Västerås stad

 


Tips på några av våra sevärdheter.

Västerås Skärgård : Västerås ligger vid Mälaren, du tar dig enkelt ut med båt från city till restaurang och aktivitetsön Elba, Ridön och sol- och badön Östra holmen. Skärgården erbjuder 332 öar – något för alla smaker. Västerås har flera mälarnära naturreservat som Björnön, Engsö samt Askö-Tidö området. Asköviken är en av Sveriges mest sevärda fågellokaler.

Botaniska Trädgården :En av trädgårdens rariteter är det primitiva barrträd som under stor uppståndelse hittades i Kina i mitten av 40-talet, den kinesiska sekvojan. Ett levande fossil från dinosauriernas tidevarv!

Kyrkbacken: En av Västerås allra äldsta delar, är i dag ett idylliskt populärt bostadsområde med stadsplan och fasader bevarade som det såg ut under 1700-talet.

Det finns ett stort utbud av hotell i Västerås. Vi har bland annat två av världens mest unika hotell, undervattenshotellet Utter Inn där du bor 3 m under vattnet och Hotell Hackspett där du från Vasaparkens högsta ek har en fin utsikt.

Domkyrkan : Högsta betyg i turistguiden Michelin har Västerås domkyrka fått. Kyrkan är ett praktfullt exempel på de tegelkyrkor som uppfördes i mälarlandskapen på 1200-talet. Domkyrkans stolthet är de sex altarskåpen. Missa inte det unika dopkapellet från Lübeck och Erik XIV:s sarkofag i carraramarmor.

ASEA- strömmen: Är ett av konstföremålen i Västerås.
Asea strömmen står vid bondtorget i centrala Västerås och det är ett karaktäriskt Västerås motiv skapat av B-G Broström själv västeråsare.
Statyns motiv är människor som cyklar och den tidstypiska unikaboxen

Djäkneberget:
Naturpark nära centrum. På Djäkneberget finns ca 500 stenar och hällar med inskriptioner av Sam Lidman. I trettiotre år planerades denna oas som skulle bli "en plats för människans fostran till kropp och själ". Gamla och unga samlas här under sommaren. Mycket välbesökt är den populära dansbanan. Här finns också restaurang och bangolf mm.

Anundshög: Kring den dominerande Anundshögen finns ett av landets märkligaste fornlämningsområden. Utom storhögen finns ett gravfält med två mycket stora skeppssättningar och tre mindre. Vid gravfältet finns en runsten från mitten av 1000-talet. "Folkvid reste alla dessa stenar efter sin son Heden, Anunds broder. Vred högg runorna". De omtalade stenarna står resta på båda sidorna om runstenen och markerar sträckningen av en gammal väg - förmodligen konungarnas s k eriksgata.

Ängsö slott: Spöken finns dom?" är en spännande utställning som visas på Engsö slott. Man kan fundera, för ibland ses Anders Luxemburg, som dog 1744, tar sig en promenad i parken. Historyphonen lockar fram röster och musik från förr som finns lagrade i väggarna. Konserter med klassisk musik under sommaren.

Skultuna Mässingsbruk: Mässingsprodukter från Skultuna har genom seklerna alltid varit en naturlig del av både vardag och fest. I snart 400 år har vi skapat historia genom kvalitet, design och yrkesskicklighet. Med omtanke, vänlighet och personlig service ger vi dig en minnesrik upplevelse av formgivning och hantverkstradition på nära håll

Vallby Friluftsmuseum: är ett av Sveriges största friluftsmuseer, grundat år 1921. Museet har ett 40-tal byggnader från hela länet. Tillsammans ger de en bild av bebyggelsen i Västmanland från 1600-tal till 1950-tal, på landet såväl som i staden. Här finns även historiska odlingar samt sällsynta lantrasdjur. Evenemang-och programverksamhet pågår året runt.

Västerås Flygmuseum: Museet är inte ett statiskt museum med alltid rena och blanka golv. Här arbetar man med flygplanen i hangar och verkstäder eftersom alla, utom de som kommit från Svenska Flygvapnet. är luftvärdiga. De flyger inte mer liksom inte heller ett unikt exemplar av ett civilt hembygge trots sina inemot 1000 tidigare flygtimmar. Det är troligen Sveriges finaste ”svartbygge”. Denna inledning visar att museet vill försöka visa bredden på flygning och flygplan i olika former.

Björnön : Rekreation! Avkoppling! Naturupplevelser! Allt är möjligt på natursköna Björnö utanför Västerås. Ön har varit naturreservat sedan 1959. Här finns en unik flora, bl a med ett rikligt bestånd av misteln som är Västmanlands landskapsblomma. Djurlivet är varierat och du kan räkna med att få se både dovhjort, rådjur, grävling, räv och hare.
Vintertid kan man t o m stöta på älg! Vår och höst sträcker många fågelarter genom Hässlösundet, mellan Björnö och fastlandet. Bästa utsiktsplatsen för detta är slalombacken. För naturreservatet gäller särskilda regler. Det innebär bl a att du inte får plocka vårblommor eller på annat sätt störa växt- och djurliv. På Björnö är det du som är gäst i naturen!

Nykvarns Hantverksby:
I hantverksbodarna sjuder det av liv. Här finns bl a skrädderi, trä hemväveri och smide, kaffe- och théhandel samt silversmedja. På höskullen arrangeras utställningar och i den gamla kvarnen finns galleri och hantverk. Gästgiveriet "Lyckliga Grisen" har det där lilla extra vad gäller mat, dryck och personal och i Kaffestugan är kaffet nybryggt.

Tidö Slott
Tidö Slott är sannorlikt Sveriges bäst bevarade och mest levande slott från den ärorika stormaktstiden. Passa på att besöka Tidö Leksaksmuseum, Sveriges första leksaksmuseum och i dag det största, skapat av Carl-David Von Schinkel. Under sommaren 2005 spelades TV-serien Riket in här.

Västerås Slott, Västmanlands Länsmuseum
Slottet byggdes i början av 1200-talet. Här höll man riksdag 1544 och Erik XIV var fängslad på Västerås slott. Här satt han i "det mörka fängelset", och blev för alltid skild från gemålen Karin Månsdotter och barnen. I dag rymmer slottet Västmanlands museum med sina utställningar samt landshövdingens resident.

Frösåkers Brygga
”där vikingarna bor”. Här möter du riktiga vikingar och får ta del av fint hantverk och grädda bröd över öppen eld. Du kan även åka vikingabåt, de båtar som var med i inspelningen av Arn. Bo gärna kvar över natten.För mer info

Kungsbyn.
Sveriges nyaste djurpark med getter, vildsvin samt ett vilthäng med hjort och älg som besökaren får åka igenom med traktor och vagn och på det viset få en möjlighet att bl.a. se älgarna Emil och Astrid på nära håll. Öppnar 1 maj.

Tidö leksaks - & seriemuseum.
Här hittar du Europas främsta samling av antika leksaker samt en utställning i form av serierariteter och skulpturer i naturlig storlek av t.ex. Bamse, Tintin och Lucky Luke. . Hit tar du dig med egen bil men det går även båt ifrån centrala Västerås till Tidö i sommar.

 

 

 

 

 


 
campingplats
       

Kommuner i länet

Arboga | Fagersta Hallstahammar | Köping | Kungsör Norberg | Sala Skinnskatteberg Surahammar | Västerås