Åsele kommun

Några turistmål i Västerbotten som är värda ett besök.

Åsele ligger som ett strategiskt nav i skogslandet och här möts stora vägar från olika vädersträck. Kommunens yta breder ut sig över det vackra landskapet och har en befolkning på ca 3300 invånare. Kommunen kännetecknas och präglas av sitt breda föreningsliv. Tack vare aktiva föreningar och organisationer kan vi erbjuda en rad olika aktiviteter och sevärdheter. Oavsett om det är fysisk aktivitet eller något lugnare som intresserar har vi ett varierat utbud att erbjuda.
Här finns även fyrtioen naturreservat och en nationalpark, Björnlandets nationalpark. Utöver det finns en mängd olika sevärdheter, utflyktsmål, fiskemöjligheter m.m.

Aktiviteter
Här finns ett utbud av traditionella fysiska aktiviteter så som sim- och sport hall, styrkehall, fotbollsplaner, stall och ridhus, 18-håls golfbana, utomhusbassäng och badplatser, ishall, slalomanläggning och flera skidspår.

Sevärdheter och utflyktsmål
Utflyktsmål – natur
Björnlandets nationalpark
– Västerbottens enda nationalpark, som ligger placerad inom Åseles kommun, kallas för björnlandet. Nationalparken en bevarad rest av en storslagen vildmark och en av landets mest värdefulla urskogar.


Stenbitshöjden – Naturreservat med lågfjällskaraktär. Här finns Åseles högsta berg på 667,7m. Mycket hänförande utsikt med fina fiskevatten.
Stockholmsgata – Spännande naturreservat där du kan få möjlighet att se spåren av den då 3000 m tjocka inlandsisen som täckte landet. En isälv har skurit sig 50 m ner i urberget och skapat en kilometerlång dal som plötsligt slutar vid en brant vägg vid en hemlighetsfull tjärn, Utjärn.

Vitterhuset – Äventyrsupplevelse för hela familjen! Vitterhuset är en klippblocksanhopning som bildat salar och grottor från istiden. I berget som omger Vitterhuset finns även en äventyrsbana som passar alla åldrar och som gör skogsutflykten lite extra spännande.

Utflyktsmål – kultur och historia
Asplunda lanthandelsmuseum – På gården i Tallsjö by drevs denna speceri- och diversehandel från 1895 till några år inpå 1950-talet. Lanthandeln, som övertagits av den förste handlarens barnbarnsbarn, är en kulturhistorisk pärla som vittnar om en expansiv epok i bygdens historia.

Offerhällan – Ca 16 km från Åsele i byn i Sörnoret hittar du Offerhällan, enligt traditionen en gammal samisk ättestupa med en underbart vacker utsikt över sjöarna omkring. Från Offerhällan ner till vattenytan är det ca 120 m fallhöjd.


Torvsjö kvarnar och skogbruksmuseum – Här finns en av norra Europas märkligaste vattendrivna anläggningar med skvaltkvarnar, tröskverk, såg- och elverk och en mängd andra anläggningar. Allt byggt för hand, med stor sinnrikhet av bönderna i byn.

Åsele Hembygdsområde – Ett antikt museum mitt i centrum. Här hittar du bl.a. gamla textil- och klädsamlingar och utställning av tryckeri från 1911 och skulle du vara på besök under sommaren så är du varmt välkommen att besöka kaffestugan för en fika.

Utflyktsmål- Thailand
Strax utanför Fredrika samhälle pågår ett unikt thai-buddhistiskt tempelprojekt. Här finner du stora statyer av en munk, Buddha själv och stora elefanter. I ett äldre hus i närheten finns ett tillfälligt tempel att besöka.

 


Åsele Camping & Stugby