Vänersborg kommun

Här följer några tips på trevliga utflykter.

Ekopark Halle-Hunneberg

På de västgötska platåbergen kan du uppleva vackra vyer och storslagen natur. För att bevara den unika mångfalden på Halle-Hunneberg har skogsägaren Sveaskog avsatt bergen till ekopark. En ekopark är ett större sammanhängande landskap med stora ekologiska värden. Internationellt är bergen kända för sina älgar och Kungajakter. Över bergen löper ett nät av vandringsleder som tar dig genom naturreservat, kulturminnesmärkta leder och undersköna vyer. Torpen Grinnsjö och Fagerhult är väl värda ett besök liksom kolningsplatsen i Erdalen. Sång, musik och kolbullar drar stora besöksskaror under september.

Tunhems ekhagar vid foten av Hunneberg
Upplev Tunhems ekhagar och hitta dina egna smultronställen. Här kan du studera växter, djurliv och kulturhistoria eller bara flanera runt i marker vars huvuddrag bevarats sedan Linnés tid. Besök Västra Tunhems kyrka, hembygdsgården, kalkruinerna, skvaltkvarnen eller ta en titt på tunhemseken. Denna jätteek som uppskattas vara ca 700-900 år. Njut av musik vid hembygdsgården under sköna sommarkvällar.

Brinkebergskulle Sluss intill Restad Gård
Slussen är den översta av de sex slussar som reglerar vattenvägen mellan Vänern och Västerhavet. Den äldsta slussen från 1752 kan man se bredvid den nuvarande från 1916. Höjdskillnaden är 6 m och här slussas cirka 3000 fritidsbåtar om året och ett antal lastfartyg. Runt omkring slussområdet och längs med kanalen finns mycket vackra promenadvägar. Följ de spännande slussningarna från sommaröppna Brinkebergskulle Slusskafe - ett nöje för hela familjen.

Offentlig konst
Gå på upptäcktsfärd och se intressant och vacker offentlig konst i Vänersborg. Var konstverken är placerade finner du i ett speciellt texthäfte med karta om tips på promenadväg.

Skräckleparken med Fridastatyn
På segelfartygens tid var det riskabelt att ta sig in till Vänersborg, det var en skräck för alla sjöfarare och åtskilliga fartyg strandade på de förrädiska skären. Här vid stadens nordspets vid Vänerns södra strand, var länge rena vildmarken, men i början av 1900-talet anlades här strandpromenaden med vackra planteringar. Längs strandpromenaden står den berömda Fridastatyn, som är döpt efter flickan i visorna av den välkände skalden Birger Sjöberg. I parken kan du bada vid barnvänlig sandstrand eller från klippor. Ta gärna en kaffepaus vid Skräcklestugan, en uppskattad plats i stämningsfull kustmiljö.

Hjobergs Krukmakeri i Frändefors
Från sjörövaren Kapar-August, verkar nu den nionde generationen kruk- och kakelugnsmakare – Mimmi Hjoberg Lundsgård- den första kvinnan i en rad av män. Varje besökare får mycket till livs för både öga och öra. Medan Mimmi drejar ljusstakar, krukor, mjölkfat, blomkrukor, tranlampor mm får du ta del av varje föremåls egen historia. Försäljning av keramik.

Åkessons Loge och Gårdsmuseum i Brålanda
Gården Bodane ligger på den s k Dalboslätten norr om Vänersborg. På logen, i ladorna, i fähuset, stallet och på rännet finns det ca 1800 gamla bruksföremål, allmogesaker och husgeråd att bese. De gamla tingen från skilda hem berättar stilla och lågmält om fädernas liv i sorg och glädje, i verk och vila. Sommartid dansas det på logen och medhavd kaffekorg kan förtäras i fähuset.


 
Ale |Alingsås Bengtsfors | Bollebygd_ _ Borås| Dals-Ed Färgelanda| Herrljunga_ Lerum | Lilla Edet | Mark Mellerud | Svenljunga Tranemo |Trollhättan Ulricehamn Vårgårda Vänersborg | Åmål