Håbo Kommun

 

Här får ni ett litet urval av turistmål som är värda ett besök.

Skokloster ligger mitt i det vackra uppländska landskapet på en halvö i Märaren. Det var här greve Carl Gustaf Wrangel uppförde Skokloster slott under den svenska stormaktstiden på 1600-talet. Slottet är unikt med sina samlingar och är lika känt internationellt som i Sverige. Guidade visningar bland de 50.000 föremålen och en titt på specialutställningarna gör ditt besök oförglömligt.

Skoklosterspelen är Sveriges största och bredaste historiska evenemang. I år genomförs Skoklosterspelen för 13:e året i rad. Här får du göra en tidsresa från vikingatid till nutid i vacker, kulturhistorisk miljö vid Skoklosterslott. Tornerspel, riddare, vikingar, historisk marknad, skådespel, barnteater, hantverk, konserter, slottsvisningar, mat, musik och mycket mera. Här erbjuds aktiviteter för alla åldrar.
Skoklosters slott: 018-38 60 77
Skokloster Motormuseum: 018-38 61 06
Skokloster Wärdshus: 018-38 61 00

Åbergs Museum
Åbergs Museum har en av världens främsta samlingar av Disneyföremål. I samlingen samsas leksaker, porslin, klockor, böcker, serietidningar och sparbössor. I huvudsak föremål från 1928-1938. Här finns bl.a. en animationsteckning med Musse från Steamboat Willie, Ångbåts Ville, från 1928, världens första amimerade ljudfilm. Du kan kan ta en paus i serveringen med skön atmosfär, och om dem små skulle tröttna på utställningen så är det bara korsa entren och kliva rakt in i Trazan och Banarnes koja.
Tel: 08-411 00 40 eller 0171-555 10

Biskops-Arnös historia började redan på 1200-talet. Det är en speciel känsla att färdas över vatten. Man lämnar något bakom sig för att möta något nytt. Redan överfarten på den smala vägbanken till den runda ön känns spännande. Du möts av en underbar, orörd natur och trampar på mark som andas kultur och historia. Nyfikenheten är väckt. Biskops-Arnö är bildningens ö i Mälaren med folkhögskola, seminarier och konferansanläggning. Under sommaren finns boende i vandrarhemmet eller flygelbyggnaderna och det bjuds på sommarteater på en alldeles underbar utomhusscen. Dessutom finns det bra hotellalternativ.
Tel: 0171-52260

Brunnsta Gård här kan ni handla i gårdsbutiken, övernatta, äta och dricka, konferera, basta, njuta och skratta med familj, vänner eller arbetskamrater. Bo på lantgård här i Brunnsta Gård i trevliga rum och lägenheter i kulturhistoriskt värdefulla hus. De rödvita husen och syrenhäckarna ger en atmosfär av "Bullerbyn". Vi föreslår gärna aktiviteter som passar era syften och mål. Gårdens egna resurser och närliggande samarbetspartners erbjuder ett brett utbud, exempelvis ost- och vinprovning, traktorkörning, femkamp, fiske, turridning, ölkunskap och nattlig hällristningsvandring i skogen med ficklampa. Vi hjälper er även att arrangera ett givande och trevligt program i Sverige.
För mer information kontakta oss gärna.
Tel: 0171-523 15, Fax 0171-523 11, Mob: Lena 0708 852 315, Göran 0703 469 699

Övergrans Jordbruk ligger vackert vid Mälarens strand, några kilomerter utanför Bålsta. Här finns gott om uppleverser för både vuxna och barn. Du kan bo, konferera, festa, fira bröllop, gå på kurs, rida, bada i mälarviken eller i vedeldad tunna, handla ekologiskt hemodlat i gårdsbutiken eller laga mat tillsammans med en erfaren kock. Ölbryggeriet som Ölgillet etablerat i det forna traktorgaraget bjuder på en smakupplevelse. Den som vill övernatta kan bo i ett rum med hög standard.
Tel: 0171-522 22, Mob: 070-588 41 84 eller 070-586 66 62

Ridkraft ligger på Övergrans Jordbruk. Vill du färdas fram i den upplänska naturen, genom skog, över äng och på grusvägar ridandes på en stark och smidig islandshäst så är det här något för dig! När du rider tölt, islandshästens speciella gångart, så sitter du nästan helt stilla medan hästen snabbt glider fram i jämn och skön fyrtakt. Det är tölten och islandshästens lugna, stabila psyke som lockar islandshästryttaren mest, av islänningarna kallad "Gudarnas gåva". Tempot anpassas efter gruppen sammansättning, nybörjare samt erfarna ryttare, alla är välkommna.
Tel: 0171-521 81, Mob: Johanna 070-660 61 17 eller Tina 070-660 60 08

Fridegårdsmuseet visar hur lång och svår vägen var för statarungen som drömde om att bli författare. Från romandebuten 1933 blev han den suveräne skildraren av uppländskt liv och av naturen i mälardalen. Här visas det genom bilder och texter livs- och arbetsvilkoren för statarna och hur statarsystemet växte fram. Här kan du även stiga in i en statarfamiljs bostad så som den såg ut 1918-1919.
Tel: 073-701 38 60

Krägga Herrgård är en toppmodern anläggning trots sina 700 år på nacken. Anläggningen andas historia men är långt ifrån ett museum man kan komma. Ett av ledorden är nutid, ingen ska känna sig obekväm eller förflyttad till en annan tid. Modern teknik, god mat blandas med trygg atmosfär skapad under 700 år. På Krägga Herrgård finns oanade möjligheter för både avkoppling, arbete och fest. Här kan ni ta er en tur på islandshästar, en liten nypa frisk mälarluft från en av kanoterna eller en tur på herrgårdens cyklar, ni kan också koppla av i det mysiga SPAet. Vi kan även erbjuda er att ha bröllopsfest här på Krägga Herrgård. Du hittar garanterat något som passar just dig för att du ska trivas ett par dagar.
Tel: 0171-532 80

Puls står för Personliga Upplevelser & Lärorika Strapatser och är ett äventyrsföretag i Bålsta. Affärsiden är att erbjuda företag färdiga äventyrspaket med naturupplevelser som grund. Många olika äventyrspaket finns på programet. Allt från äventyrsresor utomlands via sommarskidåkning, drömfiske i Jämtland, vintersafari i Lappland till ett lite mer stilla flytringsfiske i Mälaren. Som företagsnamnet antyder kan vi både höja och sänka pulsen under våra arrangemang. Men upplevelser behöver inte vara lika med hjärtklappning och ökad puls, det kan också vara avkoppling, harmoni och samvaro.
Tel: 0171-44 86 38 , Mob: 0701-75 22 30

Kommuner i Länet

Enköping |Heby | Håbo Tierp | Uppsala Älvkarleby | Östhammar