Askersund kommun


Vi har många turistmål som är värda ett besök.

Askersunds hamnmagasin
I det gamla hamnmagasinet i Askersund finns idag butiker och hantverksbodar som lockar både alla våra sinnen. Här kan man se hantverk som keramik, glas och textil i god klass. I Askersund finns många lokala duktiga hantverkare. Varje år i maj samlar man till Konstrunda i norra Vättern området och öppnar upp sina ateljéer. Konst och hantverksmarknaden i Toltorp den 31 juli, bjuder även på riktigt kvalitetshantverk från Närke. Konsthantverk har själ och hjärta och sprider glädje. Askersund vill sprida glädje!

Askersunds Hembygdsgård
Här finns flera hus och gårdar bevarade från det gamla Askersund i en fin omgivning på höjden över stadsparken. Ett minizoo och en kaffestuga finns även.

Askersund ligger mitt i mellan norra Vätterns skärgård och nationalparken Tivedens djupa skogar. Det är en pittoresk liten stad med gammal stadsbyggnad och ett fint hamnområde.

M/ S Wettervik och Stjernsunds slott
I Askersunds hamn ligger turbåten M/ S Wettervik som bl.a. kör dagliga turer sommartid ut till Stjernsunds slott och Hammrsundsbron. Stjernsunds slott är ett vackert 1700-tals slott där sångarprinsen bodde en gång i tiden. Dagliga visningar av slottet sommartid och ett slottskafé finns.

Vätterns skärgård
I Vätterns norra skärgård finns ett 50-tal öar. Större delen av området är naturreservat. Grönön är handikappanpassad.

Fagertärns röda näckrosor
I närheten av Tiveden finns Fagertärn där den röda näckrosen upptäcktes för 150 år sedan. Den växer fortfarande i sjön och finns att se från ungefär mitten juni -augusti. Det går en vandringsled runt sjön.

Olshammarsgården
Söder om Askersund ligger Wernner von Heidenstams barndomshem.

Gruvmuseum
I Zinkgruvan finns ett gruvmuseum som berättar om järn och zinkhanteringen tillbaka i tiden.

Får det lov att vara en Tuting?
Askersund är en charmig liten stad som har en väl bevarad träbebyggelse. I flera va stadens äldsta gårdar dricker man idag kaffe och äter bakverk. Askersund har utvecklats till en populär kaféstad året runt. I Garvaregården, i Borgmästarhuset och i gamla apotekshuset kan du uppleva gamla och trevliga miljöer. På Café Tutingen, i gamla apotekare Möllers hus, mitt på torget, förflyttas du tillbaka till 1700-talet. Här erbjuds en skön stund och paus. Med en kopp kaffe kan du blicka ut över Askersunds kullerstenstorg. Förr var det andra drycker, då serverades små tutingar i smyg bakom disken...

Venus Choklad
Askersund, den lilla skärgårdsstaden toppen på Vättern, har ett alldeles eget Chocolateri!
Det betyder en egen chokladtillverkare. Venus Choklad tillverkar riktigt fin kvalitetschoklad. Underbara praliner i ljus, mörk och vit choklad, både goda att se på och att smaka. Om man är chokladälskare kan man komma till Askersund i september. Då bjuds det på Chokladsalong i hela staden!

Bernadotte i Askersund
Den 21 augusti firas Bernadottedagen på slottet Stjernsund, beläget utanför Askersund. Slottet har tidigare tillhört Bernadottesläkten, nämligen Karl XIV Johan. Han använde slottet som sommaruppehälle, dvs som sommarstuga. Idag är det 200 år sedan Jean Baptist Bernadotte valdes till tronföljare i Sverige. Detta firas under hela 2010 i Örebroregionen. På Stjernsund ordnas kalas med finbesök från dagens kungliga familj. Det blir ett firande med mat, konst och historiska upptåg! Upptåg & latjo för de små - i Askersund

I Astrid Lindgrens anda
För många barn är sommarens höjdpunkt att gå på utomhusteater!
Särskilt i Askersund! I Askersund finns Lerbäcks Teater, strax norr om Askersund belägen på en gästgivargård. Alldeles intill råmande kossor och mitt i svensk landsbygdsidyll spelas det sommarteater, i Astrid Lindgrens anda. I sommar spelas Bröderna Lejonhjärta och besökarna kommer att få följa med på en spännande resa till sagans Nangiala. Speltider:
Måndag – onsdag kl 18.00, torsdag & söndag kl 14.00 och 18.00.

Minitåg & Hembygdsgård
Det enkla kan vara nog så skoj för barn! Särskilt i Askersund! Från Askersunds hamn går ett minitåg som barn fullkomligt älskar! Tåget går till Askersunds hembygdsgård som är nämnd som en av de vackraste i Sverige. Hembygdsgården visar gamla Askersunds bebyggelse och har även ett minizoo. Här gäller det att se upp! För det är full fart på barnen när det far mellan husen. Förutom att busa kan man mata kaninerna och getterna, eller att titta på alla gamla saker från mormors mormors tid. Kafé finns i gamla Klockargårdgården. Mer information: Sök efter Norra Vättersbygdens Hembygdsförening på

Borgmästarens ö
En riktig skattkammarö i Askersund? Jo, kanske. Borgmästarholmen kallas ”barnens egen ö”. Här finns lekplats, stigar och småskog att leka i och dessutom en badplats med sandstrand. Vem vet vad som finns gömt i sanden? Borgmästaren ägde ön en gång i tiden och det va en festplats för askersundarna. Idag är det perfekt oas och lekplats för hela familjen, mitt i Askersund.


Badparadis vid Vättern
Barn älskar att bada! I alla fall de flesta. Toppen på Vättern, strax söder om Askersund, ligger badparadiset Hargebaden. Här kan man borra ner fötterna i mjuk sandstrand som dessutom sträcker sig flera kilometer. Badet är beläget i en vik i Vättern och vattnet är fantastiskt klart och långgrunt. Perfekt för lek i vattnet för de små!

 

 

 

 

 kommuner i länet    

Askersund | Degerfors Hallsberg | Hällefors Karlskoga | Kumla | Laxå | Lekeberg Lindesberg Ljusnarsberg | Nora Örebro