Kungsbacka kommun

Camp Gressela                                           hemsida    
Varbergsvägen 503

439 73 Fjärås
Tel: 0739-10 87 97 

Rörviks Camping                                         hemsida      e-mail
Rörviksvägen 10

439 92 Onsala
Tel: 0300-644 01 

Åsa Vandrarhem STF                                    hemsida     e-mail

Kuggaviksgården
Varbergsvägen 1894
439 55 Åsa

Tel: 0340-65 12 85

Här är det nära till salta bad och fina sandstränder.


Sveriges framsida = Västkusten

Kungsbacka har närhet till naturen, åtta mil kust, Sveriges äldsta fyrplats, en idyllisk sekelskiftesstad, ett rikt kultur- och fritidsutbud, omfångsrika shoppingmöjligheter och storstadens fördelar in på knuten. För dig som besöker Kungsbacka väntar många upplevelserika utflyktsmål. Nedan listas ett urval:

Kungsrike är samlingsnamnet för sevärdheterna Fjärås Bräcka utemuseum, Äskhults by, Tjolöholms slott och ett 50-tal mindre besöksmål i en levande landsbygd däremellan. Gör en Tidsresa på egen hand eller med guide


Tjolöholm är ett av kommunens största turistmål. Slottet är öppet för visningar. I manegen finns museibutik och utställningshall, i storstugan kaffe- och lunchservering. Det går att hyra slottet och storstugan för privata middagar. På egendomen finns även kyrka och bröllopssvit. Ett flertal evenemang är årligen återkommande, varav Jul på Tjolöholm är det största. Slottet är omgivet av en vacker park och stora strövområden med rikt djurliv. Det finns badplats, småbåtshamn och fågeltorn. Telefon: 0300-544200.

Äskhults By
I Äskhult kliver vi rakt in i en genuin 1800-tals by med rötter i 1600- och 1700-talen. När vi lämnat parkeringsplatsen bakom oss finns inte mycket som påminner om vår egen tid. En oändligt vacker fägata leder fram till byn. Byn är ett kulturreservat. Odlings- och betesmarker återskapas för att kunna brukas på ålderdomligt vis. I byn kan du se betande djur av gamla lantraser och se exempel på sådant som odlades på gårdarna förr i tiden. Byns bonde visar gärna hur arbetet går till. Öppet maj-sept. Telefon 0300-542159 (byn under öppethållande) övrig tid 0300-834760.

Fjärås Bräcka
Istidens skapelse Fjärås Bräcka är en av landets förnämsta lämningar från istiden. När isen drog sig undan för 14 500 år sedan bildades en israndsbildning av grus och morän som dämmer upp sjön Lygnern till 15 meter över havsnivån. Åskrönet blev en viktig färdväg för de första människorna som kom till trakten för 10 000 år sedan. Från Bräckans krön har man en fantastisk utsikt. I väster syns havet och i öster Lygnern, Hallands största insjö.
I juni 2005 invigdes Naturum Fjärås Bräcka med utställning om bygdens natur och kulturhistoria samt café. Öppet alla dagar juni-aug, lör-sön sept, sön mars-april + okt. Telefon 0300-543070.

Nidingen
Nidingen är en plats för dig som längtar efter såväl äventyr som lugn och ro. De gamla fyrvaktarbostäderna fungerar som vandrarhem, öppet t o m oktober. Du behöver inte ha egen båt för att nå Nidingen. Sommartid dagliga båtturer om vädret tillåter, övrig tid efter förfrågan. För mer information och bokning: 0706-70 90 89, 0340-67 09 02.


Shopping
Innerstaden

Här handlar du i Innerstans charmiga sekelskiftesmiljö. Mycket av den personliga affärsandan finns fortfarande kvar. Innerstaden blev 2006 utnämnt till Västsveriges Köpstråk.
Kungsmässan
Bekvämt köpcenter med 80 butiker under samma tak ligger på gångavstånd från innerstaden. Kungsmässan blev 2003 utnämnt till Västsveriges Köpstråk.
Freeport
I affärsbyn Freeport Designer Outlet Village Kungsbacka, strax norr om centrum, säljs världskända varumärken till kraftigt reducerade priser.

Badplatser
I Kungsbacka finns många möjligheter till friluftsbad. Fritid ansvarar för drift och skötsel på 20 av badplatserna. På de större badplatserna finns bryggor, WC/TC, bra parkeringsplatser, sopkärl och på vissa finns även handikappramper. Här städas även stränderna varje år.
• Smarholmen *, sandstrand och klippor
• Lerkil *, sandstrand och klippor
• Gottskär/Utholmen, klippor
• Torstensvik *, sandstrand och klippor
• Hanhals Holme, klippor
• Gårda Brygga, sandstrand och klippor
• Badplatsen har handikappramp.


 

campingplats
       

Hallands Kommuner

Falkenberg | Halmstad Hylte | Kungsbacka Laholm | Varberg

Startsida