Välkommen till Oskarshamns kommun

Havslätts Café & Camping                                             hemsida       e-mail
Eversvägen, Box 25
572 21 Oskarshamn
Tel: 0491-153 25

Nötö  Påskallavik                                             hemsida     e-mail

IF Stjärnan

570 90 Påskallavik

Tel: 0491-918 05

Oskarshamns Folkhögskola Logi Tuppen           hemsida

Axel Munthes stig 1

572 32 Oskarshamn

Mob: 0702-61 60 31

Tel:  0491-76 81 05

Här finns några av alla trevliga turistmål som vi har.

Misterhult
Misterhults skärgård är en av världens vackraste och vida berömd för sina vackra vyer och pittoreska byar. Bara några av öarna har varit bebodda och förr i tiden var många av dem betesmarker. Trakten är ovanligt rik på fornlämningar och inlandet bjuder på gammal kulturbygd och stora skogar.

Snäckedal
Stanna till vid Snäckedal - en fornminnesplats i Misterhult och se en av Sveriges mest imponerande bronsåldersmiljöer. Inom ungefär en kvadratkilometer finns över 100 gravar med bland annat två stora rösen och en 45 meter lång skeppssättning. Storleken och antalet gravar tyder på att området hade en central betydelse under bronsåldern, då havet gick in här.

Misterhults Vägkyrka
I Misterhults kyrka, Vägkyrka, från 1700-talet hittar Du många märkliga inventarier, bl.a. ett medeltida altarskåp med S:t Olof, ett triumfkrucifix daterat till 1300-talet och en märklig s.k. Skrinmadonna, utförd som en öppningsbar skulptur föreställande Maria med Jesusbarnet. För mer information: Pastorsexpeditionen, tel 0491-320 01.

Mörtfors
En idyll bara ett stenkast från E 22. Slå Dig ner på terrassen och smaka de nygräddade våfflorna på det klassiska pensionatet som ligger intill Marströmmen. Gå en ”historisk” promenad i den idylliska sekelskiftesmiljön. Svalka Dig med ett dopp i sjön eller pröva på laxfisket. Passa på att handla lokalt på lördagsmarknaderna under sommaren.

Kristdala
Kristdalatraktens natur är en fantastisk upplevelse. I naturreservatet Humlenäs frodiga vegetation växer bland annat ädellövträd. Sjön Hummeln har troligen bildats genom ett meteoritnedslag och är upptagen bland de 600 sjöar i världen som bör bevaras för forskning. Runt Målsjön vid Röstorp finns ett våtmarksområde med ett rikt fågelliv.

Naturum Bråbo
Se utställningen Naturum i Bråbo som visar det unika och välbevarade odlingslandskapet. En promenad runt den vackra kulturstigen ger en fantastisk naturupplevelse samt inblick i bondens värld och odlingslandskapets rikedom. Här finns även ett referensbibliotek och en trädgård med typiska kulturväxter från Bråbo. Var med på gammeldags slåtter på Ängens dag eller botanisera bland utsökta blommor på Pelargondagen. För mer information: Bråbygdens Intresseförening tel 0491-711 41.

Krokshult
Krokshult är en ålderdomlig bygd med unika slåtter- och betesmarker som hävdats på samma sätt i flera hundra år. Här kan man ännu se bonden skörda sin åker med häst. Växlingen mellan skogen, hagen, ängen och de röda husen gör Krokshult till ett mycket vackert landskap. Längs Krokshultsbygdens vandringsled kan Du uppleva den vackra och varierande omgivningen. Vandringsleden är 18 kilometer lång och uppdelad i tre etapper.

Ishults Tingshus
Besök det gamla tingshuset, se arresten och känn historiens vingslag i skol- och bygdemuseet. I Ishult har skipats rättvisa i 205 år. Det första tinget hölls 1730 och sista gången domare och nämnd samlades var 1935. Galgbacken fanns vid Furulid och en minnessten intill Strandvägen visar platsen. För mer information: Oskarshamns Turistbyrå, tel 0491-881 88.

Fridhems skol- och bygdemuseum
Fridhems skol- och bygdemuseum är inrett i ett hus från 1864 med välbevarade inventarier från början av 1900-talet. Där finns bland annat kateder, orgel, svarta tavlan, kulramar, skolbänkar, hyvelbänk och en unik samling snickarverktyg och en mångfald av gamla planscher, kartor och skolkort. För mer information: Oskarshamns Turistbyrå, tel 0491-881 88.

