Krokoms Kommun

 

Falkfångarens Camping                                                  hemsida      e-mail

Höglekardalen

830 01 Hallen

Tel: 0643-320 14

 
I Jämtland finner du storslagen och orörd fjällmiljö. Välkommen.

Mus-Olles museum
Ett museum som visar ca. 150 000 kulturhistoriska föremål insamlade av en man som kallades Mus-Olle. Bland annat finns en förpackningssamling som är imponerande. Här finns även växter, ovanliga träformationer, mineraler, snäckor, knappar, spännen, böcker, tidningar, frimärken, kuvert, varusaker, glas, etiketter för att nämna en del.

Glösa Älgriket
Hällristningar, guidade vandringar med aktiviteter, Älgfest för slutna sällskap, skräddarsydda aktiviteter på beställning, fångstgropssytemet (vandringsled) mm. Hällristningar som skapats av människor för 6000 år sedan. Fyrtio älgar strövar uppför hällarna på väg mot vinterbete eller till landet bortom måne och sol. Glösabäcken med dess natursköna omgivning bildar en mäktig inramning till hällristningarna. I Stenåldershyddan kan du se mer av hur man levde på den tiden. Man kan komma in i älgmuseet hela tiden även fast det inte finns bemanning. I Älgerian kan du bland annat köpa minnessaker gjorda av älgben, älgskinn och älghorn.

Skärvångens Bymejeri
Här tillverkas hantverksmässigt ekologiska ko- och getostar. I sortimentet finns både krämiga dessertostar och hyvelbara hårdostar, totalt ca 20 olika typer. I ostbutiken som nästan alltid är öppen kan ni få provsmaka av dom olika ostarna och hitta er egen favorit. Under sommaren finns ett ostcafé vid bymejeriet, där du kan smaka av ostarna. Från slutet av juni till mitten av augusti kan man även följa med på en guidad visning av mejeriet kl 13.00 varje dag. Övriga tider efter överenskommelse

Skansen Klintaberg
Detta är en militär försvarsanlägning från andra världskriget. Man gjorde bedömningen att stärka den svenska gränsen mot väst. Namnet Klintaberg fick anläggningen efter den major som föreslog att skansen skulle byggas, Magnus Wilhelm af Klinteberg. Skansen byggdes under ren 1943-44 och består idag av två stora bergsskyddsrum, ett tjugotal mindre skyddsrum samt skyttevärn och förbindelsegångar. Skansen Klintaberg har använts ända in på 80-talet som en del a det fasta svenska försvaret. Idag är den öppen för allmänheten.
Mer får ni veta när ni besöker anläggningen.

Gamla Lanthandeln i Krokom
På gamla lanthandeln i Krokom har man försäljning av bl.a. tunnbröd, getost och mese, gammeldags godis, hantverk mm. Servering: kaffe och hembakat bröd i gamla köket eller ute i trädgården. Tar även emot grupper på avtalad tid. Även konstutställning med Tord Semb från Hissmofors, akvareller, naturmotiv och knivar. Thorsten Johansson från Fåker, fäbodliv.

Laxvikens Skogs-och Flottarmuseum
En guidad tur genom museet med filmvisning och historeiberättning bland gamla klenoder från förr. Där finns sågar, verktyg och fotografier från skog och flottning som minner om en svunnen epok.

Föllinge Örtagård
En av landets vackraste örtagårdar på sluttningen ner mot Föllingesjön. Örtagården utgör ett av de sex besöksmålen i blomsterleden. Här växer bortåt 200 arter av blom-, krydd-, doft-, färg- och läkeörter. Växthussbutik med stort sortiment av egenodlade pelargoner och perenna växter mm. Vi hjälper dig gärna med goda råd. Sommarcafé och boende på Örtagårdens Stugby. Djur finns på gården, kaniner, höns och hästar som barnen kan klappa. Du kan ströva på egen hand eller beställa guidad visning i grupp. Gården är en träffpunkt för Föllinge 4H-klubb. 5 min promenad till badplats.Fritt fiske i Föllingesjön med handredskap.

Hällristningar i Gärde
Motivet utgörs av tre stora älgfigurer. Ristningarna skiljer sig åt i ålder. De människor som lämnat dessa fascinerande spår till eftervärlden tillhörde en fångstbefolkning som åtminstone periodvis under hela stenåldern uppehöll sig i området vid Gärde. I västra delen av Gärdesjön har man hittat flera stenåldersboplatser och fångstgropar finns på flera ställen runt sjön.

Åse Kalkmuseum och Jo-gården
I anslutning till befintliga byggnader på Jo-gården har hembygdsföreningen uppfört Åse kalkmuseum som visar kalkens betydelse för Jämtland. Jo-gårdens mangårdsbyggnad räknar sitt ursprung från 1638 och har ett kök, som så långt möjligt bevarats i ursprungligt skick. Den nyrenoverade bryggstugan t.v. om mangårdsbyggnaden är från senare delen av 1700-talet. Demonstartion av stenslipning. I mangårdsbyggnad öppnas ett bankmuseum under Juli (1:a jordbrukskassan i sverige öppnades i Alsen). I mangårdsbuggnaden kommer centrum för geologforskning i krokoms kommun att finnas.

Fröjas Trädgårdar, Rösta sommarcafé och Rösta Mejeri
En visningsträdgård med blomstergångar, örtagård, grönsaksodling, växthus och växtbutik samt lekhörna för barnen. På sommaren håller Rösta Trädgårds Café öppet i växthuset.Välkommen till caféet den härliga miljö som Rösta erbjuder, bland växterna i växthuset och ute i den vackra trädgården. Allt är hemlagat, hembakat och ekologisk i så stor utsträckning som möjligt. I mejeributik har vi försäljning av egentillverkade ko och getostar. Här kan du provsmaka och njuta v mejeriets prisbelönta ostar.

Galleri Tängtorpet
Konstutställningar och Café som erbjuder hembakat bröd och gott kaffe i en avspänd och annorlunda torpmiljö. Säljer även kryddor, hudvårdsprodukter, konsthantverk och vykort. Ett urval av lokala konstnärer finns alltid i lager. Här finns även gårdsmuseum och nalleutställning. Krokoms kommuns Kulturpristagare år 2003 Eva Sundin

 

 


Hällingegården finns också men de har bara fasta gäster krokomvikens camping i krokom finns också givetvis här som övernattningsställe
       

Jämtlands kommuner

Berg | Bräcke Härjedalen | Krokom Ragunda | Strömsund Åre | Östersund

Startsida