Surahammar kommun


Tips på några av våra trevliga utflyktsmål.

Surahammar

Surahammars Bruksområde med
- Hembygdsgården
- Stenhuset, en samlingsplats för ortens konsthantverkare.
Ca 10 separata utställningar per år. Sommartid även turistbyrå.
Butik med försäljning av konsthantverk och kafé.
- MC Museet Gyllene Hjulet
Här visas tvåhjulingarna utveckling av vanliga trampcyklar från höghjulingar till plastcykeln Itera samt motorcyklar från seklets början fram till 1970-talet. Dessutom finns ett stort antal mopeder från tidiga 50-tal och framåt. Här finns även kopia av den första svenska bilen med förbrännings-motor som ritades och byggdes i Surahammar år 1897 av Gustav Eriksson samt en VABIS 1903, en av de sju bilar som ingick i den första provserie som byggdes i Södertälje 1903.
- Bruksmuseet, är inrymt i verkstadslokalen, som uppfördes mellan åren 1845 – 47. En del av verkets utrustning står kvar på sin ursprungliga plats bl a vedpuddelugnen och mumblingshammaren, vilket skänker platsen en särskild atomsfär. Hela produktionskedjan från tackjärn till färdigsmidda hjul kan följas. I vagnsmuseet finns bl a loket Vaulunder som drog Lisjö-tåget på den smalspåriga linjen Surahammar – Lijsö åren 1876 – 1926.


Ramnäs
Ramnäs bruksområde

- Lancashiresmedjan och valsverket, med ljud- och ljusanläggning samt installationen ”Röster ur det förgångna” som minner besökaren om atmosfären i den gamla smedja. Söderhammar, med bla en inredd arbetarbostad samt ett skolmuseum.
- Scenströmska herrgården, uppfördes 1762 i dag är herrgården en omtyckt konferensanläggning.

Virsbo
Virsbo bruksområde

- Osedvanligt komplett med fabriksbyggnader, brukskontor, herrgårdsladugård från 1759, kolhus, kyrka och bostäder samt Vita magasinet, Konsthallen Gamla Bruket som visar fler utställningar under sommaren.

- Wirsbo Brukshotell, hotell och restaurang
- Wirsbo Herrgård, konferensanläggning

        

Kommuner i länet

Arboga | Fagersta Hallstahammar | Köping | Kungsör Norberg | Sala Skinnskatteberg Surahammar | Västerås