Sorsele kommun

Sorsele Camping  & Vandrarhem                                   hemsida     e-mail

Box24

920 70 Sorsele

Tel: 0952-101 24

 

Några turistmål i Västerbotten som är värda ett besök.

Inlandsbanemuséet i Sorsele

- idéer, drömmar och verklighet under 100 år. Besök det gamla godsmagasinet som förvandlats till museum och järnvägsstationen som nu är turistbyrå.

Naturum Vindelfjällen
Besök Naturum i Ammarnäs som visar fjällets unika flora, fauna och kultur. Personalen tipsar om vandringsleder, guidade turer och smultronställen inom Vindelfjällens Naturreservat.

Potatisbacken
I Ammarnäs finns ett av sveriges mest originella potatisland. Potatisbacken uppodlades i mitten av 1800-talet och än idag odlar Ammarnäsborna sin mandelpotatis i kullens sydsluttning. Ta en promenad upp till krönet och beundra den fina utsikten.

Örnbo
En restaurerad fjällbostad från 1800-talet, ligger på kanten av en klipphylla ca 5 km från Ammarnäs med utsikt över sjöar och fjäll.

Gimeguolts
Prova på en lätt vandring i ett fascinerande vildmarkslandskap. En 1500 m lång och 300 m djup förkastningsspricka med urskog ca 15 km från Sorsele mot Arvidsjaur.

Nalovardo
Ett naturskönt fjällskogsområde 15 km från Sorsele mot Ammarnäs. Kalfjäll med utsikt över Vindelälven och fjällvärlden. Bilväg upp till toppstugan. Nalovardo är också ett fantastiskt vintersportområde med 14 nedfarter från grönt till svart och härliga off-pistområden.

Samer och samisk kultur
Inom Vindelfjällens naturreservat finns lämningar från samiska boplatser. Ett tiotal samiska kultplatser finns också bl a på Björkfjället där man offrat till ett större vitglänsande kvartsblock. Vid Överstjuktan påträffades 1925 en Seite (samisk gudabild) i trä som nu är på Nordiska muséet.
I Ammarnas kan du besöka kända tvillingssystrarna tillika sameslöjdare som designar smycken, väskor och bruksföremål och arbetar med rot, skinn och tenntråd.
Upplev den samiska kulturen och det samiska livet som renskötare med de samiska turistföretag som finns runt Ammarnäs.

Tecknare, trätäljare och treackordstrubadur
Konstnären Gille – visar och säljer hemslöjd och egna alster. Du hittar honom i Sorsele i korsningen Skolgatan/Prästgatan.

Skulpturum
I en miniverkstad och utställningsstuga i Vindelåforsens Stugby visar och berättar Marita Norin om hur en konstnär arbetar. Marita har bl a gjort den första 10 kronan.

Viktoriakyrkan
Kyrkan byggdes 1936-38 i väglöst land i Juktådalen. En anonym donation föreskrev att kyrkans namn skulle påminna om drottning Viktoria. Kyrkan ligger ca 80 km från Sorsele.

Gillesnuole – en samisk kyrkplats
På en udde vid Storvindelns västra strand ligger Gillesnuole lappkapell som uppfördes ca 1750. Ca 60 km efter vägen mot Ammarnäs.

 

grundströms snöskoteruthyrning finns här också  eller kanske ett hotell och Giertsbäcksdalens Vildmarksturism Blattnicksele Camping är en annan trevlig camping ammarnäsgården