Gnosjö kommun

Välkommen till någon trevlig camping eller gör gärna ett besök på något turistmål.
För såväl gammal som ung finns det en hel uppsjö av aktiviteter och arrangemang att ta del av, och många fina platser att besöka.

Töllstorps industrimuseum
Vid visningarna på Töllstorps industrimuseum vandrar vi i en vacker ådal under drygt en timma och besöker ett tiotal byggnader från 1800-talets första hälft, där flera verkstäder drivs med vattenhjul. Guiderna berättar museets historia, om seder och bruk, och visar verkstäderna. Vi drar järntråd, tillverkar kruköron, vispar, fjädrar till musfällor, hårnålar, säkerhetsnålar, träns, karbinhakar och kakmått som säljes som souvenirer. Vi väver också metallduk. I vår vattenhjulsdrivna kvarn mals mjöl till försäljning. Vi har ett eget kraftverk som förser museet med elström.
Tel. 0370-991 06

Store mosse
är södra Sveriges största myrområde söder om Lappland.
Här finns flera nordliga växtarter och några av norrlandsmyrarnas fåglar och här ligger också Kävsjön, berömd som fågelsjö. Inom nationalparken finns fågeltorn, olika vandringsleder, handikappled och naturum, samt Svänö och Lövö övernattningsstugor och Kittlakull vandrarhem. Tel. 0370-237 92 (Naturum)

Naturum och Store mosse
Naturum är en informationskälla och port till naturen i Store Mosse Nationalpark, till andra nationalparker i Sverige och till skyddad natur i Jönköpings län. I naturum presenteras Store Mosses utveckling från allra första början, dvs. när den senaste landisen började smälta för sådär 15 000 år sedan. Man kan följa hur landskapet har förändrats i takt med klimatsvängningar och invandring av växter och djur inklusive människan. .

High Caparral
Ett av Sveriges populäraste familjenöjen, High Chaparral, startades redan 1966 av entreprenören Big Bengt. Med gamla telefonstolpar från Televerket satte han upp ett fort på en gård ett par mil söder om Gnosjö. Idag är High Chaparral ett av Smålands populäraste händelsecentrum för familjer. En vildawestern stad där det alltid händer något spännande, både för stora och små. Dagligen är det shower och aktiviteter för hela familjen.

Hylténs industrimuseum
Ett besök på Hylténs är som att träda in i en metallfabrik där tiden stått still i 60 år.
Muséet är en intakt bevarad metallindustri som drevs mellan åren 1874 - 1974 och där maskiner, verktyg, mm är i drift. I verkstaden arbetar fortfarande maskinerna med remdrift och elektriciteten kommer från ett över 100 år gammalt kraftverk.
Ett levande museum som visas av kunniga guider.
Tel. 0370-91700

Kulturarv Marieholm
Ett område av möjligheter! Besök bruksmiljön, vandra längs vackra naturstigar eller ta en tur med fartyget Svalan II på vår fantastiska kanal. Ta en tur på egen hand eller boka ett besök. Besöket planeras utifrån gruppens önskemål. För mer information se Tel: 0370-51 59 59. 28

Kallfeldts Läder AB
Svenskt skinnhantverk, älg-, ren-, lax och kalvskinn.
Besök fabriken med tillverkning enligt gammal hantverkstradition och försäljning av plånböcker, smålandsbörsar, nyckelfodral, väskor, bälten mm. Kallfeldts finns i Nissafors (nära väg 26, Nissastigen)

Marieholmshantverkarna
Besök hantverkstalangerna i Marieholms gamla brukskyrka. Ett perfekt besöksmål för dig som letar efter unika presenter, eller bara vill ta en fika i den vackra bruksmiljön.     

Kommuner i länet

Aneby | Eksjö | Gislaved Gnosjö | Habo | Jönköping Mullsjö | Nässjö | Sävsjö Tranås | Vaggeryd Vetlanda | Värnamo