Oskarshamn
I Oskarshamn är det nära till naturen. Du kan njuta av skärgårdens idyll eller ge Dig ut på upptäcktsfärd i det varierande kulturlandskapet. Eller varför inte strosa runt i staden som bjuder på sevärdheter, fina stadsmiljöer och bra shoppingmöjligheter.
Oskarshamn grundades 1856. Här byggdes båtar mycket tidigt och handel, sjöfart och skeppsbyggeri har präglat staden genom åren. Idag är Oskarshamn centralort för kommunens cirka 26 300 invånare och en betydande industristad med livlig sjöfart.

Besväret och Fnyket
Promenera på smala kullerstensgator i Oskarshamns äldsta stadsdelar, Besväret och Fnyket. Njut av de prunkande trädgårdarna och de välbevarade trähusen från 1800-talet. Vill Du veta mer om kvarteret, kan Du boka en stadsvandring på Oskarshamns Turistbyrå, tel 0491-881 88.

Långa soffan
Stanna upp ett tag och njut av utsikten från världens äldsta längsta träsoffa. Långa soffan uppfördes 1867 och är 72 meter lång. Härifrån kan Du se Furön och Blå Jungfrun i fjärran samt känna atmosfären från ett levande sjöfartsliv. Här satt fiskarehustrurna förr i tiden och väntade hem sina män från sjön.

Döderhultarmuseet
I Döderhultarmuseet visas en unik samling med mer än 200 träskulpturer med vilka Axel Petersson, Döderhultarn, på ett mästerligt och humoristiskt sätt skildrar livet i Småland kring sekelskiftet. Smålands invånare i staden och på landsbygden är känslofullt avbildade i både vardag och livets större högtider. Kossor och grisar, hästar i galopp – allt skapat ur det enkla vedträet. Ett besök är en oförglömlig upplevelse!
Döderhultarmuseet tillsammans med Sjöfartsmuseet är beläget i Kulturhuset i centrum av Oskarshamn. Videovisning och museibutik finns. Museerna är handikappanpassade. För mer information: Döderhultarmuseet, tel 0491-880 40.

Döderhultarns ateljé
Besök gärna även Döderhultarns bostad och ateljé på Garvaregatan 9 - det pittoreska och ungkarlsbetonade rum där han, med sina enkla verktyg, formade världsberömda skulpturer av människor och djur. Ateljén hålls öppen för visningar under sommarmånaderna. För mer information kontakta Magnus Ekstrand, tel 0491-186 55.

Sjöfartsmuseet
Ett besök på Sjöfartsmuseet ger Dig en spännande inblick i sjöfartens utveckling i Oskarshamnstrakten. En stor samling fartygsmålningar, nautiska instrument och fartygsmodeller tar dig med på resan från 900-talets stockbåt till 1900-talets varvsindustri. För mer information: Sjöfartsmuseet, tel 0491-880 45.

Fredriksbergs Herrgård
Fredriksbergs Herrgård - den gustavianska herrgården med en historia från 1700-talet är ett mycket vackert kulturdokument. Byggnaden är med sitt unika läge, placerad på en fem meter hög stenterrass med magnifik utsikt över Döderhultsdalen, ett av Kalmar läns vackraste och mest sevärda herresäten. Herrgårdsanläggningen är bevarad i ursprungligt skick. I paradvåningen finns intressanta väggmålningar på väv, magnifika kakelugnar och snickeridetaljer. I det gamla herrgårdsköket är mat- och kaffeservering inrymd. Guidade visningar. Musikcaféer och kaffeservering sommartid. tel 0491-126 77.

Stensjö by
Stensjö by förflyttar Dig långt tillbaka i tiden. Njut av det gamla kulturlandskapet omkring den oskiftade byn med bebyggelse från 1700- och 1800-talen. Klungan av rödmålade hus ligger i ett ljust, öppet landskap, med vindlande smala grusvägar och kilometervis med gärdesgårdar. Ett landskap som har skapats av slåtter och bete genom århundradena och som fortfarande sköts på traditionellt sätt. I hagarna finns får, kor och grisar. Fyra promenadstigar slingrar sig i den vackra omgivningen. För mer information: Oskarshamns Turistbyrå, tel 0491-881 88

Nationalparken Blå jungfrun
Upplev en säregen natur, jättegrytor, grottor och en spännande labyrint som består av sinnrika system av irrgångar. Prova gärna själv att ta Dig fram! Ön ligger utanför en av världens vackraste skärgårdar, från Runnö i söder till Örö längst upp i norr med över 5 400 öar. Har Du inte egen båt så kan Du följa med turbåtarna ut och hitta Ditt eget smultronställe. För mer information: Oskarshamns Turistbyrå, tel 0491-881 88


Påskallavik
Trakten bär på traditioner sedan stenhuggarepoken och segelskutornas dagar. Det berömda gästgiveriet i Påskallavik ingick i skjutsväsendet. Kring hamnen sjuder det av liv med gästhamn, rekreationsområde och badplats. På ett skär i hamninloppet står konstnären Arvid Källströms ”Röde Gubben” och vakar.

