Tranemo kommun

Malsbo Stuguthyrning  Bo på lantgård                           hemsida     e-mail
Malsbo 1
514 93 Ambjörnarp

Tel: 0325-66 10 29, 0706-88 74 86

Nittorps Turism & Foto                                           hemsida     e-mail

Gisslarp

51454 Nittorp

Tel: 0325-732 42, 0706-66 32 42

Här följer några tips på trevliga utflykter.

Torpa stenhus
Känn historiens vindslag och håll utkik efter grå frun när du besöker ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från renässansen, med anor från medeltiden. Här friade Gustav Vasa på 1550-talet till sin blivande gemål, den blott 16-åriga Katarina Stenbock. Området kring Torpa är numera ett naturreservat med vackra gamla ekskogar och ett välbevarat kulturlandskap omgivet av ett stort sjösystem.

Liandersgårdens glasmuseum
Glasbruket i Limmared har funnits sedan 1740 och är därmed Sveriges äldsta glasbruk som fortfarande är i bruk. Ett stenkast från fabriken ligger den gamla Liandersgården , glasbrukets första glasmåleri. Här visas glasets historia från 1700-talet fram till idag och huset är fyllt av tidstypiska interiörer från gamla hyttan.

Uddeboväven
Väveriet är navet i samhället Uddebo och har så varit i över hundra år. Företaget arbetar med framgångsrika designers. Utställningen Uddeboväven visar inte bara tyger från Uddebo väveri, här finns också möjlighet att läsa om Uddebo, historiska anekdoter och om kända och okända människor som levt på orten.

Hofsnäs herrgårdskafé
Hofsnäs herrgårdskafé ligger vackert beläget vid Åsunden, bara ett stenkast från Torpa stenhus. Hofsnäs herrgård ingår, liksom Torpa stenhus, i Birgit Sparres roman "Gårdarna runt sjön". Kafét håller öppet under sommaren och i juli månad anordnas grill- och räkaftnar samt andra festligheter.
I Gammelgården intill Hofsnäs anordnas utställningar och hantverkarna på gården har öppet för försäljning sommartid

Cykla dressin i Ambjörnarp
Cykla dressin från det välbevarade stationsområdet i Ambjörnarp. På turen ner till Sjötofta kan du ta en paus vid två iordningställda rastplatser med möjligheter till grillning och bad. Efter den 1,5 mil långa turen kan du besöka Sveriges dyraste dass.

Tranemo kyrka
I Tranemo ligger en av landets få centralkyrkor. Den är sexkantig med ett torn mitt över kupolen och den spännande arkitekturen gör den väl värd ett besök.

Tunnbrödstugan i Gölingstorp
Här har ni möjlighet att få uppleva något alldeles speciellt i all sin enkelhet!
I en mycket naturskön och gammeldags miljö, kan ni koppla av och bara ”vara”, långt från stress och jäkt.
Tunnbrödsbakning är gårdens specialitet. I en stor vedeldad bakugn bakar ni ert eget tunnbröd som förr i tiden. Degen är gjord på mjöl, odlat och malet på gården. Den är förberedd, har stått och jäst i ca 2 timmar och väntar på er.


Kroksjöns Fiskecamp
Rv 27, Tranemo
www.fiskecamp.nu

Limmareds Bed & Breakfast
Tel: 0325-717 00

Vandrarhemmet Tranan
Tel: 0325-767 10

Tranemo hotell
Tel: 0325-761 50

Sjötofta Fritid
Tel: 0325-632 67

 


 

Ale |Alingsås Bengtsfors | Bollebygd_ _ Borås| Dals-Ed Färgelanda| Herrljunga_ Lerum | Lilla Edet | Mark Mellerud | Svenljunga Tranemo |Trollhättan Ulricehamn Vårgårda Vänersborg | Åmål