Bengtsfors kommun

Här följer några tips på trevliga utflykter.

HÖGSBYNS HÄLLRISTNINGAR, BENGTSFORS
Hällristningarna i Högsbyn, Tisselskog, är Dalslands största och märkligaste fornminne. Här finns ca 50 hällar med över 2500 ristningar från bronsåldern. Hällarna ligger vid sjön Råvarpen i ett naturskönt kulturlandskap som är naturreservat. I anslutning till området finns en utställning, café och butik som är öppna sommartid. Guidning kan bokas.

BALDERSNÄS HERRGÅRD, BENGTSFORS
Baldersnäs Herrgård ligger på en grönskande halvö i Laxsjön som ingår i Dalslands Kanal. Herrgårdens tvåhundraåriga historia har anor från de dalsländska järnbruken. Här kan du vandrar genom den fantastiska engelska parken med 240 olika lövträdsarter. Baldersnäs är även naturreservat. I denna unika miljö finner du Dalslands Naturum som ger information om traktens geologi, flora, fauna och kulturhistoria.

KOLARBYN MED TJÄRDAL OCH ÖSTGÖTAMILA, BENGTFORS
I den dalsländska vildmarken, tre kilometer norr om Bengtsfors vid Lysetjärn pågår under sommarmånaderna, kolning i Östgötamila, tjärbränning i tjärdal samt bränning av pottaska. Den vackra platsen med sin atmosfär och kolarromantik är fylld av gammal mystik, ett stycke svensk skogshistoria i autentisk miljö. Här finns möjlighet till guidning och även övernattning i kolarstugan.

HALMENS HUS & GAMMELGÅRDEN, BENGTSFORS
På Majberget i Bengtsfors ligger Nordens enda halmmuseum. Här finns tillfälliga och permanenta utställningar och butik med försäljning av konsthantverk samt café Efter besöket kan du vandra runt i Friluftsmuséet som speglar livet och byggnader från förr. - Här finns möjlighet till guidning.

Bäckefors Bruk & Hembygdsmuseum
Bäckefors gamla bruk är den plats som bäst bevarar minnet av den äldre järnbruksrörelsen i Dalsland. Utmed strömmen ligger kolningshus, kvarn, såg, hembygdsmuseum* och ruiner efter smedjorna, I de gamla arbetsbostäderna finns vandrarhem och kafé.

*Bäckefors Hembygdsmuseum är inrymt i en gammal skolbyggnad från 1829. Samlingarna består av allmogeföremål, äldre husgeråd, snickeriverktyg, kopparslageriredskap samt skomakarredskap. I andra våningen finns skolsal med undervisningsmaterial från 1800-talet, en utställning om brukets historia samt en lägenhet.

STENEBYSKOLANS Konsthall, Dals - Långed
Under hela året visas utställningar i Stenebyskolans konsthall. Utbildningar bedrivs inom områden konsthantverk och design. Utställningar och föreläsningar är integrerade med skolans utbildning samt öppna för allmänheten.

DVVJ, Dal-Västra Värmlands Järnväg - Dressinuthyrning
Det är en alldeles speciell känsla att ge sig iväg med dressinen rakt in i vildmarken, där man långa sträckor är långt från vägar och biltrafik. Älgar, rådjur, harar och allehanda fåglar kan man se i full frihet. Sjöar och tjärn är det gott om. Järnvägssträckan mellan Bengtsfors och Årjäng är 52 km. Två personer får lätt plats på dressinen, en trampar och en åker med, är man fler personer, kan man hyra en tandem. Dressinturen kan kombineras med guldvaskning, kanot och övernattning i lappkåta.

Med DVVJ, Dal-Västra Värmlands Järnväg, eller ”De Vackra Vyernas Järnväg” upplever man Dalslands Kanal i kombination med Kanalbåtarna. Rälsbussarna från 50-talet trafikerar sträckan Bengtsfors - Mellerud.

Dalsland kanal
En av Europas vackraste sjövägar - Dalslands kanal – genomkorsar och sätter en stark prägel på Bengtsfors kommun. Dalslands kanal är en 254 km lång vattenled där man färdas över sjöar och genom 31 slussar. Ett sätt att uppleva sjösystemet är att paddla kanot.
Vill man se landskapet på ett bekvämt sätt kan man ta en tur med någon av passagerarbåtarna som trafikerar Dalslands kanal varje dag under sommarmånaderna.


OBS!! Man får absolut inte missa när man besöka Bengtsfors kommun

Sveriges tuffaste kanotlopp i Sveriges vackraste landskap
I augusti startar "kanotisternas vasalopp" i Bengtsfors kommun se vidare deras hemsida

Dalsland
Konstvandring i Dalsland - Kristi Himmelfärdshelgen
Besök konstnärer och konsthantverkare i deras ateljéer och verkstäder

Ale |Alingsås Bengtsfors | Bollebygd_ _ Borås| Dals-Ed Färgelanda| Herrljunga_ Lerum | Lilla Edet | Mark Mellerud | Svenljunga Tranemo |Trollhättan Ulricehamn Vårgårda Vänersborg | Åmål