Välkommen till Hultsfreds Kommun

Lönneberga Vandrarhem                                hemsida     e-mail

Lönnebergavägen 7

577 94 Lönneberga

Tel: 0495-400 36

Mob: 0705-63 14 32

Stora Hammarsjön Camping & Stugor             hemsida     e-mail

Stora Hammarsjöområdet

577 26 Hultsfred

Tel: 0495-24 05 11, 10

Här finns några av alla trevliga turistmål som vi har.

Stora Hammarsjöområdet – natur- & fiskevårdsområde
Stora Hammarsjöns kortfiskeområde omfattar 400 ha vatten fördelat på 30-tal sjöar och gölar. Större delen av området avvattnas via Stensjöbäcken till Emån. Inom området finns det fyra sjöar anpassade till handikappade.
Området är klassat som riksintressant för fiske och fritid. För den botanikintresserade är området ett eldorado. Det finns våtmarker av norrlandskaraktär med dvärgbjörk och hjortron. Djurlivet är stort och varierat. För den som vill veta mer om viltvård rekommenderas en promenad utmed Björnnäsets viltvårdsslinga. På ett intressant sätt får besökaren en inblick i olika viltvårdsåtgärder samtidigt som olika typer av fällor visas.
Vid flertal sjöar finns vindskydd, grillplatser, kastbryggor och båtuthyrning. Fina badplatser med barnvänllig miljö. Möjlighet till vildmarkscamping finns i hela området. Stugor i området finns att hyra genom turistbyrån.
Plats: Strax utanför Hultsfred och Målilla med infarter från väg 127 och väg 34.

Smalspåret – Hultsfred till Västervik
Smalspårsjärnvägen mellan Västervik och Växjö löper rakt genom Hultsfreds kommun. Banan norrut från Hultsfred mot Västervik är idag förklarad som byggnadsminne vilket är den första järnväg i landet som fått detta skydd. Sommartid bedrivs trafik med de klassiska orange-gula rälsbussarna från 1950-talet och lokdraget veterantåg på sträckan Hultsfred-Västervik.
Sträckan söder om Hultsfred kör man dressincykling.

Cykla dressin på smalspåret – Hultsfred till Målilla
Från Hultsfred kan man hyra dressiner och cykla ut i skogen söder ut mot Målilla. Man cyklar 12 km genom vacker skogsmark fram till Hesjön. Här finns badmöjligheter och grillplats.
Njut av naturen i maklig takt och passa på att motionera. Det är en alldeles speciell känsla att ge sig iväg med en dressin rakt in i skogen, där man långa sträckor är långt från vägar och biltrafik. I själva verket är detta ekoturism.
Bokning via Hultsfreds Turistbyrå tfn 0495-24 05 05


Virserums MusikdagarEn festival för barn och vuxna.Veckan efter midsommar finns det anledning för musikälskare i alla åldrar att bege sig till Virserum för en vecka fylld av musik och glädje. Lunch- och kvällskonserter, musik ochpoesi i sommarnatten. Virserum, skönt beläget på sluttningen av småländska höglandet, har etablerat sig som en festival-ort av högsta klass. Toppartister är en självklarhet och denvarma, entusiastiska och generösa stämningen har blivit festivalens signum.I Musikdagarna ingår den i Sverige unika och omtalade Barnfestivalen. Barn från förskoleåldern och uppåt får varje dag lyssna på konserter med samma artister som framträder förden vuxna publiken, de får prova instrument, rita/måla och komponera. Återkommer gör den succéartade Småbarnsrytmiken för barn upp till tre år och deras föräldrar.

C.A.M.P. Hultsfred: Camp Hultsfred är en vidareutveckling av Popkollo – ett musikläger för tjejer som initierades av artisten Marit Bergman efter hennes sommarturné 2002 där hon fann sig egendomligt ensam som tjej på både festivalprogram och klubbscener. Popkollo handlade om att peppa fler unga tjejer till att börja spela så att musikscenen om några år förhoppningsvis inte skulle te sig lika likriktad som då. För rock är och måste vara till för alla. Musik handlar inte bara om att spela, det handlar om vad som händer med dig som person när du spelar, själv och tillsammans med andra. Det handlar om personlig utveckling och gemenskap. På Camp Hultsfred vill vi att det ska handla om just de här sakerna. Där står C.A.M.P. för Creative & Active Meeting Point och under det namnet samlar vi kollon inom alla kreativa områden vi kan komma att tänka på, i den takt vi klarar av att utveckla dem. Sommaren 2005 gjorde vi vårt första försök med Camp Hultsfred och då blev det tre kollon under samma tak, förutom Popkollo arrangerades också Musikproduktionskollo och Film/entreprenörskapskollo med totalt 65 deltagare från Sverige och Danmark. I år tar vi ytterligare två steg framåt och arrangerar hela 5 kollon; Beats- och elektrokollo, Metalkollo, Studio- och liveteknikskollo, Spinnkollo och slutligen Popkollo.

