Norsjö kommun

Fromhedens Camping                                        hemsida    

Fromheden 22

935 93 Norsjö

Tel: 0767-77 76 28Några turistmål i Västerbotten som är värda ett besök.

Världens Längsta Linbana, Örträsk/Mensträsk. Under en två timmar lång färd mellan Örträsk och Mensträsk glider man tyst och smidigt fram över ett Västerbotten i miniatyr med en storslagen utsikt som sträcker sig ända in i södra Lappland. Passa även på att besöka linbanemuseet, linbanebiografen och kafeét Skrädhuset i Örträsk. Här finns också Kalles järnväg för barnen där gamla linbanekorgar blivit vagnar och dras av ett äkta gruvlok.

Bastuträsk Gästgivaregård finner man i Bastuträsk by. Gården uppfördes 1682 (renoverades 1999). Byggnaden är väl bevarad och har en lång, väl dokumenterad historia som gästgiveri.

Bastuträsk Kulturbyggnader: här finner man Bastuträsk första skola och kyrka som byggdes 1902. 1939 togs byggnaden i anspråk som krigssjukhus och flyktingförläggning. Idag visar Bastuträsk Kulturbyggander hur det var under krigstiden. Skolan inrymmer gamla skolsalar, matsal, beredskapssjukhus och kyrksal.

Café Kaffekvarnen, Kvarnåsen: en del av butiken "Handlarn" i Kvarnåsen har inretts till café och museum. Här hittar du allt från gamla tvättmedelsförpackningar till slipsar och hushållsredskap i sina originalförpackningar. Ta gärna en fika i en annorlunda och särpräglad miljö.

Café Ångloket i Kusfors ligger naturskönt vid Skellefteälven. Här kan du fika gott, hembakat bröd i f. d. tågväntsalen. Caféet är inrett i 40-talsmiljö och utanför står ett B-lok från 1915.

Dahlbergsgården i Bastutjärn är belägen 7 km utanför Norsjö, mot Skellefteå. Gården byggdes 1926 och hann bebos av fyra generationer. Gården är känd för sin piporgel som byggdes 1879 i köket av orgelbyggare Petter Alm. År 2003 förklarades Dahlbergsgården i Bastutjärn som byggnadsminne.

Fromhedens Fiskecamp ligger 13 km väster om Norsjö, intill väg 370. Här kan du bland annat fiska inplanterad regnbåde. Dans anordnas på den närliggande dansbanan under sommaren. Inom gångavstånd finns en 9-håls golfbana.

Källan Hotell-Spa-Konferens, Åmliden: Författaren Torgny Lindgren, uppvuxen i grannbyn Raggsjö, har hedrats med ett eget rum på Källan - ett bibliotek som innehåller ca 400 böcker.

Norsjö Bildmuseum är en konstutställning man kan hitta på Medan i Norsjö. Den består av en samling konstverk av konstnärer, som sedan början av 1900-talet och fram till våra dagar arbetat och verkat i Norsjö.

Norsjö Hembygdsområde rymmer olika byggnader bl a Fannygården, Jaktmuseet, Skidlöparmuseet med mera. I Skidlöparmuseet kan man beskåda de första Vasaloppsmedaljerna och OS-guldmedaljer bland många andra fina priser.

Norsjö Kyrka invigdes 1917 och är ansedd som en av Sveriges vackraste träkyrkor. Dopskålen har skänkts av Norsjös legendariske skidlöpare Henning Isaksson och är ett vandringspris.

Ringvor i Rengård, stugby och slöjdgård ligger vid Skellefteälven, intill väg 370. Stugbyn har 3 parstugor för självhushåll med vatten, varje stugdel har 4 bäddar. Här finns även servicestuga/kurslokal med toaletter och dusch.
Man kan hyra båt och fiska i Skellefteälven eller kanot och prova den fina kanotleden som finns i närheten.
Den som är intresserad av slöjd & olika slöjdtekniker bör absolut göra ett besök. Här kan man lära sig olika hantverkstekniker, köpa hemslöjd och material till slöjd. På gården står en gammal bagarstuga där Cajsas Café inryms, där kan man fika dagsfärsk mjukkaka. Sommartid även utställning i Ladan.


Rörträsk Silängar finns vid väg 365 mot Glommersträsk, några km från Norrbottensgränsen. Ett sinnrikt och unikt bevattningssystem anlades redan i slutet av 1800-talet. En miljö- och kulturhistorisk epok med ängsbruk. Rörträsk Silängar är Västerbottens första kulturreservat.

Svansele Vildmarkscenter
Vildmarksutställningen Följ med på en rundvandring genom alla årstider; höst, vinter, vår och sommar där ca 650 djur finns i naturtrogen miljö, bevarade i sitt rätta element.
Förutom vildmarksmiljöer och djurmontage finns en utställning över vapen och fångstmetoder som användes förr i tiden.
Vidare kan man ta del av flottningsepoken, en miniatyr av Skellefteälven som är uppbyggd kring flottningen och dess kultur.
Här finns både mat- och fikaservering. Maten består oftast av vilt eller fisk som tillagas över öppen eld och serveras på trätallrikar. Här kan du boka in nästa konferens, kick off eller födelsedagsfirande.
Utställningen har drop-in sommartid, övrig tid mot bokning.

rännuddens är också en fin campingplats