Kramfors kommun

Flogsta Camping                                                      hemsida     e-mail
Viktoriagatan 44
872 35 Kramfors
Tel: 0612-100 05
Mob: 0706-85 73 40

Norrfällsvikens Camping, Stugby och Marina       hemsida     e-mail
Harstigen 17
870 31 Mjällom
Tel: 0613-213 82
Fax: 0613-214 02

Nässoms camping                                                     hemsida

Nässom 123

872 96 Bjärtrå

Tel: 0612-521 71

Mob: 0705-29 09 51, 0703-76 45 74

Storsjö TrädgårdsCamping                                     hemsida     e-mail

Ås 301

872 97 Skog

Tel.0613-320 88

Valasjö Camping                                                      hemsida     e-mail

Västansjö 313

873 91 Bollstabruk

Tel:  0612-250 20

Mob: 0702-50 22 27

 


Några trevliga turistmål i Västernorrland som är värda ett besök.


Högakustenbron
I december 1997 invigdes Högakustenbron, en av världens längsta hängbroar. Med en längd av 1800 meter och med 180 meter höga pyloner är bron ett av de främsta besöksmålen och den naturliga porten till Höga Kusten. På Hornöberget, vid brons norra fäste finns en hotell- och informationsanläggning, barnaktiviteter med vattenlekar och bodar med försäljning.

Höga Kusten Konsthantverk & Galleri Sivert Källdén, Noraström
Ateljé, silversmide, stensliperi, mineral- och bergartsutställning. Även utställning om Höga Kustens geologi. Gör arbeten i silver med bergarter från Höga Kusten. Har försäljning i ateljén samt på Hotell Höga Kusten.
Tel: 0613 - 303 90

Kulturfabriken, Mjällom
I Kulturfabriken speglas bl.a. historien kring företeelser som skofabriken, handskfabriken, salteriet, sågverket, jordbruket, bageriet, turismen, dagens industrier och idrotten. På anläggningen finns även information om Världsarvet Höga Kusten med en modell av Mjällomshalvön, en filmsal, en konferensanläggning och ett café.
Tel: 0613-214 70

Mannaminne, Häggvik
Konstnären Anders Åbergs livsverk Mannaminne rymmer konstmuseum, jordbruksmuseum, kustmuseum, teknikhus, ungersk bondgård, estniskt hus, norsk bondgård, stavkyrka, spårvagnshall, båthus mm. Har även utställningar med hantverk och konst, workshop.
Tel: 0613 - 202 90

Rövarbyn med Labyrinten, Skuleberget
Inom- och utomhusaktiviteter för alla åldrar. Hinderbana, studsmatta, rutschbana, mörka gångar, roliga spel, femkamp, grillplatser mm. Rövarbyn är en lämplig utflykt för såväl familjer som dagis, fritids, skolklasser, idrottslag, firmafester o.dyl. I Rövarbyn ingår även Labyrinten, en 42x42 meter stor labyrint i trä. Här kan man gå vilse under ordnade former. Rövarbyn hyr även ut rodd- och trampbåtar, kanoter, cyklar, bastu och vildmarksbad.
Tel: 0613-40144, 404 55

M/S Ådalen III, Ångermanälven
M/S Ådalen III trafikerar Ångermanälven med turer från Härnösand, Kramfors och Sandslån. Båten kör både enligt turlista och beställningstrafik. Den reguljära turlistan börjar veckan efter midsommar och fortsätter ca. sju veckor framåt.
Tel: 0612-505 89, 070-660 52 92 m

Skuleberget
Skuleberget utgör med sin dramatiska profil ett viktigt märke i det ångermanländska landskapet. Berget har ett iögonfallande läge i kanten av den vida Skuleskogen. Området är botaniskt intressant och vid bergets fot finns Naturum med utställningar och turistinformation, samt ett rikt utbud av olika aktiviteter sommartid. Ett besök på toppen av Skuleberget rekommenderas varmt och det finns tre sätt att ta sig dit på. Ett sätt är att välja en av de två klätterleder som finns på berget, ett annat är att promenera längs stigen som leder hela vägen upp till toppen och ett tredje är att åka linbanan från södra sidan av berget.

Skuleskogens nationalpark
Vill du uppleva Höga Kusten och världsarvet på riktigt nära håll skall du bege dig till Skuleskogens nationalpark. Här, där landhöjningen varit högre än på någon annan plats i världen, finns ett vackert och starkt kuperat spricklandskap med orörda skog- och hällmarker. Här finns också Slåttdalsskrevan, en majestätisk klyfta som klyver Slåttdalsberget itu. Du kan enkelt följa Höga Kustenleden som löper genom nationalparken och få en storslagen naturupplevelse kryddad med klapperstensfält, bronsåldersrösen, intressant växtlighet och en fantastisk utsikt.

Norrfällsviken
Norrfällsviken erbjuder en närmast komplett mix för besökare, oavsett om man är båtburen eller kommer landvägen. I den skyddade viken finns en marina med ca. 50 gästplatser. På den fyrstjärniga campingen finns resurser för alla former av boende och ett stort utbud av aktiviteter. I Norrfällsviken finns även en vacker och lätt kuperad 18-håls golfbana med bedårande utsikter över Höga Kusten. För den som vill ta ett dopp i havet är Storsands havsbad med långgrund sandbotten ett bra val.

Rotsidans naturreservat
Rotsidan består av en lång kuststräcka med vackert slipade och plana diabashällar, inramade av vindpinade kusttallar och dvärgvuxna granar. Området är lättillgängligt och idealiskt både för dig som vill sola och ta det lugnt och för dig som är ute efter en vacker naturupplevelse.

Höga Kustenleden
Ett bra sätt att njuta av Höga Kusten är att vandra Höga Kustenleden. Cirka 130 km lång och uppdelad på 13 etapper har den något att erbjuda alla smakriktningar. Ingen annanstans i Sverige kan man vandra så högt, så nära kusten. Leden sträcker sig från Högakustenbron i söder till Varvsberget i norr och vid flera av etappmålen kan man övernatta. Längs leden finns många vindskydd och möjligheter att stanna till för att njuta av utsikten.

Ytterlännäs gamla kyrka, Bollstabruk
Kyrkan är en av Norrlands bäst bevarade kyrkor från 1200-talet. Den har byggts ut ett antal gånger och rymmer bl.a. en madonnabild från 1500-talet och vackra väggmålningar.

Villa Fraxinus, Hyndtjärn, Nordingrå
Visningsträdgården Villa Fraxinus är en lustgård för inspiration och blommande skönhetsupplevelser. Här samsas arkitektur och natur i djup harmoni. Anläggningen är uppbyggd i flera olika teman.
Tel: 0613-121 45

Högbonden
Högbonden kan nås med turbåt från Barsta och Bönhamn. Den gamla fyrvaktarbostaden är ett av landets mera udda vandrarhem. På öns östra sida finns två grottor. I den ena, Bondstugan, går vattnet ett 20-tal meter in i berget innan grottan höjer sig och blir torr.
Tel: 0613-230 05


 

 

 


Väjabadets lappuddens stugby Hörsångs Camping i Noraström
       

Västernorrlands kommuner

Härnösand | Kramfors Sollefteå | Sundsvall | Timrå Ånge | Örnsköldsvik

Startsida