Kumla kommun

Vi har många turistmål som är värda ett besök.

Militärminnet Officersmässen Sannahed
Officersmässen, militärminnet i Sannahed vid gamla vägen,väg 641 mellan Kumla och Hallsberg.
I Sannahed fanns under större delen av 1800-talet två regementen förlagda. Det var dels Närkes regemente, ett fotregemente, och dels Livregementets Husarkår, ett beridet regemente.Mot slutet av 1800-talet förlades ytterligare ett regemente hit för att sammanslås med Närke regemente. Sannahed blev därmed ett av Sveriges största militära övnings- och lägerområden.
Ett tiotal byggnader från militärtiden finns bevarade. Främst den pietetsfullt renoverade Officersmässen. Byggnaden uppfördes på 1830-talet som en enkel timmerbyggnad och har sedan dess genomgått flera om- och tillbyggnader. Huset har under de senaste decennierna renoverats i flera omgångar, senast 1989 då det militärhistoriska museét skapades i byggnadens norra del. Vidare finns här en ståtlig mässal och ett vackert renoverat "kafferum".
Omedelbart söder om Officersmässen finner du Husarofficersstugan, som visar hur en officer i Husarkåren bodde på 1800-talet under övningarna i Sannahed.
Visning kan även om så önskas inkludera underofficersmässen, skomakarstugan och soldattorpet. Samt markerad vandringsled genom övnings och lägerområdena.
Anläggningen bokas för guidad visning genom Kumla turistbyrå 019-58 81 06

Djupadalsparken
Djupadasparken ligger på 2 minuters gångavstånd öster om centrum i Kumla. Parken ligger i en ravin och innehåller en liten konstgjord sjö med badmöjligheter, vacker park och strövområde, el-ljusspår, sommarbadanläggning, restaurang/pub, minibangolfbana, pulkabacke, amfiteater, intilliggande vattenpark, och camping. Hela området är handikappvänligt. Parkering i anslutning till bad/restaurang.

Konst på Hög utställning
Kvarntorp väg 51/52 öster om Kumlas kulpturutställning. Kvarntorp Kumla Välkommen till en annorlunda utställningsmiljö 100 meter ovanför Närkeslätten med milsvid grandios utsikt horisonten runt.
Eftersom stigningen på vägen uppför Kvarntorpshögen uppgår till 18% bör du använda samma körteknik som i Alperna- ettans växel både upp och ned. Parkering finns på toppen. Parkering finns även utanför vägbom nedanför backen. Vägbommen är endast öppen då konstutställningen är öppen.
Information: Kumla turistinformation 019-58 81 06, turistinfo@kumla.se

Skoindustrimuseet
Ett hav av läster, Tidigt myntades uttrycket "I Kumla är alla skomakare, alla utom prästen och länsman, men prästen halvsular". Som mest fanns ett 60-tal skofabriker i Kumla och här tillverkas det fortfarande mycket skor.
I Kumla hittar du Sveriges enda skoindustrimuseum som i utställningar och autentiska miljöer visar skomodet, skons historia och skoindustrins utveckling. Här har du också möjlighet att se hur en sko tillverkas och naturligtvis kan du köpa ett par skor av museets tillverkning.

Tiv´en, hembygdsgården i Hardemo
Hembygdsgården i Hardemo ligger några kilometer mot Brändåsen från Lundmarkska skolan. Mangårdsbyggnaden är uppförd på 1850-talet som en för bygden typisk tvåvånings enkelstuga. Byggnaderna ägs och visas av Hardemo hembygdsförening, som också arrangerar traditionellt midsommarfirande här.

 

  

 
       

   

 kommuner i länet    

Askersund | Degerfors Hallsberg | Hällefors Karlskoga | Kumla | Laxå | Lekeberg Lindesberg Ljusnarsberg | Nora Örebro