Malå kommun

 

Camping och Ski Event Malå Hotell AB               hemsida     e-mail

Hotellgatan 10

930 70 Malå

Tel: 0953-417 00

 

Några turistmål i Västerbotten som är värda ett besök.

Gruvlaven och Malå Geomuseum
I en 20 meter hög gammal gruvlave hittar du Malå Turistbyrå och Malå Geomuseum. Här får du både veta mer om Malås många guldkorn, och alldeles intill ligger en skidbacke med härlig åkning för hela familjen.
Gruvlaven har flyttats från Rackejaurgruven där den en gång stod. I Laven inryms bland annat turistbyrå, Geomuseum, utsällningar, konferenslokaler och café. Förutom att lära sig konsten att hitta det åtråvärda guldet får du även veta mer om en gammal prospkteringsutrustning och var traktens gruvor finns. Här finns också en del oväntade inslag. Eller vad sägs om en mullrande vulkan med ständigt återkommande utbrott, vaktad av ett bergstroll. Det måste givetvis ses med egna ögon.
"Pelarsalen" mitt i laven - vacker och garanterat stämningsfull används för såväl konferenser som konserter. Laven inrymmer även Georange som är ett stort forsknings- och utbildningsprojekt inom gruvnäringen.

Tjamstanberget
477,4 meter ö.h. Bilväg till toppen. Tjamstanbergets skidanläggning, som ligger mitt i Malå, erbjuder 4 liftar och 7 nedfarter varav 3 är elbelysta.
Bamsebacken med barnlift är en av Sveriges bästa barnliftar men för dem som föredrar snowboard erbjuder Tjamstanberget ett "Snowboard-land".
Många alpina tävlingar hålls varje år i Tjamstananläggningen. Under sport- och påsklovet fullkomligen "myllrar" det av turister. Då erbjuder Tjamstan massor av aktiviteter och äventyr. Bamsecupen, en lekfull tävling för barn, är bara ett exempel. Här kan alla ha roligt och hitta sitt eget skidäventyr.
Vid foten av Tjamstaberget finns det välpreparerade spår med belysning i omväxlande terräng. Till anläggningen hör även skidskyttebana och hundspår. Så är det längdåkning du gillar kommer du inte att bli besviken.

Sagabiografen i Adak
Tredje veckan i juli varje år genomförs den berömda och populära filmfestival där byn Adak med vanligtvis 200 invånare lever upp och tar emot flera tusen besökare.
Men Sagabiografen kan besökas när som helst under sommaren. Den är verkligen värd ett besök. Biografen byggdes upp av gruvarbetaren Östen Dahlberg och invigdes 1945. Den blev en underhållningspalats för gruvarbetare med guldfeber och var fram till 1965 ett lokalt centrum för bygden. Men så kom teven på sextiotalet och plötsligt stannade allt. Biografen stängdes, låstes och glömdes bort. Den återupptäcktes först trettio år senare och när portarna slogs upp var det som att vända åter till 40-talet. Kvar stod till och med brickan med kaffekopparna. Allt var oskadat och allt fanns kvar. En filmfestival skapades och gick första gången av stapeln 1993. Även om du inte är filmsugen är biografen i Adak ett måste. Den är ett levande kulturhistoria när den är som bäst.

Underjordskyrkan i Kristineberg
I slutet av 1800-talet var skogsmannen Karl Hultdin övertygad om att det fanns gott om malm vid hans nybygge i Kristineberg. Under första världskriget konstaterades att Karl haft rätt och prospektering inleddes, med goda resultat. I mitten av 1930-talet var Boliden Gruv AB redo att påbörja brytningen av bland annat svavelkis och koppar.
Samtidigt påbörjades byggandet av ett helt nytt samhälle strax intill fyndigheten. Kristineberg kunde liknas vid ett nytt Klondyke!
Unga entusiastiska människor sökte sig hit från hela landet. I slutet på 30-talet och början av 40-talet uppfördes närmare 70 hus med 174 lägenheter. År 1946, gjorde gruvarbetarna en märklig upptäckt som väckte stor uppståndelse långt utanför länets och landets gränser. Drygt 100 meter ned i gruvan fann den en två meter hög bild på bergväggen i form av en Kristusgestalt. Folk strömmade till för att se Kristus i glänsande kvartsit och fotsid mantel. Schaktet fylldes sedermera igen – men upptäckten, som inspirerat till många konstverk och profetior, har aldrig upphört att fascinera världen över.
Idag finns här en ekumenisk kyrka, den enda i hela världen i sitt slag, 90 meter under jord, endast ett fåtal meter från den plats där Kristusbilden framträdde. Miljön och akustiken är enorm och en stunds andakt, om så bara för sig själv, är väl värt besöket. Här får ni uppleva något mäktigt utöver det vanliga!
Kyrkan har fått sitt namn av gruvarbetarnas skyddshelgon St:a Anna, Jesus mormor.
Här hålls andaktstunder, bröllop, dop, konserter och är ett mycket populärt resmål för bl a körer eftersom akustiken är fantastisk.
Intill kyrkan finns visningsgruvan där ni får berättat för er om gruvdriften i Kristineberg som startade i mitten av 1930-talet. Här möts modern och gammal teknik som finns att skåda. Efter en guidad rundtur i kyrkan och visningsgruvan så avslutas besöket med ”kyrkkaffe” i Underjordskyrkans café.

Malå Lappstad
I Malå finns Sveriges sydligaste skogsameby. Den samiska kulturen kan man bl a se i Malå Lappstad. Här finns 20 kåtor och 21 häbren. Kåtorna ägs med sk. nyttjanderätt av enskilda samefamiljer. Malå Samehelg firas här årligen under ett veckoslut i mitten av augusti med bl a lassokastning, auktion, friluftsgudstjänst m.m.

Långa lappflickan
Det finns knappt någon Malåbo som blivit så berömd som lappkvinnan Christina Chatarina Larsdotter (1819-54). Men hon är mer känd under namnet Långa Lappflickan eller Stor-Stina. Trots att hon tillhörde "de småväxta lappsläktet" blev hon cirka 2,10 meter lång, vilket gjorde henne mycket omtalad och hon fick visa upp sig på många olika "spektaklen" runt om i Europa.
Stor-Stina föddes i byn Brännäs den 19 januari 1819. Redan i unga år var Stor-Stina betydligt längre än andra barn och sägnen förklarar ochså varför: När modern Carin var havande blev hon skrämd av sin egen skugga (som hon trodde var en stor ryslig varelse). Därför blev barnet hon födde så stort, trodde folket. På födelseplatsen Brännäs finns kåta och träskulpturer av familjen.

 
campingplats