Vetlanda kommun


För såväl gammal som ung finns det en hel uppsjö av aktiviteter och arrangemang att ta del av, och många fina platser att besöka.

Välkommen till någon trevlig camping eller gör gärna ett besök på något turistmål.

Kleva Gruva
Tre sekler har passerat sedan den förste gruvarbetaren satte sin hacka i berget, men känslan av äventyr och spänning finns kvar. Kleva Gruva är öppen för besökare under sommarhalvåret. Gå in på egen hand eller gå med på en av de guidade turerna.
Här kan man även vaska guld, ha skattjakt. För grupper finns aktiviteter som klättring, paintball, grillning mm. Övernattning i tält eller inomhus. Servering finns.
Telefon: 0383-540 33

Ädelfors Guldvaskning
För mer än 260 år sedan hittades det guld här och man började bryta malmen. Det blev Sveriges allra första guldgruva. Guldmalmen krossades och vaskades vid Emån. Här finns än idag guld! I Ädelfors finns också, en unik mineralsamling från 1700-talet, beläget i Ädelfors Gruv- och Mineralmuseum.
Välkommen till Ädelfors och lär dig vaska guld av riktiga guldgrävare. Här finns ett kafé, en unik shop med guldgrävarutrustning samt nattparkering.
Telefon: 0383-46 00 00

Levanders Café och Lanthandelsmuseum
Lanthandel från 1864 som idag drivs som museum med servering inne och ute. I den stämningsfyllda affärslokalen finns den genuint bevarade inredningen kvar med karamellburkar, flaskor mm.
Njut av hembakat kaffebröd i caféet och köp med dig nymalet kaffe, te, kryddor, godis, hantverk och andra originella varor från butiken.
Telefon: 0383-520 61

Tomteverkstan
I fabriksboden säljs tomtar av egen tillverkning. Både färdiga tomtar och tomtar som byggsatser. Där finns även en stor sortering slöjd, presentartiklar, hobbymaterial och souvenirer.
Telefon: 0383-520 31

Ekenässjöns Industrimuseum
Skickliga och tekniskt kunniga hantverkare från orten har här byggt upp Ekenässjöns industrier med glasbruket så som det var under första delen av 1900-talet. Det är ett sagoland i miniatyr, där det mesta också kan startas elektriskt. Här visas också modellsamlingen "Ett stänk av nostalgi" som är ett 40-tal modeller och uppfinningar, även här ett exklusivt trähantverk. Bl a visas en flygande zeppelinare. Ekenäs Glasbruks Museum som visar på olika tekniker att förädla glaset.
Telefon: 0383-306 87

Vetlanda Museum
Vetlanda Museum är både ett allmänt kulturhistoriskt museum och ett konstmuseum. Hembygdsföreningen Njudungs och Vetlanda stads konstsamlingar av främst smålandskonstnärer är samlingarnas utgångspunkt. Senare har samlingarna utökats både med svensk nutida konst och med arkivmaterial och föremål av lokalhistoriskt intresse. Vetlanda Museum använder idag endast en mindre del av utställningsytorna till permanenta utställningar. Här finns en utställning med bygdens förhistoria med de s.k. Hultabyfynden. Ett rum är ett kyrkohistoriskt rum med kyrkliga föremål (bl. a. två mässhakar och smidesdetaljer från kyrkportar). Skivor från Vetlanda - om Lars-Göran Frisk och världens största privata samling av 78-varvare. En utställning som visar en liten del av den Bielkeska mineralsamlingen är under uppförande. De huvudsakliga utställningsytorna används för tillfälliga utställningar.
Telefon: 0383-973 52       

Kommuner i länet

Aneby | Eksjö | Gislaved Gnosjö | Habo | Jönköping Mullsjö | Nässjö | Sävsjö Tranås | Vaggeryd Vetlanda | Värnamo