Trollhättans stad

 

Här följer några tips på trevliga utflykter.


Trollhättefallen
Trollhättefallen är unika av sitt slag och när dammluckorna öppnas visas ett energiskt skådespel med 300 000 liter vatten per sekund. Det är när man hör dånet och ser dessa vattenmassor man inser vad ingenjörerna lyckats tämja med kraftverk och slussar vid sidan om fallen. Bästa stället att vara på när luckorna öppnas är Oskarsbron för att se när vattnet från olika håll möts precis samtidigt vid Toppön. Extra magiskt är det givetvis att se skådespelet på kvällen med belysning.

Slussområdet
De tre separata slusstrapporna skapar det idylliska kuperade och grönskande parkområdet Gamle Dal´n. Här finner man slussleder från 1800, 1844 och 1916. De slussar som används idag invigdes 1916 och har moderniserats efter hand. Nivåskillnaden är 32 m och den övervinns av totalt fyra slussar. I denna slusstrappa kan man året runt se fritidsbåtarna och lastfartygen slussa upp och ner längs älven. Området är dessutom ett intressant kulturminnesmärke. Förutom slussar finns även ett trevligt sommaröppet café, gästhamnar och Kanalmuseum. Båtturerna på kanalen utgår här ifrån. Sommartid bör du passa på att gå en guidad tur i slussområdet. Innovatum Kunskapens Hus guidar er genom historien kring de olika slusslederna och dess byggherrar. Guidningen sker dagligen under sommaren och varar i ca 30 minuter.

Konst
Konsthallen Trollhättan visar lokal, nationell och internationell samtidskonst. Årligen arrangeras ett tiotal utställningar.

Örtagården Mon
En av Nordens största och artrikaste örtagårdar finns strax utanför Trollhättan. Här kan du botanisera bland spännande örter, få information och köpa plantor eller böcker direkt av författaren Lisbeth Almark. Här finns ca 1 000 olika arter och sorter.

Naturen
En av Trollhättans mest karaktäristiska sidor är vattnet. Djupa fallfåror, pulserande älv och höga berg. Älvrummet bjuder på vackra utsiktspunkter; Kopparklinten och Nyckelberget där du bjuds på en hisnande utsikt över staden och älven. Naturen är storslagen och kloka stadsbyggare har låtit Trollhättan genomkorsas av promenadvägar och strövstigar. Stadsträdgårdsmästare i staden har ärats för sin insats att smycka staden och de gör både Trollhättebor och besökare glada med sitt blomsterspråk.

Promenera och vandra
Att promenera är bästa sättet att uppleva vår vackra natur. Strax utanför Trollhättans centrum ligger Spikön, en park belägen på flera öar förbundna med gång och cykelbroar. Här finns en skyltad promenad, Hälsans Stig, som bjuder på 4 km i omväxlande miljö. Lämnar du centrum och beger dig mot fall- och slussområdet finns tre skyltade promenader som, förutom storslagen natur, ger intressant information om allt från industrihistoria till sagor och myter. Dessa heter Nils Ericsons promenad i slussområdet, Vilhelm Hansens promenad i Insikten & Olidanområdet och de Lavals promenad i fallområdet. Dessa promenader finns med i ”Den levande historieboken” som finns att köpa på turistbyrån eller Innovatum Science Center Kunskapens Hus. Ytterligare en led är Edsvidsleden som är totalt 1,5 mil i bitvis kuperad terräng. Här vandrar du längs Göta älv och passerar Åkerströms naturreservat för att avsluta på Forngården och genom Strömslund, Sveriges äldsta egnahemsområde.

Golf
I vårt område finns två vackra och populära golfbanor. Bägge banorna är fullt utrustade med drivingrange, restaurang, shop och övningsområde. Onsjö GK har en välskött 18 hålsbana och en enklare 9 håls pay&play. Banan ligger mittemellan
Trollhättan och Vänersborg alldeles vid Göta älv. Banan är blandad skogs- och parkbana som erbjuder härliga möjligheter till bra golfspel. Trollhättans GK ligger vid Kobergs slott sydost Trollhättan. 18-hålsbanan ligger utmed Vanderydsvattnet och erbjuder fantastisk golf kombinerad med underbara naturscenerier med slottet i bakgrunden. Karaktären är blandad skog och park och första 9 hålen är mycket parkbana med inramning av ekar. Låt Onsjö GK eller Trollhättans GK bli utslagsplats
för en golfsemester runt Vänern. Du köper ett golfpaket innehållande 5 st greenfeebiljetter som ger dig rätt att spela på 18 välskötta golfbanor som finns runt Vänern.

