Överkalix kommun

 

 

Här finns det massor av aktiviteter och platser att besöka.

Bränna, så kallas det charmiga centrumet med sina gemytliga affärer, matserveringar och caféer, alla samlade på en enda gata. Här kan man hitta mysiga butiker, en del med anor sedan mitten på 1800-talet

Brännaberget med den fantastiska utsikten, visar upp den mäktiga orörda Kalix älvdal med sitt biflöde Ängesån.

Samekultur, ta del av samernas fascinerande kultur och historia. Möt samer som tar hela familjen med på sin vardag. En mäktig upplevelse är renkalvmärkningen, där årets renkalvar ska märkas med renägarens märke.

Älgfarm, ett besök hos Jörgen Rokka och hans älgfarm är ett minne för livet! Ni får chansen att se och klappa de tama älgarna.

Martingården är en av Sveriges bäst bevarade hembygdsgårdar, från 1700-talet, med utställning av bruksföremål och allmogemålningar som avslöjar århundraden som flytt. Historisk omgivning och guidade turer gör besöket fulländat.

Sirillus, den rysk-ortodoxa kyrkan med sitt kulturcafé och ikongalleri fascinerar besökare från hela världen. Där kan du göra hisnande resor med hjälp av prisbelönte författaren Bengt Pohjanens berättarkonst. Deras ikongalleri visar helgonbilder avbildade med ett praktfullt måleri.

Holgers Traktormuseum visar stolt upp sina etthundra traktorer. Äldst är en trotjänare, John Deere BR från 1934.

Lillberget, en 6000 år gammal boplats som upptäckts i Överkalix, är den första i sitt slag som hittats i Sverige! Många intressanta fynd, till exempel kamkeramik som inte tidigare påträffats i landet, har man gjort på den här platsen.

I Lillbergets Forntidsby nära Överkalix centrum, har man försökt återskapa den boplats så som man tror att den kan ha sett ut för 6000 år sedan.

Jockfall, en av Sveriges bästa fiskeplatser ligger norr om Polcirkeln. Jockfallet, med 9 meters fallhöjd, är imponerande med sin urkraft och styrka. I laxtrappan kan man studera de stora leklystna laxarna, på väg uppför vattenmassorna.

Ängesån, Flugfiskarens älv! I midnattssolens rike rinner Ängesån rätt över Polcirkeln. Den mer än sex mil långa och omväxlande fiskesträckan erbjuder ytterst goda möjligheter för storfiskaren att hitta sitt eget fiskeparadis.

Kalix Älv är en av Sveriges få nationalälvar. Världens längsta fisketävling, Harrens Dag, understryker Kalixälvens rikliga fiskevatten. Jakten på den största harren lockar fiskare från när och fjärran.

Linafallet ligger där Lina Älv och Ängesån rinner samman. Förutom ypperligt fiske är den storslagna naturen runt det 16 meter höga fallet ett fint utflyktsmål för dig som vill koppla av och komma bort från den stressiga vardagen.