Åtvidabergs kommun

 

Vi tipsar om några trevliga turistmål.

Ett rikt friluftsliv, underbar natur och en intressant brukshistoria - det finns många anledningar att besöka Åtvidaberg.

Jakt, fiske och underbar natur
Åtvidabergsnaturen är skogrik, kuperad och har över 200 finfina bad och fiskevatten. Fiskekort krävs, men de är billiga och kan köpas på många ställen. Här finns goda möjligheter till jakt, framför allt på senhösten. Turistbyrån förmedlar gärna kontakt med våra jaktarrangörer. Kombinationen jakt, fiske med naturnära boende och historiska tillbakablickar gör ett besök i Åtvidaberg till ett minne för livet.

Historisk fotbollsanda
Åtvidaberg var värd för såväl det brasilianska landslaget (1966) som för Västtyskland (EM 1992). Vårt fotbollslag ÅFF firade 100 år 2007 och tillhör fotbollseliten. Men Åtvidaberg är inte bara fotboll — vår golfbana rankas som en av Sveriges vackraste och är inte helt lättspelad.

Templet
År 1809 lät baron Eric Göran Adelswärd uppföra Templet vid Bysjön. Förebilden var ett rundtempel i parken vid Versalles.

Svensk bruksort
Ta chansen att besöka en svensk bruksort, med småskalighet, idyll och mycket natur i tätorten. Här växte världskoncernen Facit fram under 1900-talet.
Under nästan 100 år tillverkades här kontorsmöbler och under nästan 50 år kontorsmaskiner som såldes över hela världen. Våra minnen från kopparbrytningen och Facit-epoken är väl bevarade. Hela samhället är förstås fyllt av historiska spår, men vi har också tagit hand om vår historia i våra museer.

Världens enda fungerande solkanon
Den byggdes 1853 och ingick då som en del i herrgården Adelsnäs engelska park. Från maj till september avfyras kanonen varje dag klockan 13.00.


 

 

 
       

Kommuner i länet

Boxholm | Finspång Kinda | Linköping | Mjölby | Motala Norrköping | Söderköping Vadstena | Valdemarsvik Ydre | Åtvidaberg Ödeshög