Eksjö kommun

Movänta Camping & Stugby                           hemsida     e-mail
Badvägen 4
575 92 Hult

Tel 0381-30028 

STF Vandrarhem Eksjö                                  hemsida     e-mail

Norra Storgatan 29

575 80  Eksjö

Tel: 0381-361 70


Välkommen till någon trevlig camping eller gör gärna ett besök på något turistmål.

Eksjö - den unika trästaden: Gamla Stan i Eksjö har fått en fin utmärkelse - ett Europa Nostra diplom för "utomordentlig renovering av denna betydelsefulla samling av äldre trähusbebyggelse som har givit nytt liv i den gamla stadskärnan". I Gamla Stan, med anor från 1600-talet, genomförs stadsvandringar både på fasta tider och mot beställning. Eksjö ingår i projektet Tre Trästader tillsammans med Hjo och Nora.

Eksjö Museum: som ligger mitt i Eksjö Gamla stad. Museigården är en oas vid Eksjöån med bl a örtagård och plats för musik och teater. Muséet har tre basutställningar som är "Eksjö genom seklerna" en utställning om Eksjö Stad, "Albert Engström och Småland" landets främsta samling av Albert Engström och "Smålands Militärhistoriska museum" där man kan uppleva Smålands militära historia från medeltiden till våra dagar.

Aschanska Gården: Ett unikt borgarhem från förra sekelskiftet. Gården innehåller ett intakt borgarhem från familjen Aschan med tyngdpunkten på senare hälften av av 1800-talet. När man går runt i huset får man en känsla av att någon ur familjen kan komma hem vilken minut som helst!

Bruzaholms Bruksmuseum: Här visas olika föremål tillverkade vid Bruzaholms bruk sedan starten på 1660-talet. Man kan se ugnar, kaminer, grytor, men även paraplyställ och dylikt. Foton visar kultur- och brukslivet förr i Bruzaholm. Bruket är känt för en speciell pumpmodell, Wäduren, och den finns att beskåda här.

Mariannelunds Karamellkokeri: här finns både demonstration och försäljning av alla slags karameller, brända mandlar mm.

Skurugata & Skuruhatt:
Upplev Sydsveriges mest egendomliga naturfenomen. En promenad genom gatan är en storslagen upplevelse.

Skurugata och Skuruhatt är 2 av Eksjös absoluta höjdpunkter. Denna klippkanjon, en sprickbildning som förmodligen uppstått när inlandsisen smälte är som mest 24 m bred och 800 m lång. Spännvidden mellan den hisnande höjden 337 m över havet och de branta klippväggarna ger en hänförande känsla. Det tar ca. 1 timme att promenera genom gatan och vid parkeringen finns det bord, bänkar och grillplats för den som har picknickkorgen med sig.
campingplatser
       

Kommuner i länet

Aneby | Eksjö | Gislaved Gnosjö | Habo | Jönköping Mullsjö | Nässjö | Sävsjö Tranås | Vaggeryd Vetlanda | Värnamo