Nora kommun


Vi har många turistmål som är värda ett besök.

Tre små gummor
Ja, alla har vi väl någon gång sjungit med i den välkända visan om de tre små gummorna som skulle gå på marknaden i Nora. Anna Maria Roos skrev originaltexten och man tror att hon inspirerades av släktingar i Nora, familjen Hjärne, och då framförallt av tre av döttrarna

Tre små gummor skulle gå en gång
Till marknaden uti Nora.
Tre små gummor skulle gå en gång
Till marknaden uti Nora

Vi ska ha roligt, sa gummorna de små
Vi ska ha roligt, det kan ni väl förstå

Och åka karusell
Och äta karamell

Och fröjdas hela dagen uti Nora.

Nora stad
Här möter du vackra, gamla trähus från 1700- och 1800-talet, kullerstensgator, charmiga innergårdar, ett myllrande affärsliv med små pittoreska butiker och inte minst varma och vänliga människor som alla är stolta över sin stad och som mer än gärna delar med sig av den till dig.

Göthlinska Gården
Denna magnifika gård med anor från 1700-talet, belägen intill Nora torg, är i dag öppen för allmänheten som här får ett ypperligt tillfälle att bese ett välvårdat borgarhem med sin tidstypiska inredning

Pershyttan
En resa till Pershyttan, ca 5 km söder om Nora, är att göra en resa genom en betydande del av svensk historia. Tänk att kunna förstå 700 år av bergsbruk bara genom att vandra genom landskapet och besöka de många sevärdheter som ligger inom gångavstånd i denna vackra bergsmansby. Hytta, vattenhjul, gruva och kolarby är bara några av dessa sevärdheter. Pershyttan är också klassat som kulturreservat och är därmed skyddat som utpräglat och värdefullt kulturlandskap.

Nora Bergslags Veteranjärnväg , NBVJ
I Nora finns en betydande del av den svenska järnvägshistorien. Det var 1856 sin Sveriges första normalspåriga järnväg invigdes och sträckan Nora-Ervalla blev landets första. Det som är unikt med veteranjärnvägen i Nora är att allt hålls intakt och att allt fungerar precis som förr. Här finns allt som hör en gammal järnväg till
- stationsbyggnader, lokomotiv, rälsbussar, vagnar, broar m.m
Så välkommen att känna doften av stenkolseldade lokomotiv och nytjärade slipers!

50-talsnostalgi i Gyttorp
I Gyttorp, några kilometer väster om Nora, finns 50-talsnostalgin bevarad tack vare en omsorgsfull renovering av det smått unika bostadsområde som på 40-talet ritades av arkitekten Ralph Erskine. I dag finns möjlighet att minnas det ljuva 50-talet genom att hyra en turistlägenhet i tidstypisk anda eller genom att gå med på en guidad arkitekturvandring.

Maria Lang
Det vilar ibland en känsla av ond bråd död över Nora. Det kan vi tacka Dagmar Lange för, eller Maria Lang, som hennes författarpseudonym var. Hon var Sveriges okrönte deckardrottning i många år och gav under sin levnad ut ett antal spännande vuxendeckare.
Dagmar Lange växte själv upp i Nora, eller Skoga, som hon kallar det i sina böcker, och levde här fram till 1991 då hon avled 77 år gammal.
För den som vill uppleva spänningen och miljöerna i hennes böcker på riktigt så finns det möjlighet att gå med på en mordvandring i hennes fotspår.

Alntorps Ö- Ett härligt utflyktsmål och en plats där frukthistoria bevaras
Mitt i Norasjön ligger den, Alntorps Ö. Sommartid går båten M/S Plaskus i skytteltrafik mellan fastlandet i Nora och Alntorps Ö. Här finns badplats, café, kiosk, minigolf, djur, lekplats, promenadstigar och grillplatser. På den södra delen av Alntorps Ö ligger en av Sveriges Genbanker för fruktträd, främst äpplen. Här finns mängder av äpplen med vackra namn eller vad sägs om tex Farmors juläpple, Smultronäpple och Sickelsjö Vinäpple. Totalt finns ett 80-tal olika äppelsorter. Under maj är blommningen i full prakt och i september är Du välkommen att provsmaka av alla sorter!

 
       
 

 kommuner i länet    

Askersund | Degerfors Hallsberg | Hällefors Karlskoga | Kumla | Laxå | Lekeberg Lindesberg Ljusnarsberg | Nora Örebro