Lessebo kommun

Välkommen till någon trevlig camping eller gör gärna ett besök på något turistmål.

Funderar du på någon dagsutflykt så finns det här.


Utvandrarbygden.Minst fem miljoner amerikaner är av svenskt ursprung. I Lessebo kommun levde många av dem som emmigrerade. I Ljuder socken förlade Vilhelm Moberg utgångspunkten för fyra av sina böcker om utvandringen. Några sevärda platser i utvandrarbygden är Ljuders kyrka, Åkerby vägskäl och Korpamoen.
På vandring i Vilhelm Mobergs utvandrarbygd heter en 120 km långa vandringsled i seklers allmogehistoria i Vilhelm Mobergs spår,på de vägar där han som barfotabarn lärt känna sin hembygd. Leden är väl utmärkt och speciell cykel- och vandringskarta finns att köpa på turistbyråerna i kommunen.


Grönåsens Älgpark, Kosta. Kom och upplev älgfamiljer på nära håll i Grönåsens Älgpark. Gör även ett besök i butiken där du finner alltifrån kläder till hemslöjd och älgkorv. På området finns även andra djur såsom kaniner, getter och minigrisar. Öppet dagligen från klockan 10.00.
0478- 507 70


Glasriket. Glasriket tillhör idag Sveriges största turistmål. Mellan en och två miljoner besökare kommer varje år de sjörika skogsbygderna mellan Växjö och Nybro. Många kommer till Glasriket för att i första hand få uppleva den härliga stämningen och skapelsens magiska ögonblick i glashyttorna. Här mullrar smältugnarna som de gjort i sekler och det fräser om glasmassan när mästarna formar den sirapsmjuka klumpen mott vått ridningspapper i handen. Många gäster lockas också givetvis också av de förmånliga priserna på kvalitetsglaset. Ni kommer att upptäcka att samtlioga femton glasbruk har sin egen karaktär och profil. Flera av glasbruken erbjuder dessutom såkallad hyttsill, vilket är en gammaldags småländsk måltid som dukas upp i glashyttan.Shopping i Kosta Outlet, här blev försäljningen av märkeskläder och sport tvärs över gatan från Kosta glasbruk omedelbart en succé – och idag, med flerdubblad golvyta, kryssar ni fram till skor, böcker, fiske, leksaker, godis, blommor m m.


Glashusen i Kosta.
Den internationellt berömde möbelformgivaren Bruno Mathsson gav sig i sökandet efter ljus och närhet till naturen in i arkitekturens värld – och hans glashus med en vägg av tegel och tre väggar av treskiktsglas kom att bilda skola för många arkitekter världen över. Nu har den unika radhuslängan i Kosta från 1956, efter en omfattande restaurering, på nytt blivit ett spännande turistmål.


Lessebo Handpappersbruk. Den gamla konsten att tillverka papper visas här på det enda kommersiella handpappersbruket i Sverige som är i drift sedan 1693. Följ med på tillverkningen av det exklusiva pappret som bland annat August Strindberg skrev sina romaner på. Bruket är även ett skaparcentrum för papperskonstnärer.
Guidade turer hela sommaren. 0478- 476 91


Musik i Glasriket. En bred, mångsidig musikupplevelse med opera, storbandsjazz, visor och folkmusik. Kammarmusik och populärmusik. Dansband! Och naturligvis flera musikkårer. Följ med på en musikalisk resa till småländska glashyttor och spelplatser i ett sommarlandskap i närheten av våra världsberömda glasbruk. Festivalen äger normalt rum i början/ mitten av augusti.


Gokart i Hagaslätt, Hovmantorp. Öppet måndag- tisdag och torsdag - söndag mellan klockan 14.00-18.00 under veckorna 28-31. Telefon 070-515 81 89.


Antikt och loppisar. I Lessebo kommun finns ett antal loppmarknader som alla är värda ett besök. Här finns det stora möjligheter att göra riktiga fynd!
Leroy Loppis & Antikt, 0478- 10800, Dansk Design, 070- 549 92 32, Hatterians Pinaler, 0478- 315 22.

       

Kommuner i länet

Alvesta | Lessebo Ljungby | Markaryd Tingsryd | Uppvidinge Växjö | Älmhult