Bodens kommun

Camp Svanis                                                 hemsida     e-mail

Tel: 0703-30 55 50

Laxede Camping                                             hemsida     e-mail
Utsiktsvägen 12
960 24 Harads
Tel: 0705-20 11 72, 0705-20 04 86

Några trevliga turistmål som ni kan besöka.

Försvarsmuseum - Försvarsmuséet är norra Sveriges modernaste museum med interaktiva utställningar. Muséet sätter in Sverige i ett större perspektiv - En resa i svensk försvarshistoria från slutet av 1800-talet fram till idag, genom fred och krig ur flera perspektiv.
Försvarsmuseum/Skidans hus - Utställningarna är uppbyggda kring fem prissamlingar, som tillhört Bodens mest kända skidåkare genom tiderna: Sven Utterström, Nils Englund, Algon Stolz, Allan Karlsson och Otto Hultberg. Deras tävlingstid sträckte sig från 1920-tal till 1940-tal. Skidåkningens historia och framväxt i vårt land skildras i foton och text. Skidutrustning från olika tidsepoker finns utställd. Avsikten är att i Skidans Hus samla ett skidbibliotek för framtida forskning.

Pansarmuseet - Utställning av stridsvagnar och andra bepansrade fordon från hela världen. Ett rullande museum, där fordonen ofta används i parader. I samlingen återfinns stridsvagnar, pansarskyttefordon samt en mängd terrängfordon med mera. Det äldsta fordonet är en stridsvagn från 1937 med två mans besättning och en vikt på 4,5 ton.

Western Farm – Bli medborgare för en dag i den vildaste västernstaden, Western Farm, där allt är tidstypiskt år 1879. Sommartid shower, saloon, café, ridning, westernbutiker. Aktiviteter för hela familjen. Festkvällar.

Rödbergsfortet – Fästningsguiden tar dig med på en spännande guidetur i Sveriges hemligaste turistmål Rödbergsfortet. Fortet är det enda kvarvarande autentiskt inredda fortet i Bodens Fästning.

Nordpoolen – På NordPoolen gäller två saker; att njuta och ha roligt. Precis som det ska vara i paradiset, eller hur? Äventyrsdelen är den självklara favoriten för våra unga badgäster. Eftersom alla ”äldre” som kommer in här förvandlas till ”yngre”, så förstår ni varför alla tumlar omkring härinne med glada leenden på sina läppar. En trappa upp i NordPoolen ligger vår särskilda relaxavdelning. Hit kommer alla som vill njuta lite extra. I bubbelpoolen, eukalyptusbastun och ångbastun. Är du här vintertid måste du bara prova på att ta en simtur under stjärnorna i utomhuspoolen på terrassen. Det är en upplevelse!

Bodens Golfklubb - Natursköna Sävastön är hemvist för Bodens Golfklubbs 18-hålsbana med shop och restaurang, som ligger vackert intill Luleälvens strand.

Lanthandelsmuseet i Flakaberg - Ett museum med kuriosa från gamla tiders lanthandel. Föremål från 1920 till 1970-talet visas i museet som är beläget i Flakaberg, 80 km N om Boden.

Överluleå Kyrka (Bodens kyrka) - Överluleå kyrka började byggas 1826 och var klar för invigning 17 juli 1831. Den är byggd efter ritningar av arkitekt Gerss, efter förslag av Erik Hollström, Sunderbyn.

Kyrkstugorna på Björknäsområdet - Runt kyrkan växte det från 1833 upp en kyrkstad med kyrkstugor, stallar och gator. Det var de långa avstånden till kyrkan som gjorde att kyrkbyn växte upp. Man hade planerat att bygga 400 stugor från början, men det blev aldrig så många. 1919, då Boden blev stad, fanns det 128 stugor. De flesta är rivna idag. Kyrkstaden hade fler funktioner än att bara användas vid kyrkbesöken. De användes till exempel vid marknader, ting, uppbördstider och konfirmationsläsning.

Björknäsområdet - Björknäs har ett unikt läge, bara några hundra meter från Bodens centrum. Men Björknäs är unikt även genom sitt rika utbud av aktiviteter och sevärdheter och är numera hjärtat i det turistiska Boden. Här finns bland annat Bodens Camping och Bad med sitt moderna utebad, hembygdsgårdar, kyrkstugor, Överluleå kyrka och Björknäsvallen som är en idrottsanläggning med ishall, fotbollsplaner och friidrottsarena med mera.

Norrigården på Björknäsområdet - Norrigården kommer från Norra Svartbyn och byggdes troligen under sent 1700-tal. Unikt är att övervåningen saknar fönster på den sida som vette mot skog och bergkant. När gården flyttades hit uppmättes och fotograferades inredningens målning och har återgetts i ursprungligt skick. Idag finns här restaurang Norrigården.

Väggmålningarna i järnvägstunneln - Målningarna är utförda av Anders Hjortenklev och visar dels olika järnvägsorter i Norrbotten dels utvecklingen av Malmbanan och viss arkitektur kring stationshusen. Förutom själva bilderna finns berättande texter i anslutning.

Lokomotivet i glasmontern - Tillverkat av Svenska Järnvägsverkstädernas Vagn och Maskinfabrik i Falun 1919.

Eyvind Johnson stugan -I stadsdelen Björkelund föddes författaren Eyvind Johnson i en liten bagarstuga den 29 juli 1900. 1974 delade Eyvind Johnson Nobelpriset i litteratur med Harry Martinson.

Naturreservat i Bodens kommun - I Boden finns det för närvarande fem naturreservat, Åkerby, Gjutberget, Blåkölen, Rappomyran och Stabbtjärnbäcken.

Råne Älvdal
Här finns stora orörda och sammanhängande vildmarksområden med god tillgång till jakt-, fiske, och naturupplevelser.
Råneälven med dess biflöden erbjuder sommarbesökaren ett spännande fiske efter bland annat harr, öring och storgäddor. Valmöjligheterna till transport efter
älvdalen är stora, med fina anläggningar för boende i vackra miljöer. Från 1994 till idag har det växt fram ett antal aktörer som verkar för älvdalens utveckling. Sörby turism är ett av de företag som erbjuder boende i vacker och trivsam miljö.


Järnvägsstationen - Boden järnvägsstation är en sevärdhet i sig. Byggnaden är unik och har en särpräglad karaktär, som har vunnit pris. Järnvägen har i mer än hundra år satt sin prägel på Boden. Många bodensare har arbetat vid järnvägen. Stationshuset är Bodens kanske märkligaste byggnad.

 

 


 

campingplatser stugbyar hotell vandrarhem sörby turism gunnarsbyn