Årjäng kommun

 

Ekeby Camping                                             hemsida     e-mail
Blomskog

672 92 Årjäng

Tel. 0573-319 00 
Mob: 0730-44 96 89

Elovsbyn Camp & Canoe                                        hemsida     e-mail

Elovsbyn 201 Trane Lennartsfors

672 92 Årjäng

Tel: 0573-300 16

Mob: 0706-80 56 98

Sandaholm Restaurang & Camping                  hemsida     e-mail

Sanda Sjövik

672 91 Årjäng

Tel: 0573-77 10 80

Sandvikens Camping                                     hemsida     e-mail

Parkvägen 26

670 10 Töcksfors

Tel: 0573-211 40

Några utvalda turistmål i Värmland.

Glaskogens Naturreservat
Att få uppleva naturreservatet Glaskogen i västra Värmland måste vara en av årets höjdpunkter för dig som gillar friluftsliv, vare sig du är skogsluffare, storfiskare, kanotfrälst eller bara tycker om djur och natur. Här sträcker sig milsvida vandrings- och kanotleder för både längre och kortare turer. Här kan du hitta din egen rofyllda sjö att fiska eller bada i. När det är dags att slå läger efter dagens alla upplevelser väntar övernattningsstugan eller vindskyddet med färdig grillplats. Det är ingen risk för trängsel i skogen - reservatet är på hela 28.000 ha, med cirka 30 mil vandringsleder. Vill du leva vildmarksliv är Glaskogen platsen för dig!

Dalsland-Nordmarkens sjösystem
är ett naturområde på nästan 10 000 km2 med otaliga sjöar och vattendrag sammanknutna med Dalslands Kanal. Området sträcker sig från norra Dalsland upp till Årjängs Kommun. Dalsland-Nordmarken är ett av Europas finaste sjösystem med ren luft, friskt vatten och en rik natur. Här väntar otaliga sjöar och vattendrag, väl lämpade för kanoting. Paddla fram över vattnen och finn din egen väg mellan öar och uddar. Hitta en lägerplats för natten där du kan uppleva naturens stillhet.

Årjängs travbana
Varje år hålls ett antal tävlingsdagar med V75 i juli som höjdpunkt.
I Årjäng är travet en utflyktsplats för hela familjen, trav och hästar är inte bara en sport utan en livsstil som präglat bygden under många år. Så ta en tur till travet, avnjut en god middag på travrestaurangen eller packa din egen picknickkorg. Hur som helst kan vi lova dig en spännande och kanske annorlunda dag.

Dressinåkning på deVackra Vyernas Järnväg
Dressintrampning är ett annorlunda och spännande äventyr som passar hela familjen Tänk dig att trampa rakt ut i naturen och möta den på ett annorlunda sätt. Långa sträckor trampar du fram långt ifrån vägar och biltrafik.
Sträckan går mellan Årjäng och Bengtsfors och är 52 kilometer lång.
Att järnvägen kallas De Vackra Vyernas Järnväg är ingen tillfällighet, här visar naturen upp sig från sin allra bästa sida skog och glittrande sjöar är kännetecknet. Hur långt och hur länge ni vill vara ute är helt och hållet upp till er själva. Det finns flera kombinationsmöjligheter med b la kanot och/eller guldvaskning.

Borgåsgubben
En staty av en man i en hatt. Statyn är uppförd av lösa stenar och står uppe på toppen av Borgåsen i Källtegen. På avstånd ser det ut som en man som står på vakt. Statyns tillkomst är okänd. Folksägnen berättar att den uppfördes under ofredstider på 1600-1700 talet för att skrämma fiender. Den skulle ge en anfallande visionen av en levande vaktpost. Uppifrån höjden dit man tar sig på en upptrampad gångstig, har man en fantastisk utsikt över sjön Västra Silen.

Långelanda Tingshus
Långelanda Tingshus är Sveriges äldst bevarade tinghus. Det uppfördes under åren 1801-1804 och var i bruk till år 1935. Tinghusbyggnaderna i Långelanda består av huvudbyggnaden - Tingshuset, arresten och ett arkiv som är uppfört senare, sannolikt i slutet av 1800-talet. Samtliga byggnader är kulturminnes-skyddade. Det är främst inredningen som gör detta kulturminnesmärke intressant. Domaren och hans biträde sitter vid domarbordet vända mot salen och åhörarna, medan tolv nämndemän sitter i en halvcirkel framför domarbordet med ryggen mot åhörarna.

Årjängs Trollet
Idén till Trollet i Årjäng togs av bl a Start-68, en förening för ungdoms-verksamhet inom Nordmarken. Thore Skogmans skiva "Årjängs-Troll" hade kommit ut i december 1971, och idén om ett troll i Årjäng var kläckt. Sommaren 1972 stod Årjängstrollet färdigt. Trollet är 8 m högt och har 3,5 meter i skonummer!
Till stor glädje för alla barn fungerar Trollets svans även som rutschkana.

Nordiska Travmuseet
Nordiska Travmuseet Ideell förening äger och driver anläggningen som ligger vackert belägen vid Årjängs travbana alldeles utmed E18 öster om Årjäng.
Det är det enda travmuseet i sitt slag i norra Europa och det invigdes 1998.

Utställningar
Här finns travets storheter i Hall of Fame.
Kuskdräkter I stallet - en utställning där besökaren själv kan prova på.
Filmjukeboxen med kända travlopp och andra minnen.
Hästskoutställning
Museet har också vandringsutställningar till utlåning.
Dessutom finns andra tillfälliga utställningar.

Övriga faciliteter
Möjlighet finns till stora och små möten. Det finns rum i olika storlekar med modern teknik och i gemytlig atmosfär till konkurrenskraftiga priser. I anslutning finns ett travanknutet bibliotek, en museishop och en servering. Dessutom finns möjlighet att spela på hästar genom att vi är ett ATG-direktombud med storbildstv.

FÖR BARNEN
Våra omtyckta stora trähästar är värda en uppsittning.
I anslutning till museet finns sommartid en fin lekplats med en liten bondgård.
Nere på stallbacken bedriver ungdomstravet ”travskola” vid flera tillfällen under sommaren.
Då får barnen och även de vuxna en chans att umgås med små shetlandsponnys och att prova på att köra dem.
Vägbeskrivning: Ligger vid E18 strax öster om Årjäng vid travbanan.

 

 

 

 


 
       

Kommuner i Värmland

Arvika | Eda | Filipstad Forshaga | Grums Hagfors | Hammarö Karlstad | Kil _Kristinehamn_ Munkfors | Säffle Storfors | Sunne Torsby | Årjäng