningen. Halmstad var en viktig stad, faktiskt västkustens största, under medeltiden. Runt den medeltida kärnan byggdes på 1600-talet de befästningsvallar, som vi idag kan se rester av vid Norre Port och längs Karl XI:s väg.

Halmstads slott, som byggdes på 1600-talet av vår danske kung Christian IV, är landshövdingens residens och turistbyråns hemvist. Framför slottet står skulpturen Råmärke (1995) av Carl Magnus, och bredvid ligger en av världens minsta fullriggare, skolskeppet Najaden, byggt 1897. Najadens Vänner har visningar här under sommaren, med café och underhållning. Vid Österbro säljs färsk fisk några dagar i veckan.

HMS Najaden en av världens minsta fullriggare byggd i Karlskrona. Världsunikt kompositbygge med träskrov på järnspant. Flottans övningsfartyg 1897-1938. Skänkt till Halmstad 1946 och numera museifartyg, som sedan 1988 vårdas och visas av Föreningen Najadens Vänner. Föreningen har som uppgift att bevara och återställa det världsunika fartyget i ursprungligt skick, och ha det öppet för allmänheten sommartid..

Carl Milles fontän, Europa och tjuren, pryder Stora torg sedan 1926. Motivet kommer från grekisk mytologi, där Zeus i en tjurs skepnad rövar bort kungadottern Europa. Vid rådhuset står skulpturen Kungamötet av Edvin Öhrström sedan 1952, och minner om mötet på slottet 1619 mellan Gustav II Adolf och Christian IV. Kvinnohuvud av Pablo Picasso står mellan broarna vid Nissan. 1971 kom den 15 m höga skulpturen på plats. Den är utförd i blästrad betong av den norske konstnären Carl Nejsar, efter anvisningar av Picasso, vars dåvarande hustru Jaqueline Roque stod modell.

Vid Stora torg ligger Wärdshuset Tre Hjärtan, ett korsvirkeshus från 1700-talet. Namnet har sitt ursprung i stadsvapnet som har tre krönta hjärtan. Brooktorpsgården på Kyrkogatan, är ett välbevarat korsvirkeshus från 1700-talet, som nu rymmer kafe. Fortsätt sedan på Vallgatan, en av Halmstads verkliga idyller. Vid Klammerdammsgatan ligger det gamla, men på nytt uppförda, Mellgrenska huset i korsvirke och tegel.

Halmstad är den nordligaste staden i Europa med konsekvent genomförd korsvirkesarkitektur. På Storgatan 32 ligger Kirsten Munks hus, ett unikt 1600-talshus i grönglaserat holländskt tegel. Vid Lilla torg ligger det renoverade Fattighuset som rymmer hantverk och butiker. Här finns även Halmstads Idrottsmuseum med lokal idrottshistoria, idrottsredskap och idrottsföreningarnas erövrade priser mm. På Storgatan ligger Halländska Hemslöjden, som är en mycket fin butik, fylld av kunskap, slöjd och konsthantverk av hög kvalitet.

Norre Port byggdes 1601 och är den enda kvarvarande stadsporten av de fyra som funnits. Genom porten gick dåvarande Rikstvåan så sent som på 1950-talet! Strax invid porten finns Norre Katts park - en skön oas vid Nissan med kafe sommartid.

Utsiktstornet på Galgberget. Berget planterades med skog på 1860-talet och fungerar som en stor naturpark med fina utflyktsmål såsom Friluftsmuseet Hallandsgården och Landalasjön. Från Utsiktstornet (byggt 1897) har man en vidunderlig utsikt över Halmstad. Öppet sommartid.

Tropikcenter bjuder på en tropisk värld fylld av vackra, spännande och kramgoa djur. Barnkalas och skattjakt à la fångarna på fortet kan arrangeras. Öppet dagligen kl 10-16. Juli dagligen kl 10-18

Heagård Konst & Hantverk. Här har Heagårds formgivare gemensamma utställningar. Tillsammans med inbjudna utställare bjuder de på konst, hantverk och design i de flesta tekniker i den vackra ladugården från 1877. I samma hus finns en restaurang och en klädbutik.

Särdals Kvarn är uppförd 1890 och med sina sex våningar en av Nordens högsta. Kvarnbyggnaden liksom den före detta mjölnarbostaden, magasinet och stallet är byggnadsminne. Visningar arrangeras vid olika tillfällen eller efter överenskommelse. Kaféet serverar mat och fika i trädgården eller i det inredda stallet. Kvarnbutiken erbjuder omsorgsfullt valda kulinariska godsaker och hantverk.