Källströmsgården
Besök gärna Källströmsgården, Arvid Källströms hem och arbetsplats under 30 år. Källström, som framför allt var skulptör, skapade många konstverk som återfinns i offentliga miljöer. Flera av hans unika skulpturer finns att se i trädgården och i huvudbyggnaden. Sommartid visas konstutställningar bland Källströms unika skulpturer. Servering och allsångskvällar i trädgården. För mer information: Föreningen Källströmsgården, tel 0491-910 08.

Stenhuggarmuseerna i Vånevik
Vandra genom stenindustrins historia på natursköna kulturstigar i Vånevik. Fascineras av utemuseerna och verkstäderna. Stig in i ett stenhuggarhem från 1930-talet. Här kan man följa spåren av stenhuggartiden med rallvägar, stenbrott och kajer där stenen utskeppades. Det finns ca 22 km markerade vandringsleder med rikt fågelliv och intressant flora. En av lederna går till Näset, ett utemuseum med en utställning om stenindustrins historia. För mer information: Oskarshamns Turistbyrå, tel 0491-881 88.

Figeholm
I Figeholm kan man ännu känna vindarna från den tid då köpingen var hemort för hundratals segelfartyg. Här finns många välbevarade hus och miljöer att njuta av.

Figeholms Sjöfartsmuseum Hamnmagasinet
Återupplev Figeholms historia som livlig sjöfartsköping under 1800- och 1900-talen bland dokumentära bilder, unika fotografier, redskap och välbevarade båtar på Figeholms Sjöfartsmuseum. Det är inrymt i ett hamnmagasin från 1800-talets början. För mer information: Oskarshamns Turistbyrå, tel 0491-881 88.

Urberg 500
Vid Äspölaboratoriet norr om Oskarshamn finns en av Sveriges djupaste utställningar. Här kan Du på nästan 500 meters djup se hur ett framtida djupförvar för använt kärnbränsle kan se ut. Åldersgräns 7 år. För mer information: Oskarshamns Turistbyrå, tel 0491-881 88

Äspöstigen
Äspöstigen är en spännande naturstig som tar Dig tillbaka till jordens urtid och beskriver skärgårdens landskap av idag. Stigen är ca två kilometer lång och lättframkomlig. Här kan Du se hur bergarter bildats, hur kontinenternas rörelser har orsakat sprickor och hur istiden senare omformat berggrunden till badvänliga hällar. En vandring längs Äspöstigen är en spännande resa i en geologisk tidsmaskin. Äspöstigen kan Du besöka när som helst.

Simpevarps by
Simpevarps by är en idyll med hus från 1700-talet. Här kan Du besöka utställningen om kustbygdens historia fram till dagens kärnkraftteknik. Vandra på den lärorika naturstigen som går genom skogen ner till havet. Utmed stigen finns informationstavlor om livet i skärgården, om bygdens historia och om OKG. För mer information: Oskarshamns Turistbyrå, tel 0491-881 88.

Solkustens Spinnverkstad
Se hur ull blir till färdigt garn. Besök ett av Sveriges få hantverksmässiga spinnerier som med hjälp av märkliga gamla maskiner förädlar den svenska ullen. Spinneriets specialitet är naturfärgade garner. I försäljningsboden hittar du materialsatser till unika tröjor men även färdiga produkter i ull. tel. 0491-301 21, 0491-333 11

Aktiviteter

Skärgården
Oskarshamn har en av världens vackraste skärgårdar, från Runnö i söder till Örö längst upp i norr. Här hittar Du 5 429 öar med en strandlängd på 1 173 km. Vår skärgård är dessutom en av Sveriges minst exploaterade. Här finns oanade möjligheter att hitta Ditt eget smultronställe bland kobbar och skär. Gör en dagstur till Blå Jungfrun, se Misterhults berömda skärgård eller upplev Figeholm från båt. Möjligheterna är många. Har Du inte egen båt så kan Du följa med turbåtarna ut i skärgården. Kontakta Oskarshamns Turistbyrå, tel 0491-881 88, för att få tips på båtturer.

