Tanum kommun

Åsleröds Camping och Vandrarhem                               hemsida     e-mail
Åsleröd 6
457 41 Fjällbacka
Tel: 0525-312 77
GPS: N 58°36' 53,4"  E 11°18' 39,10"

Här följer några tips på trevliga utflykter.

Tanums kommun utbreder sig över 945 km2 och är därmed till ytan den största kommunen i Bohuslän. Tanum ligger strategisk mitt emellan Oslo och Göteborg med E6 som kommunikationspulsåder. Här finns 350 öar varav 24 är bebodda. Det är en landsbygdskommun med många små tätorter spridda över en stor yta. Kommunens centralort är Tanumshede och andra stora orter är Grebbestad, Fjällbacka, Hamburgsund, Havstenssund, Rabbalshede och Östad. I kommunen bor drygt 12.000 människor året runt.

Kosterhavets nationalpark.
090909 blev Kosterhavet Sveriges första nationalpark för natur under havsytan. Det salta havet utanför Strömstad och Tanums kommuner är Sveriges artrikaste med sextusen olika alger och havsdjur. Många lever i den nära 250 meter djupa Kosterfjorden som fortsätter ända ut till Nordatlantens kontinentalbranter väster om Norge.


Tanums kommun beskrivs ofta som ett Bohuslän i miniatyr. Uttrycket syftar inte på storleken utan istället på det faktum att kommunen inom sina gränser rymmer alla de olika naturtyper som Bohuslän kan visa upp. Tanum har därigenom en omväxlande och rik naturmiljö; kustbygd och fjälltrakter, tätbefolkad åkerbygd och öde skogsmarker, brusande hav och stilla skogssjöar, djupa fjordar och mjuka sandstränder…
Under sommaren är utbudet av nöjesaktiviteter enormt stort; logdans, mogendans, nattklubb, trubadur- och visafnar och musikkonserter. Det kryllar av restauranger och kaféer så det saknas inte möjligheter till variation.
Du är väl medveten om att komma till Norra Bohuslän är som att komma rakt in i havets eget skafferi oavsett årstid. Ett kärt och vanligt nöje är att studera och vara en del av det rika ”brygglivet” i våra större gästhamnar; Resö, Grebbestad, Fjällbacka, Hamburgsund och Havstenssund

Längs Blå-Gröna vägen (väg 165 Dingle-Halden), ett naturskönt alternativ till E6, väntar ett annorlunda Bohuslän Bullaren och Kynnefjäll med en natur ägnad för aktiviteter såsom insjöfiske, bad, kanoting, vandring, cykling men också sevärdheter som traktormuseum, gårdsmuseum, Bullarens djurpark och Elgafallet.

Hällristningarna i Tanums kommun utgör ett fascinerande bildarkiv från bronsåldern med hittills mer än 1 500 kända ristningslokaler med tillsammans 10 000-tals figurer. 1994 fördes Tanums hällristningar upp på Unesco:s världsarvslista och Världsarvskommitténs motivering lyder: ”Tanums hällristningsområde är ett enastående exempel på bronsålderskonst av högsta kvalitet. Motivens variationsrikedom är en unik vittnesbörd om livet under europeisk bronsålder. Samspelet mellan kontinuerliga bosättningen och markanvändningen, såsom den avspeglas i hällristningarna, gravfälten och landskapet, gör Tanumsområdet till ett enastående exempel på hur kontinuerlig mänsklig bosättning under åtta tusen år”


 

     Göteborg | Härryda Kungälv| Lysekil Munkedal | Mölndal Orust | Sotenäs Stenungsund Strömstad | Tanum Tjörn | Uddevalla Öckerö