Valdemarsviks kommun

Vi tipsar om några trevliga turistmål.

GRYTS SKÄRGÅRD
Knutpunkten i den här delen av skärgården är Fyrudden och Gryts Varv i Hummelvik.
Båda platserna har en härlig sommarpuls och är lite av mötesplatser för många som är på väg ut i östgötaskärgården. Hit kommer man med både bil och båt för att ge sig vidare ut på egna upptäcktsfärder i skärgården med till exempel Skärgårdslinjen. Eller varför inte passa på tillfället att rida islandshäst på St.Ålö.

Eköns naturreservat bjuder på campingplats och friska havsbad från klippor, sandstrand eller klapperstensstrand. En bit norrut i Gryts skärgård ligger Harstena som är en välbevarad fiskeby med röda stugor sida vid sida. Här levde man förr på sälfångst och idag bjuder ön på något gott att äta och dricka och kanske en fin promenad. Det går också att övernatta på Harstena. Andra öar i Gryts skärgård där du kan hyra stuga är Bokö, Håskö och Ämtö.

Gubbö kupa heter en av skärgårdens finaste utsiktsplatser där solnedgången är svindlande vacker att uppleva.
På naturreservatet Bokö finns vackra ängs- och hagmarker och här finns också en informationslokal om skärgårdens olika natur- och kulturmiljöer och en fin vandringsled.
När du besöker Gryt får du inte missa Finnö Fisk som säljer både färsk och rökt fisk.
För den golfintresserade finns en 18-hålsbana i Gryt och dessutom en 9-håls Pay & Play-bana för dig som ännu inte blivit en inbiten golfare.

GUSUMS BRUKSMUSEUM
Ett museum som visar brukets historia med bl.a fotografier, utrustning och produkter från gångna tider, välkända bruksföremål i mässing allt från knappnålar till ljuskronor och ljusstakar. Blixtlåsets historia, Sveriges första och enda blixtlåsfabrik, beskrivs.

GLASHYTTAN I GUSUM
Här har ni möjlighet att träffa den internationellt kände glaskonstnären, skulptören och målaren Milan Vobruba i sin ateljé i Gusums centrum. Utställning och försäljning.

 
Yxningens Camping
       

Kommuner i länet

Boxholm | Finspång Kinda | Linköping | Mjölby | Motala Norrköping | Söderköping Vadstena | Valdemarsvik Ydre | Åtvidaberg Ödeshög