Nyköpings kommun

 


Vi har många trevliga utflyktsmål, här är ett litet urval.

Historien längs ån
Sveriges längsta stadsmuseum, som ligger längs med Nyköpingsån. Texter och bilder berättar vad som hänt i Nyköping under årens lopp. Under juli månad kan man även delta i dramatiserade vandringar längs med ån..

Nyköpings hamn
Har sedan vårt 800-årsjubileum 1987 varit Nyköpings sommarcentrum. Härifrån kan du åka på kryssningar i skärgården sommartid. I hamnen är det många olika evenemang under sommaren, varje onsdagskväll är det t.ex. veteranbilsutställningar.

Stendörrens naturreservat
Ligger längs kustväg 219 mellan Nyköping och Trosa. Där kan man ta sig ut i skärgården via hängbroar från fastlandet. Bra bad- och fiskemöjligheter från klipporna. Flera grillplatser finns utplacerade i reservatet. Besök även Naturum, ett informationscentrum om Östersjön och dess flora och fauna.

Nynäs slott och naturreservat
Ett vackert 1600-tals slott beläget mellan Nyköping och Trosa. Här finns ett orangeri med sommarbutik och kafé. Guidade visningar görs på slottet. I reservatet finns många vandringsstigar i härlig natur.


Nyköpingshus
Nyköpingshus består numera endast av en rest av det gamla praktfulla slottet, men här finns en spännande miljö med utställningar, gamla murar och härliga grässlänter. Sommartid kan man kan följa med på guidade turer och lära sig slottets historia. Här utspelades Nyköpings gästabud år 1317


Aktiviteter och evenemang

Vandra på Sörmlandsleden
1000 km vandringsled i hela natursköna Sörmland, välj mellan kortare eller längre turer.

Golfmöjligheter
Golf kan man t.ex. spela på Nyköpings golfklubb och Jönåkers golfklubb. Minigolf kan man bl.a. spela i gästhamnen i Nyköping.

Paddla kanot
Ta en paddlingstur ut i skärgården på egen hand eller tillsammans med en guide. Uthyrning av kanoter och kajaker finns t.ex. i Nyköpings gästhamn, Nävekvarn och vid Horns båtvarv.

Naturridning
För en vacker ridtur i den sörmländska naturen kan man bege sig till exempelvis Örstigsnäs ridskola, Berga-Tuna, Ökna Ranch eller Ringsö.

Shopping
Nyköping har en klassisk shoppinggata som sträcker sig från öster till väster rakt genom staden. I kommunen finns även många gårdsbutiker som säljer allt ifrån strutskött till hantverk.

Nyköpings Festdagar
Årligt Augusti-evenemang som bjuder på knallemarknad, musik och nöjen. Ett flertal artister uppträder på olika platser runtom i stan.

Hertig Karls marknad
I augusti varje år hålls Hertig Karls marknad på Nyköpingshus, en renässansmarknad som på 1580-talet. En heldag fylld av upplevelser för både barn och vuxna. Under dagen kan man köpa matvaror, karameller, hantverksprodukter och mycket mer, prova fäktning, titta på tornering, spela spel och rida. Musiker, dansare, gycklare och trollkarl underhåller.       

Kommuner i länet

Eskilstuna | Flen |Gnesta Katrineholm | Nyköping Oxelösund | Strängnäs Trosa | Vingåker