Fågelskyddsområdet Trönninge ängar är en unik plats där du kommer fåglarna tätt in på livet utan att störa. Det behövs ingen stark kikare i gömslet, eftersom du sitter mitt i fågellivet. Vid denna rikskända fågellokal passerar mängder av flyttfåglar och vid betes- och våtmarker häckar många arter. Det finns även en plattform med närhet till buskagen och ett fågeltorn med härlig utsikt.

Klapperstensfältet i Påarp söder om Halmstad, är från järnåldern och Hallands största i sitt slag med över 200 rösen och stensättningar. I den vackra jordbrukstrakten finns också Eldsbergaåsen med sin sevärda medeltida kyrka, vars äldsta delar är från 1200-talet. Från kyrkbacken har du en fantastisk utsikt över Sydhalland.

Museer och hembygdsgårdar
Länsmuseet Halmstad
ligger i en byggnad ritad av Ragnar Hjort och invigdes 1933. Utställningen Utvalda minnen speglar Hallands historia från forntid till nutid. Den är formgiven av konstnär Roj Friberg. Utvalda verk - konst ur samlingen, visar framförallt svensk 1900-talskonst av bl a GAN, Olle Kåks, Halmstadgruppen, Sven X:et Erixson och Roj Friberg. I projektrummet visas videokonst och 22 m2 är en utställningsserie för konstnärer verksamma i Halland. Visningar, stadsvandringar och tillfälliga utställningar.

Frilufsmuseet Hallandsgården är en lantlig idyll på Galgberget med vidunderlig utsikt över Halmstad. Ett "Skansen i miniatyr" med ett tiotal 1700- och 1800-talsbyggnader samlade från hela Halland, samt äldre kulturväxter och lantrasdjur. Byggnader och café har öppet sommartid, då det arrangeras program med musik, visningar mm. Guidade visningar och familjevisningar varje dag sommartid.

Marinstugan. Marinhistoriska samlingar visas av Flottans män, söndagar kl 9-11.30.

Mellby Konstmuseum, Halmstadgruppens museum, men även nationella och internationella konstutställningar från konsthistorien till nutid. Den surrealistiska Halmstadgruppen bildades 1929 och de sex medlemmarna höll ihop i över 50 år.

Förbandsmuseum. Speglar Flottiljområdet från 1940-talet med Kungliga Hallands Flygflottilj, F 14, fram till dagens utbildningscentrum med Försvarsmaktens Tekniska Skola och Militärhögskolan Halmstad. Flygepoken och utbildningsverksamhet skildras med föremål, uniformer och modeller. Här visas också vardagslivet på förbandet med sjukan, matsalen, vädertjänsten, samband med mera, samt en Saab A 32 Lansen.

Halmstads Idrottsmuseum. Här finns lokal idrottshistoria, idrottsredskap och idrottsföreningarnas erövrade priser mm. Här kan du bland annat se Rolf Peterssons "Guldpaddel", Laxbuggarnas VM-pokal och den Palmska skölden.

Måleriyrkets Museum Pilefeltsgatan 54. Material, verktyg och litteratur är skänkta av målare och målaremästare, och sträcker sig från 1900-talets början och till våra dagar. Plan två visar en liten konstsamling, samt div lokala kyrkoinventarier. Öppet efter överenskommelse, tel 035-10 62 62.

Särdals Livräddningsstation. Vid Busörsrevet norr om Haverdal, en idyll med båtbodar och vacker natur, ligger livräddningsstationen. Den tillkom under segelfartygens tid (1908) för att rädda skeppsbrutna vid en kust, där många fartyg strandade. Den var i bruk fram till 1957 och rymmmer nu ett litet museum med visning sommartid. Platsen är en fin observationsplats för sträckande sjöfågel.

Harplinge Hembygdsgård har sex byggnader. Den äldsta är Särdalsstugan, en ryggåsstuga från 1600-talet. Även smedja, stor samling jordbruksredskap och maskiner, arkiv, bibliotek, kryddgård mm.

Harplinge Väderkvarn är byggd 1895 och av typen holländare, som automatiskt vrider vingarna mot vinden. Översta delen är en rörlig hätta, vars spets når 22 m över marken. Efter lång renovering mals det återigen i kvarnen och under hela året ordnas musik- och kulturaktiviteter. Första söndagen i juli äger Mölledagen rum.

Breareds Gamla Lanthandel. I Simlångsdalen finns detta lanthandelsmuseum. Lanthandeln byggdes i mitten av 1800-talet och var i många år den självklara samlingspunkten i trakten. Bröderna Persson stängde den för ca 50 år sedan men nu säljs här återigen karameller i strut och hantverk från trakten.

 
      

Hallands Kommuner

Falkenberg | Halmstad Hylte | Kungsbacka Laholm | Varberg

Startsida