Sommarkortet
Köp under sommartid sommarkortet som gäller i två dagar, förmånligt för hela familjen. Besöksmålen som ingår i kortet är Innovatum Science Center, Innovatum Linbana, Galleri Nohab Smedjan, Saab bilmuseum, Guidning vid Olidan och slussarna, Kanalmuseet, Kungajaktmuseet Älgens Berg samt rabatt på Perfomance Gokart Center.

Performance Gokart Center
Kom och upplev fartkänsla! Här erbjuds en gokarthall inomhus med en bana som har både fullfartskurvor, lång raksträcka och hårnålar. Banans längd är totalt 280 meter och 6-7 meter bred. Toppfarten är 55 km/h. Åldersgräns är 7 år.
0520-337 00

Vattenkraftstationen Olidan
Missa inte ett besök i en av Sveriges äldsta industribyggnader, Olidan. Sommartid visas granitbyggnaden Olidan för allmänheten, övriga året efter bokning. Under denna guidning får man på nära håll uppleva kraften i vattnet och se hur vatten blir till el. Turerna startar alltid från Insikten och pågår ca 40 minuter. Ta också tillfället i akt att titta på Vattenfalls energiutställning på Insikten. 0520-124 31

Innovatum Linbana
Ta en tur med Sveriges sydligaste kabinbana. Den bjuder på en härlig utsikt över Trollhätte kanal, delar av staden och vattenkraftstationen Olidan. Resan är totalt 400 meter lång och sträckningen är mellan Innovatumområdet och Insikten som ligger i fall- och slussområdet.

Innovatum Science Center
Innovatum Science Center är ett 3 500 m2 stort science center fyllt av upplevelser och upptäckarglädje. Här kan du experimentera, vara nyfiken och pröva spännande saker med inriktning på teknik, media, design, historia och framtid. 0520-28 94 00

Nohab Smedjan
Smedjan, som hörde till verkstadsföretaget Nohab, är en av Sveriges äldsta hammarsmedjor. Här upplevs en autentisk arbetsmiljö från förr. Smedjan drivs av Innovatum Kunskapens Hus.

Båtturer
Upplev Trollhättan från den vackraste sidan, sjösidan och se staden på ett annorlunda sätt. Under sommaren gör M/S Strömkarlen, M/S Necken och M/S Elfkungen turer längs Göta älv och på Trollhätte kanal. Under sommarsäsongen enligt tidtabell tisdagar - söndagar. Båtturen pågår ca 2,5-3 timmar och det ingår kaffe och fikabröd och en slussning i antingen Trollhättan eller Vänersborg. Påstigning och avstigning sker vid den övre slussen eller stadskajen i centrum i Trollhättan. Från slussarna startar turen kl. 10.00 eller kl. 13.30 och från stadskajen kl. 10.30 och 12.30. 0520-321 00

Fallens dagar
En av Sveriges äldsta festivaler startar alltid tredje fredagen i juli. Detta är en festival för alla åldrar både vad det gäller musik och aktiviteter. Fallens Dagar innebär dessutom mängder av uppvisningar, försäljning, teater, dans, lokal musik och idrottsarrangemang. Utöver alla artister bjuds det på vatten i de berömda Trollhättefallen och fyrverkeri.
Det mesta under festivalen är gratis. Festen pågår i hela stan och stadens restauranger håller restaurangfestival med mat och dryck längs Strandgatan.

Gratis Utomhusbio
Publiksuccén är tillbaka för femte sommaren i rad. Förra sommaren var det ett genomsnitt på 750 besökare/film. Fem tisdagskvällar under sommaren visas gratis utomhusbio i gröngräset vid Innovatums linbana. Filmer som är samproducerade av Film i Väst visas. Ta med dig filten och lägg dig i gräset och se en bra svensk film.

 

 
Ale |Alingsås Bengtsfors | Bollebygd_ _ Borås| Dals-Ed Färgelanda| Herrljunga_ Lerum | Lilla Edet | Mark Mellerud | Svenljunga Tranemo |Trollhättan Ulricehamn Vårgårda Vänersborg | Åmål