Älvkarleby Kommun

 

Här får ni ett litet urval av turistmål som är värda ett besök.

Naturreservatet Billudden,
det sista man ser av Uppsala-åsen innan den dyker i havet, strax öster om Dalälvens mynning och granne med Rullsands Camping och havsbadet. Till uddens spets är det ungefär 3 kilometers promenad, men här finns också kryp- och klängstigen för små ben som inte orkar gå så långt. På hösten mognar havtornsbären, sprängfyllda med c-vitaminer. På Billudden växer de rikligare än någon annanstans i Europa.

Sportfiskeforum
Flugor och drag, spön och rullar - en unik samling av fiskeredskap visas här. Missa inte sommarutställningen med fantastiska fågelbilder av naturfotografen Brutus Östling, eller museishopen med kul, snygga och användbara produkter.

Laxön
I det gamla militärlägret från slutet av 1800-talet finns idag konstgallerier, butiker med antikt och kuriosa, hantverk och inredning. Ta en fikapaus på caféet eller prova menyn på Fiskrestaurang Laxön.

Söderhällgården
Söderhäll-gården i Älvkarleö Bruk är ett annorlunda folklivsmuseum med tidstypiska interiörer från förra sekelskiftet. Titta in i torparköket, hos hembrännaren eller upptäck någon av alla autentiska attiraljer och detaljer från förr. Titta också in i tomteverkstaden där Söderhäll-tomtarna tillverkats på samma sätt i över 50 år. På gården finns också en kaffestuga.

Paddla kanot
Lilla Färnäset och Marmafjärden är två kanotleder som lämpar sig bra för barnfamiljen eller dig som bara vill ha en naturskön och avkopplande paddling. Kanotledsbeskrivning finns på turistbyrån och kanoter hyr man på Fiskecampen eller via Sportfiskeforum.

Basjkir Turridning
Möt den ryska basjkir-hästen som anpassar sig till ryttarens förmåga och är lämplig även för dig med lätt pälsallerigi. Upplev en nattlig äventyrsridning eller bara en prova-på-tur. Oavsett vilket du väljer går turen på spännande ridvägar både i skog och öppen terräng.

Fyrhjulingssafari
Följ med på en motordriven safari i skogarna runt Karlsäter Gård i Marma. Med fyrhjuling går safarin i lugnt tempo längs skogsvägar, med gott om tid att uppleva natur och djurliv. Fyrhjulingarna är lätta att köra och en prova-på-tur kan alla ta.

Fallens Dag
Söndagen före midsommar släpps Älvkarleby-fallen i full frihet. 250 000 kubikmeter vatten per sekund dånar utför fallen, ett fascinerande skådespel. Serveringar, försäljning, öppet hus hos Fiskeriverket och Vattenfall Science Center. Mora Träsk och Looking Back Band underhåller.

  

Kommuner i Länet

Enköping |Heby | Håbo Tierp | Uppsala Älvkarleby | Östhammar