Kristinehamns kommun

 

Baggeruds Camping & Fiske                              hemsida     e-mail

Baggerudsvägen

681 93 Kristinehamn

Tel: 0551-400 29


Några utvalda turistmål i Värmland.

Bojorten Christine af Bro- ett 29 meter långt fartyg som är ett nybygge efter en modell från 1600-talet och som började med kryssningar sommaren 2005. Bojorten finns även avbildad i Kristinehamns stadsvapen. Bojorten ligger, när den inte är ute och åker, på plats vid Kristinehamns gästhamn.

Österviks kapell- besök det märkliga kapellet, vars historia fascinerar alla besökare. Här har varit bl.a. skola med bespisning och bibliotek. I mejeriet finns idag museum där bl.a. skulpturer av Erik Rafael- Rådberg visas.

Picassoskulpturen- "OUI". Med tre enkla bokstäver på en papperslapp bekräftade Pablo Picasso att han valde Kristinehamn för sin monumentalskulptur i serien Les dames de Mougins. Monumentalskulpturen är 15 m hög. Pelaren, som har två vingar har en spännvidd av 6x4 meter. En av vingarna väger 8 ton. Skulpturen är utförd i naturbetong, vilket innebär att en form fyllts med sorterat stenmaterial och sedan har flytande vit cement injicerats. Den konstnärliga dekoren sandblästrades fram. Ytan är så hård att den sägs hålla i 2 000 år. Arbetet med skulpturen utfördes av Carl Nesjar och följdes av Picasso genom film och fotografier. Skulpturen är ett av de största Picassokonstverken i världen och står som ett sjömärke och en hälsning till de fartyg som kommer till Kristinehamns hamn.

Mariebergs parkområde- ett område uppbggt av mentalpatienter, vårdare och trädgårdsmästare från 18-1900 talen då det var ett mentalsjukhus. Det finns många vackra och, för våra breddgrader, ovanliga träd. Sevärd är parken med dammen ovanför Kristinapalatset.

Lusasken- är den säregna sparbössa som givit Kristinehamsn dess smeknamn Lusasken. Namnet har inget med småkryp att göra utan det är en bössa där stadens invånare i hundratals år lagt pengar. Från början var de avsedda för fattiga sjömän och bössan tömdes varje år vid lucia. När sjömännen styrde kosan hemåt sade de ofta att de skulle hem till Lusseasken; därav namnet. Bössan kommer att finnas på Ölme Diversehandel.

Trädgårdsgatan- upplev känslan av hur det var på 1800-talet i Kristinehamn. Besök den kullerstensbelagda Trädgårdsgatan.

Runstenen i Järsberg- Värmlands äldsta runsten.

Ölme diversehandel- Affären tar dig drygt 100 år tillbaka i tiden och upplever känslan av hur det var att handla i slutet av 1800-talet. Här kan du köpa varor från Klässbols Linneväveri, vadmalskläder från Micklagård, värmländsk lantmat, verk från lokala konsthantverkare, karameller i strut och mycket mera. Här finner du även ''Lusseasken'', den säregna sparbössan som givit Kristinehamn dess smeknamn Lusasken.
Passa också på att njuta av en kopp kaffe med nybakat bröd.

Konstnärsområdet Vågen- kvarter där bl a Galleri Vågen finns och har sommarutställnig. Där finns även Svanen Konsthantverk.

Kristinehamns konstmuseum- ett ungt museum för modern och samtida konst. Museet är beläget på Marieberg, ett naturskönt område på Vänerns strand. Här presenteras ett mångsidigt utbud med internationell, svens och och värmländsk konst.

Södra Råda gamla kyrka- guidningar, visningar, bildspel, aktiviteter. 1300-talskyrkan brann ner till gruden 2001. Ett intensivt arbetet har startat för att kyrkan ska kunna återuppbyggas. Den arkeologiska utgrävningen avslutades 2003.

Carl Nesjars vattenfontän- Carl Nesjar, som på Pablo Picassos uppdrag uppförde den monumentala betongskulpturen i Kristinehamns skärgård 1965, är en av Norges mest kända konstnärer. Nesjar uppförde under en 15-årsperiod ett flertal Picassoverk världen över. Nesjar är en allsidig konstnär och är kanske mest känd internationellt för sina helårsfontäner i stål och aluminium.
Sommaren 2006 invigdes Carl Nesjars senaste monumentala skapelse som är fyra meter hög helårsfontän i rostfritt stål. Fontänen kommer att placeras i ett parkområde i anslutning till gamla hamnen i centrala Kristinehamn.
Fontänen är placerad i badhusparken i anslutning till gamla hamnen i centrala Kristinehamn, bredvid Ölme Diversehandel och Kafé.

Världen skulle må gott av lite mer Värmland.

 

 
sidan uppdaterad 2008
       

Kommuner i Värmland

Arvika | Eda | Filipstad Forshaga | Grums Hagfors | Hammarö Karlstad | Kil _Kristinehamn_ Munkfors | Säffle Storfors | Sunne Torsby | Årjäng