Gällivare kommun

Langas Camp Björkudden                                        hemsida     e-mail

Björkudden 1

982 60 Porjus

Tel: 0973-410 15

Nikkaluokta Sarri AB                                      hemsida     e-mail

Nikkaluokta 1104

98129 Kiruna

Tel: 0980-550 15

Stora Sjöfallets Fjällanläggning                       hemsida     e-mail

Stora Sjöfallet

982 99 Gällivare

Tel: 0973-400 70

Här finns det massor av aktiviteter och platser att besöka.

Välkommen till Gällivare - Lappland. Vi hälsar dig välkommen till Gällivare, i hjärtat av Lappland. Här 10 mil norr om polcirkeln, kan du uppleva det du länge bara drömt om. Orörd vildmark, fjäll, skidåkning, fiske, midnattssol och en mängd upplevelser och aktiviteter är bara en bråkdel av det vi har att erbjuda. Här finns något för alla, stora som små, äventyrare och livsnjutare.
Tillsammans vill vi göra din längtan till verklighet.

LKABs järnmalmsgruva
Följ med ned till underjorden! Få platser i världen erbjuder möjligheten att besöka en gruva i full drift. Men vi tar dig ned till Malmbergsgruvans hjärta, en av världens största underjordsgruvor. Turen startar med en kortare information och filmvisning. I gruvan ligger temperaturen mellan 8 och 10 plusgrader året runt. Bussen tar oss runt i över 3 mil av det gigantiska vägnät som finns i gruvan och besöker en av de 10 malmkroppar som har en mer än 100-årig historia. Besökets höjdpunkt finns mer än 1000 m under jord!
Sommartid går det dagliga turer.

Aitik
Aitik utanför Gällivare är en av Europas största dagbrottsgruvor. Gruvan togs i drift 1968 och fyndigheterna består av kopparkis som innehåller koppar, guld och silver. Passa på att följa med på en guidad tur och upplev från första parkett det enorma dagbrottet och de gigantiska truckarna!

Midnattssolstur
Följ med oss på resan där solen står i centrum. Passa på att se den äkta midnattssolen från toppen av Dundret, varifrån du dessutom ser 1/11 av Sveriges yta! Sommartid går det dagliga turer.
Midnattssolen syns fram till 12 juli

LKABs gruvmuseum
Möt människorna i och kring gruvan och hör deras berättelser under en guidad tur på LKABs gruvmuseum. Här får du en inblick i hur gruvarbetarna levde och jobbade i slutet på 1800-talet fram till idag..

Stora Sjöfallets Nationalpark och Padjelantas Nationalpark
Sommaren är en perfekt tid för att besöka någon av våra vackra nationalparker. Här finns områden som passar nybörjaren och områden som passar den vane vandraren som söker en utmaning. Passa på att uppleva de storslagna bergen, den magnifika utsikten och den ultimata tystnaden – om man bortser från det givna surret från myggen.

Utöver dessa aptitretare finns även ett flertal aktivitetsföretag som gärna tar ut dig på en tur som passar dina önskemål.