DackeStop – kultur- & turistcentrum
Virserums största möbelindustri, Ekelunds snickerifabriksaktiebolag har renoverats och är nu ett kultur- och turistcentrum. Här kan man hitta Virserums Konsthall, Möbelindustrimuseum, Sveriges enda Telemuseum och en fantastisk örtagård. Följ de brun/vita skyltarna mot DackeStop.

Målilla Motormuseum
Motorer från tidigt 1900-tal kan studeras på muséet i Målilla-Gårdveda hembygdspark. Alms Mekaniska verkstad som startade 1907 har skänkt sina rariteter till muséet. Fabriken var en av de första i bygden och deras första motor var en öppen fotogenmotor, tillverkad 1907. Här finns även ett speedwaymuseum då Målilla har och har haft en stark tradition inom speedwaysporten.

Lönneberga
Lönneberga är riksbekant genom Astrid Lindgrens ”Emil i Lönneberga”. Astrid Lindgrens första bok om Emil i Lönneberga med Björn Bergs teckningar kom ut 1963 och blev snabbt älskad av alla och gjorde Lönneberga riksbekant. I maj 1998 invigdes Björn Bergs och Torbjörn Bergs träskulptur av Emil i Lönneberga
Albert Engström föddes 1869 i Bäckfall i Lönneberga. Han var en stor svensk författare och en av de främsta humoristiska karikatyrtecknarna. Han var professor i teckning och medlem i Konstakademin samt ledamot i Svenska Akademin.
Indian Carl Oscar Hedström föddes 1871 i Grindsbo, Lönneberga. Han är en av grundarna till den legendariska Indina motorcykeln. I Lönneberga föddes även Viktor Haak 1874.

More Kastell - Grand Canyon på småländska
Kalmar läns enda canyon, är en ovittrad restplint som reser sig cirka 20 meter över marken. Som ett yxhugg rakt igenom naturen ligger den där. Smålands enda riktiga canyon. En sju kilometer lång ravin där väggarna på sina håll reser sig 40 meter upp över botten. Mitt i den här dalgången reser sig själva kastellet. En 20 meter hög pelare i sten sticker rakt upp i luften och det krävs både mod och skicklighet för att klättra upp i den. Restplint, eller restberg, är ett finare namn på den här bildningen.
Själva Moredalen är en Skurdal, en sprickbildning som vidgats och fördjupats av inlandsisen, med senare assistans från många vintrars smältvatten.
I den skuggiga ravinen kan den naturintreserade många intressanta moss- och lavarter. Plus en ovanlig ormbunksflora. Korparna häckar i branterna och deras kraxande hjälper till att förstärka känslan av ödslighet i området.
Ett besök i ravinen är inte alldeles ofarligt, det gäller att ha koll på barnen i branterna. Ett besök här görs alltid på egen risk.

Fågelskådning
Hulingens fågelskyddsområde. Hulingen är en av Smålands förnämsta fågelsjöar.
Vena mosse och Ver. Vena mosse med sitt rika fågelliv sträcker sig från Visböle förbi Vena. Fortsätter man mot Kristdala kommer man till sjön Ver där det finns ett fågeltorn.
Nejern mellan Vena och Kristdala är en sjö av slättlandskaraktär med bland annat rastande vadarfåglar.
Mörlundaslätten sträcker sig från Gårdveda i norr till Tigerstad i söder och är ett odlingslandskap med stora åkermarker. Emån och Gårdvedaån flyter genom området. I de branta strandbrinkarna brukar Kungsfiskaren gräva sina bohål.
Ryningen är den största kvarvarande våtmarken i Småland som fortfarande hävdas.
Halva Ryningen ligger i södra delen av Hultsfred kommun och andra halva i norra delen av Högsby kommun. Området var på 1800-talet en stor sjö vid namn Ryngen, idag finns det inte så mycket kvar av sjön utan nu är det mesta åkermark och mader. Emån ringlar igenom området från norr till söder och längs dess stränder finns det stora mader med mycket intressant flora och fauna.

 

 
kloster gård
       

Kommuner i Kalmar Län

Emmaboda | Högsby Hultsfred | Kalmar Mönsterås| Nybro Oskarshamn | Torsås Vimmerby | Västervik

Öland