Ragunda kommun

Krångede Naturcamping

Krångede 4410

840 70 Hammarstrand

Tel: 0696-202 8

Zorbzenter ställplats                                         hemsida     e-mail
Döviken 145
840 70 Hammarstrand
Tel: 0705-895507
GPS 63°08'51"N, 16°10'46"E


I Jämtland finner du storslagen och orörd fjällmiljö. Välkommen.

Zorbcenter i Döviken
Här kan du prova på den exklusiva nyheten Zorbing som ursprungligen kommer från Nya Zeeland. Zorben är en genomskinlig plastboll med en diameter på 3 meter som du tillsammans med en kompis rullar i utför en 150 meter lång backe, fastspänd i säkerhetsselar. Med hjälp av G-kraften trycks du mot Zorbens vägg, du tappar all uppfattning om vad som är upp eller ner. En oförglömlig upplevelse som passar alla åldrar. Vid Zorbcenter kan du även hyra fyrhjulingar och köra på skogsbanor eller på en häftig racerbana med velodromkurvor och hopp. Du kan även prova på en barndomsdröm, nämligen att köra grävmaskin.
Vi har även ställplats
Hemsida

Zorbing

Krångede Museiland
Se hur människorna levde och arbetade under kraftverksepoken. Lyssna till historier, se film och fotoutställningar. I Krångede Museiland har det skapats en miljö som knyter samman dåtid med nutid. I den gamla flottningsrännan finns världen längsta fotoutställning.
Läs mera på: www.krangedemuseiland.se/

Den Thailändska Paviljongen i Utanede
År 1897 besökte Kung Chulalongkorn Sverige och Utanede i Östra Jämtland. Nästan exakt hundra år senare påbörjades byggandet av en paviljong till minne av kungen som var oerhört älskad av sitt folk. Kung Chulalongkorn moderniserade Siam, nuvarande Thailand och hindrade landet från att koloniseras. Han avskaffade även slaveriet och månggiftet och införde det stadssystem som fortfarande används i Thailand. Det var Kung Chulalongkorns intresse för att utveckla Siam som förde honom till Sverige. Han inbjöds av Sveriges dåvarande konung, Oskar den II till ett besök i samband med Stockholmsutställningen det året. Kung Chulalongkorn gjorde även en resa i Norrland där han besökte de blomstrande skogsindustrierna efter kusten. Det var i samband med den resan som kungen av Siam kom till Utanede den 19 juli 1897.

Döda fallet i Västerede
Där Döda fallet skapades fanns fram till år 1796 ett av de mest storslagna vattenfallen i Sverige. Den väldiga Storforsen hade en fallhöjd på 35 meter. Forsen innebar stora problem vid timmerflottningen då timret bröts sönder i strömvirvlarna, vilket innebar att skogsägarna förlorade pengar. Därför fick Magnus Huss sedermera kallad för ”Vild Hussen” uppdraget att åtgärda problemet. Tanken var att göra en flottningsled förbi Storforsen genom en fördämmande grusås. Den höga vårfloden år 1796 omintetgjorde planerna då hela Ragundasjöns vattenmassor störtade fram genom grusåsen och bildade en mer än 25 meter hög svallvåg som obönhörligt krossade allt som hindrade dess väg ner mot havet. Hela sjön tömdes på mindre än 4 timmar och Storforsen torrlades och tystnade.

Spökprästgården i Borgvattnet
I skogen ovanför byn Borgvattnet ligger den omtalade Spökprästgården. Här har oförklarliga händelser ägt rum i mer än 100 år. Om du vågar övernatta i den mytomspunna prästgården får du kanske se den gamla gungstolen gunga av sig själv, höra gråtande kvinnor på övervåningen eller stoppas du av okända krafter i trappan, något som tidigare nattgäster vittnat om. Stannar du hela natten får du ett diplom som intygar denna bragd. För den som inte vågar övernatta rekommenderar vi kaffe och våffla ute på gårdstunet sommartid.

 

 

 
      

Jämtlands kommuner