Värnamo Kommun


Folkhögskolan Värnamo Vandrarhemmet         hemsida     e-mail Västhorjavägen 9, Box 234

331 22 Värnamo

Tel: 0370-37 90 50


Välkommen till någon trevlig camping eller gör gärna ett besök på något turistmål.

För såväl gammal som ung finns det en hel uppsjö av aktiviteter och arrangemang att ta del av, och många fina platser att besöka.

Bruno Mathsson Center
Passa på att besöka den världskände möbelskaparens föräldrahem, kontor och ateljé. ligger på Tånnögatan 17 i Värnamo.

Källemo möbeldesign
"En möbel ska tåla ögats slitage." Det är Källemos affärsidé.
Källemo ligger på Växjövägen 30 i centrala Värnamo. Sven Lundh, grundaren av Källemo, har genom sin mångåriga och kompromisslösa insats, utvecklat nya tankar och kvalitetsbegrepp inom skandinavisk möbelformgivning. Källemo samarbetar med formgivare såsom Jonas Bohlin, Mats Theselius, John Kandell och Anna Kraitz. Källemo är också producent av arkitekt Gunnar Asplunds möbler.

Apladalen natur- och hembygdspark
Apladalen ligger mitt i Värnamo centrum. Det är en vacker park med tidstypiskt
inredda 1700- och 1800-talsbyggnader. Här finns också en stor lekplats som mättar alla barns energi. Området är vackert i sig självt. Gå runt en stund och titta på de gamla husen, njut av lugnet och ta gärna med dig picknick att äta i det gröna om vädret tillåter. Annars finns flera caféer utmed Storgatan och Storgatsbacken

Store Mosse Nationalpark
Ta en paus från livet runtomkring och passa på att ge dig ut och vandra. Norrländsk miljö mitt i Småland - unikt! De som vill kan pröva att gå med snöskor i mossen vilket gör att du tar dig fram där du normalt sett inte kan gå p.g.a. vätan. Mycket spännande! Snöskovandring förbokas på
tel. 0370-237 92. Från Värnamo kör man väg 151 mot Gnosjö för att komma till Store Mosse. Det finns gott om parkeringsmöjligheter i parken och en bra gratiskarta att få på turistbyrån.

Naturum
I Store Mosse finns också ett naturum med imponerande arkitektur byggt på fyra granitblock. Här känner man sig alltid hemmastadd. Ta av dig skorna, på med Helly Hansen-sockarna (som du får låna), ta fram den medhavda fikakorgen och slå dig ned framför panoramafönstren på en fårfäll. Härligt! I naturum får man uppleva hur landskapet har förändrats i takt med klimatsvängningar och invandring av växter och djur, inklusive människan.
Från Värnamo kör väg 151 mot Gnosjö. Naturum ligger utmed vägen,
13 km från Värnamo.

 


 

       

Kommuner i länet

Aneby | Eksjö | Gislaved Gnosjö | Habo | Jönköping Mullsjö | Nässjö | Sävsjö Tranås | Vaggeryd Vetlanda | Värnamo