Ljungby kommun

 

Bolmen Marin & Fritid / Bolmens Camping         hemsida     e-mail

Bolmen

341 94 Ljungby
Tel: 0372-231 00


 Välkommen till någon trevlig camping eller gör gärna ett besök på något turistmål.

Funderar du på någon dagsutflykt så finns det här.

Ljungbergmuseet:
Ljungbergmuseet visar en stor del av Sven Ljungbergs och Ann Margret Dahlqvist-Ljungbergs teckningar, målningar, grafik och böcker. Varje år produceras också en eller flera större utställningar i samarbete med andra konstmuseer.

Sagomuseet:
Sagor och sägner om tomtar och troll, näcken och skogsfrun, maror och gastar har i alla tider roat och förskräckt folk. Sagomuseet levandegör den muntliga berättartraditionen i Sverige. Upptäck museet på egen hand eller boka en berättarguide.

Begravningsmuseet:
Ljungby har sedan hösten 2004 Nordens första begravningsmuseum, här visas seder och bruk vid död och begravning under 1800- och 1900-talen. Föremålen i utställningen omfattar samtliga skeden i en begravning från tillkännagivandet av dödsfallet till gravsättningen och speglar därmed en stor del av vår kulturhistoria, traditioner och riter som inom många områden är starkt förändrade.

Ljungby Gamla Torg
På Ljungby Gamla Torg finns några av stadens allra äldsta byggnader samlade för att ge en känsla av hur Ljungby såg ut i början av 1800-talet. Här sjöd marknaden av liv, hit kom nyheterna först tack vare tillresande främlingar och här kunde allmänheten följa spännande tingsförhandlingar. Gamla Torg är fortfarande en mötes- och handelsplats. Men utbudet har skiftat karaktär. Gästgivaren har ersatts av en modern krögare och i husen runt Gästgivaregården finns konsthantverkare med sina butiker och öppna verkstäder, Ljungby Museum, Touristservice, Soldattorp, Kryddträdgård och Loppmarknader och musikevenemang under somrarna. Byggnader: Gästgivaregården, Tingshuset, Garveriet, Eskilsgård, Soldattorpet, Lillegård.
För mer utförlig information se Ljungby Gamla Torg broschyr.

Ljungby Museum: Ett museum där Ljungbys historia visas. Här finns bla en unik samling bonadsmålningar, kyrkorummet, äldre skolsal, Sjölinska salongen och en egen avdelning tillägnad Kristina Nilsson.

Laganland Bilmuseum
Laganland Bilmuseum visar ett femtiotal bilar från sekelskiftet och fram till våra dagar. Många rariteter! Samtliga bilar är i ett glänsande körklart skick.

Sagobygden:
Ljungby kommun är en del av Sagobygden. Du kan besöka trollberg och jättekast, offerkällor och näckens vattenhål, borgruiner och den enklaste jordkula, drakskatter och trollträd, platser för ond bråd död och herrgårdar med spöken. Platserna är skyltade från vägarna och till din hjälp finns även en broschyr att hämta på turistbyrån. Sagor och sägner är knutna till dess platser.

Laganland Älgpark
Möt skogens konung! Här i Älgparken möter du stortjuren Oskar och älgkon Ulrika. Tillsammans med övriga älgar låter de sig gärna fotograferas eller matas med löv och goda äpplen. Laganland utmed E4:an

Elinge Älgpark
Levande älgar i hägn på naturskön lantgård i Östra Elinge by. Alla får mata och fotografera älgarna.
Även försäljning av älgsouvenirer och utställning av troféer. Vackert beläget i byn Elinge 15 km söder om Ljungby.

Bolmen
Bolmen är en av Sveriges största insjöar med en storslagen natur. Det finns otaliga öar och vikar att upptäcka. Området erbjuder fantastiska möjligheter till bad, fiske, segling, paddling, vandring, cykling och utmed Bolmen finns flera boendemöjligheter och sevärdheter.

I kartan och broschyren 103 Kulturmål i sydvästra Småland finner ni ett smakprov på vad vi har av kyrkor från medeltiden, varierande bebyggelsemiljöer från 1600-talet till idag, underbara naturmiljöer och museer. Unna dig en rast på resanoch upplev sydvästra Smålands vackra kulturlandskap.

Riksettan
Vacker natur och värdefull kultur. Lämna den stressiga E4:an för att upptäcka flera vackra vägavsnitt utmed Riksettan.
I dagens samhälle ska det gå fort att ta sig fram - oftast är vägen bara en transportsträcka till ett hägrande mål.
Men ibland behöver man ta det lite lugnare. Färdas bakåt en stund i både tid och rum, längs en väg som varit en av Sveriges viktigaste ända sedan forntiden. Då är Turistväg Riksettan, som sträcker sig mellan Markaryd i söder genom Ljungby, Värnamo och Vaggeryd i norr ett alldeles förträffligt val. Utmed vägen finns trevliga butiker, caféer och andra sevärdheter.
Karta finns på Turistbyrån.

       

Kommuner i länet

Alvesta | Lessebo Ljungby | Markaryd Tingsryd | Uppvidinge Växjö | Älmhult