Fiske
Oskarshamns kommun kan erbjuda ett varierat fiske för både nybörjaren och den erfarne fiskaren som letar efter de riktiga utmaningarna. Här kan Du sitta och meta från en klipphäll i Misterhults skärgård ena dagen och tampas med världens största havsöringar i den legendariska Emån den andra dagen. Fisket efter havsöring, gädda och abborre är bra längs kusten. I Oskarshamn med omnejd finns även fint insjöfiske av gädda, abborre och regnbåge. Så köp ett fiskekort och ge Dig ut på äventyr till Hummeln, Boarumegöl, Hägern, Hällesjöarna (put and take), Skiren, Försjön, Stensjön, Emån, Kvillen, Marströmmen eller Sjöhorvan. Valet är Ditt. För mer information, fiskekortsförsäljning och guidade fisketurer: Oskarshamns Turistbyrå, tel 0491-881 88.

Paddling
Oskarshamns kust är varierande, med finskuren skärgård i norr och mer öppen i söder. Misterhults skärgård i norr, med tusentals öar och smala sund, är av många ansedd som ett av Sveriges bästa vatten för kajakpaddling. Vid Påskallavik i söder kan man uppleva övergången mellan den sydliga moränskärgården och den nordliga urbergsskärgården.
Emån är ett av Sveriges största vattendrag. Ån är 22 mil lång och erbjuder både lugna och natursköna sträckor samt vilda forsar att paddla i. I Marströmmen finns fin insjöpaddling som med fördel kombineras med fiske i sjön Maren. För kortare turen är området kring Gunnarsö, med utsikt mot Blå jungfrun, ett bra alternativ.
På Oskarshamns Turistbyrå, tel 0491-881 88, finns mer information om kanot/kajak uthyrning och guidade turer.

Bad
Ta ett svalkande dopp i havet eller vid en av badplatserna bland våra många sjöar – det finns allt från sandstränder till badvänliga hällar och natursköna badplatser. På Gunnarsö Semesterby finns bad för alla smaker - havsbad, från klipporna, sandstrand och utomhuspool. När vädret inte lämpar sig för utomhusbad kan Du besöka vår äventyrsbad i Arena Oskarshamn. För mer Information: Oskarshamns Simhall, tel 0491-882 10 eller Oskarshamns Turistbyrå, tel 0491-881 88.

Cykling
Cykla runt på en av våra markerade turer, med varierad längd. Turerna går längs kusten, genom skogar och odlingslandskap i den vackra och omväxlande småländska naturen. Se turförslagen som en aptitretare och prova gärna egna små avstickare. Ta med en picknickkorg och låt cykelturen bli ett par timmars avkoppling runt Oskarshamn. Vill Du hämta cykelkarta eller fråga om cykeluthyrning, kontakta oss på Oskarshamns Turistbyrå, tel 0491-881 88.

Ostkustleden
Ostkustleden bjuder på allt från leende lundområden till karga och artfattiga skärgårdsmiljöer. Den 16 mil långa vandringsleden runt Oskarshamns kommun är uppdelad i 8 etapper. Varje etapp är cirka 2 mil lång och vid varje etappmål finns övernattningsstugor som är öppna året runt. För mer information: Oskarshamns Turistbyrå, tel 0491-881 88.

Ridning
Kom och upplev ett stycke Småland från hästryggen. Året runt kan Du rida på lugna och trygga kallblodshästar och för barnen finns ponnyridning. Vill Du uppleva något mer annorlunda och spännande, kan Du prova att färdas med häst och vagn längs slingriga vägar. Mer tips får Du av Oskarshamns Turistbyrå, tel 0491-881 88

Golf
Vi har även något för Dig som gärna spelar golf. Ca 10 km sydväst om Oskarshamn kan Du besöka en typisk 18-håls park- och skogsbana med omväxlande karaktär. Ca 15 km norr om Oskarshamn hittar Du en 9-håls park- och skogsbana vid havet. Det finns även minigolf för den som föredrar det. För mer information: Oskarshamns Turistbyrå, tel 0491-881 88

Evenemang
Känner Du en längtan efter lugn och ro eller föredrar Du fartfyllda upplevelser? Då har Du kommit rätt. Upplev allt ifrån Sveriges största Offshore Race och dunderpartyt med Sveriges artistelit till fordonsträffar och mysiga visaftnar. I Oskarshamn finns ett brett utbud av evenemang som passar både unga och gamla.gunnarsö semesterby är ett fint ställe också
       

Kommuner i Kalmar Län

Emmaboda | Högsby Hultsfred | Kalmar Mönsterås| Nybro Oskarshamn | Torsås Vimmerby | Västervik

Öland