Skellefteå kommun

Bovikens Havsbad & camping                                hemsida

931 40 Skellefteå

Tel: 0910-540 00

Byske Havsbad                                                          hemsida      e-mail
Bäckgatan 40
930 47 Byske
Tel: 0912-612 90

Lövsele Norets Camping                                                           e-mail

Noret

930 10 Lövånger

Mob: 0703-85 64 90

Skellefteå Camping                                      hemsida     e-mail

Mossgatan

931 70 Skellefteå

Tel: 0910-73 55 00

Stefanosgården                                            hemsida     e-mail

Gagsmark

930 47 Byske

Tel: 0912-320 58

LantLiv I Österjörn AB                                     hemsida     e-mail  

Österjörn 13

936 94 Jörn

Tel: 0916-210 55

 

Några turistmål i Västerbotten som är värda ett besök.

Stadsparken, mitt i stan inramad av majestätiska träd, avstressande grönska och älvsutsikt. Sevärdheter i sig är den bastanta gjutjärnsfontän ”Johanna” från 1895 och kaktusplanteringen, bestående av ca 11 000 kaktusar.

Nordanå Kulturcentrum, några kvarter västerut från torget ligger det lummigt grönskande Nordanåområdet. Förr var detta marknadsplats, exercisplats och tjärupplag. Idag är det barnvänliga området Skellefteås kulturcentrum På området finns ett flertal bevarade äldre byggnader, inklusive det pampiga gamla läroverket.

Bonnstan, den gamla trädoftande staden i staden. Skellefteås gamla kyrkstad med anor från 1600-talet. Flera av timmerbyggnaderna är över 150 år gamla. Kyrkstaden, 116 kyrkstadshus med sammanlagt 392 kamrar, användes under kyrkopliktens tid för övernattning vid kyrkbesök.

Skellefteå Landskyrka. Sveriges största landskyrka. Ljus och vacker korskyrka i nyklassisk stil, och som den ser ut idag, från 1800. Sakristian är bevarad från 1507 och bland de många medeltida träskulpturerna märks bl a ”Skellefteåmadonnan” från 1100-talet.

Lejonströmsbron. Landets längsta, 173 m, och äldsta träbro som fortfarande är i bruk som byggdes 1737. Den har bl a varit med om ett regelrätt fältslag år 1809.

Forum Museum Rönnskär – en del av Guldriket. Här får du inblick i ett av världens mest avancerade smältverk, såväl dagens produktion som hela skärgårdsområdets historia.

Gåsören, historisk ledsagare som fyr- och lotsplats. 1881 tändes första fyren på denna ö utanför Skelleftehamn. Idag är plasten ett populärt utflyktsmål, där bl a fyrhuset tillhör landets bäst bevarade i sitt slag.

Varuträsk Vildmarksgruva – en del av Guldriket. Varuträsk är en av världens mineralrikaste platser. På ett område på 20 hektar finns bl a en gruva med guidade visningar, minigruva för barn samt servering. Allt inbäddat i vacker natur.

Bergrum Boliden – en del av Guldriket. Gruv- och mineralmuseum i Bolidenbolagets gamla gruvkontor i Boliden. Här kan du följa den geologiska utvecklingen under 4 600 miljoner år, allt sedan jorden skapades.

Finnfors Kraftverksmuseum, fyllt av spännande historia, energi och aktiviteter. Skelleftebygdens första riktiga kraftstation som byggdes 1906, och som gav skellefteborna välkommen elbelysning på gator och torg.

Rismyrliden. Länets enda bevarade nybygge från 1825 med komplett byggnadsbestånd, ca fyra mil från Skellefteå. Sommartid självhushåll med mjölkhantering, bak i bagarstuga, slåtter och djurhållning.

Europas längsta björkallé, sträcker sig mellan Avaborg och Bygdeträsk, allén är totalt ca 10 km lång bestående av ca 1 300 björkar.

Bjuröklubb Både en naturupplevelse och en ”väderradiokändis”. Både solvarma stenhällar och kilometerlånga sandstränder, men även plats för historiska insikter och Bottenvikens bästa utsikt.

Gärdefjärden ett nära 4 kvadratkilometer stort naturreservat och en havsvik som i princip förvandlats till insjö. Här finns både rikt växt- och fågelliv, där man allt som allt noterat mer än 140 olika fågelarter.

Byske Sportfiskemuseum – en del av Byske Laxdal. I anrika Hållhägnen intill den brusande Byskeälven finns fiskenostalgi på hög nivå. Norra Europas största privata samling av fiskespön, rullar, drag och annan kuriosa.

Byske Kyrka, invigdes 1872 och utgör ett särpräglat intryck med sin åttkantiga form och ljusa kupol. Den är byggd i sten och trä. Denna arkitektur finns endast på 2 kyrkor i Sverige.

Mareografen i Furuögrund se hur landet hela tiden skjuter i höjden. Unik manuellt instrument, byggt 1914 som mäter vattenståndet. Platsen är landhöjningscentrum i Skandinavien med en landhöjning på 91,6 cm per hundra år.

Marranäsvältan, Västerbottens Grand Canyon, strax söder som Fällfors, 160 m lång och med ett medeldjup på 30 m. Dessutom med upptill 50 m höga erosionsbranter som vittnar om en ständigt malande naturkraft.

Pite-Rönnskär Ö, som bara kan nås med båt, strax norr om Byske. Naturskönt och med bebyggelse ända från 1700-talet.

Kamsåfallet. En mycket speciell naturupplevelse där Byske älvs gamla flodfåra går djupt nere i den eroderade berggrunden. Fallet omges av stora, hala hällar. Nedströms fallet ligger en tjärn omsluten av branta klippväggar.

Guldriket – Guldriket är turistdestinationen som sträcker sig över kommunerna Skellefteå, Norsjö, Malå och Lycksele. Besöksmålen är många, t.ex. i Skellefteå kommun finns besöksmålen Forum Museum Rönnskär, Vildmarksgruvan i Varuträsk och Bergrum Boliden.

Ostriket – Ostriket i Västerbotten är en destination där historia och nutid går hand i hand. Inom ramen för Ostriket knyts intressanta besöksmål och arrangemang samman och bildar en spännande och omväxlande helhet. Såväl historiska miljöer som nybyggda anläggningar har sin plats i Ostriket.

Byske laxdal – här finns allt inom räckhåll inom både sevärdheter och upplevelser, lätt tillgängligt med bil, till fots eller med cykel längs vägarna, stigarna och vandringslederna. Det går bra att både paddla kanot, ta en tur med båten, meta, flug- eller spinnfiska längs med älvarna, sjöarna eller i kustbandet.

Museum Anna Nordlander – är en mötesplats med konsten i centrum och med särskilt intresse för genusfrågor och konstnärers villkor. Delar av konstsamlingen finns på Skellefteå stadsbibliotek.

Skellefteå museum – Skellefteå museum basutställningarna; Forntid, Möda för förda och En stad blir till samt tillfälliga vandringsutställningar. I huset finns även Skellefteå konsthall med varierande utställningar.

Ångsågen Drängsmark – Nordens, och förmodligen Europas, enda fungerande ångsåg och på hembygdsområdet finns hembygdsmuseum, Schillmarksgården, smedja m.m. Sommartid café med glassförsäljning och allsångskvällar.


 ica nära lövånger kyrkstad