Sala kommun

Tips på några av våra trevliga utflyktsmål.

Svartådalen
Fågelskådning, kanotsafari eller fiske kanske är något för dig? I Svartådalen har du vildmarken runt hörnet med vidsträckta slåtterängar, våtmarker och sjöar. Kunniga guider tar dig ut på spännande äventyr i Svartådalen.

Sala Silvergruva
Mörka ringlande gruvgångar, storslagna bergrum och magiska sjöar - Sala Silvergruva berättar en fantastisk och spännande industrihistoria. Långa perioder var den Sveriges viktigaste producent av silver och ett tusental gruvarbetare slet nere i orterna. Idag är gruvan en besöksgruva med bl.a. nedstigningar till olika nivåer, markvisningar, specialarrangemang och barnäventyr.
Utöver den ordinarie visningsverksamheten erbjuder Sala Silvergruva:
· Under jord finns två uppvärmda salar som flitigt används för konserter, konferenser, måltider, luciafirande mm.
· Nytt i utbudet är en Höghöjdsbana; Vid Herr Stens botten, en av Sveriges mest spännande äventyrsbanor.
· Sist men inte minst: roliga och anpassade visningsalternativ för barn.
Även ovan jord är det full aktivitet vid Sala Silvergruva; gruvmuseet, hantverkare, silversmeden och presentbodarna som finns på området.

Sätra Brunn
På 1700-talet var det högsta mode i hela Europa att dricka brunn vid Sätra Brunn för att ”uppnå sunda vätskor”. Ett hundratal boningshus samt brunnshus, badstuga, kyrka, sjukhus och logementer byggdes på området där de flesta av husen finns bevarade. Idag finns hotell med spa-anläggning, restaurang, caféer, kyrka, parker, butiker med konsthantverk och presentartiklar på området
.

Kulturkvarteret Täljstenen och Aguélimuséet
Aguélimuséet med Sveriges största samling av Aguélis verk tillsammans med verk av Edvard Munch och Karl Nordström finns i Kulturkvarteret Täljstenen som även innehåller tillfälliga utställningar, hantverkslänga och café. Ivan Aguélis uttryck ”Man är aldrig nog exakt, nog enkel och nog djup” blev under hans levnad ett slags valspråk för honom. Salakonstnären var banbrytare inom den moderna svenska konsten, språkgeni och orientalist.

Östanbäcks kloster
Levande ljus under gudstjänsten är en självklarhet på Östanbäcks kloster. Inte bara för att brinnande ljus är ett uttryck för bön. Östanbäcks munkar har sedan 1974 på ett traditionellt sätt framställt vaxljus. Mellan fem och tio ton ljus tillverkas varje år i Ljusboden på klostret och det är just ljustillverkningen som är munkarnas främsta inkomstkälla.

Väsby Kungsgård
Väsby Kungsgårds samlingar rymmer bland annat en självroterande och spelande julgransfot, Sveriges största privata vapensamling samt en minst sagt felaktig jordglob från 1700-talet. Omkring 7000 föremål ryms i hembygdsmuseet som har anor från 1500-talet.

Salas museer
Salas museer har något för alla. Eller vad sägs om konst, glas, orglar, järnspisar, lok, textilier, traktorer och en bensinstation från 1950-talet. Vänd dig till Information Sala för mer information om våra museer.

Lilla Istanbul
Ett annorlunda besöksmål strax utanför Sala centrum, mitt i en granskog finner du en unik samling moskéer och orientaliska uppenbarelser, totalt 15 stycken moskémodeller. Konstnären har inspirerats av kända orginalmoskéer men har inte slaviskt följt dess form eller färg. Förutom moskéer och andra byggnader av turkiskt snitt finns även konstverk i ren fantasi (fast med turkisk touch) samt
oljemålningar av ottomanska potentater.
En magisk orientalisk värld mitt i en granskog!

Måns Ols Utvärdshus
Måns Ols Utvärdshus ligger naturskönt vid sjön Långforsen med promenadstråk, kägelbana och badplats alldeles intill. Så tidigt som 1791 fanns det första utvärdhuset på området och idag bjuder familjen Skanevall er till bords för en fika, lunch eller middag i en kulturhistorisk miljö med en mycket vacker sjöutsikt.

Fallet Golfbana
Träna din sving eller vinn familjetävlingen för semestergolfen på Fallet golfbana. Sala golfklubb erbjuder en 27-hålsbana i skogs- och parkmiljö med drivingrange, chipping- och puttinggreen. På området finns även restaurang, golfshop och stugby.

 

 
       

Kommuner i länet

Arboga | Fagersta Hallstahammar | Köping | Kungsör Norberg | Sala Skinnskatteberg Surahammar | Västerås