Gullspångs kommun

 

Detta bör ni inte missa i kommunen.

Skagern runt
Rid och vandringsled
En tur på den nya leden runt sjön Skagen erbjuder resenären lugn och harmoni i det omväxlande landskapet! Du färdas på skogsstigar eller mindre vägar antingen till fots eller till häst. Vägarna går dels genom ett kulturlandskap med byar av röda småstugor och dels genom djupa skogar! Leden har flera spännande historiska kopplingar, bland annat var detta under medeltiden en del av pilgrimsleden till Nidaros- dagens Trondheim.

Cykelled
Cykelleden runt Skagen är ca 100km lång och tar dig med på en resa genom växlande natur och kulturlandskap. Man åker igenom Värmland, Nerike och västra Götaland. 60km av sträckan består av asfalt, 40km grus och skogsvägar samt en kortare sträcka naturstig. Det finns goda möjligheter till övernattning runt sjön. Det finns även goda möjligheter att äta och handla i orterna Gullspång, Åtorp Finnerödja och Hova

Högsåsen
Högsåsen ligger ca 3km från Gårdsjö samhälle och ligger i gränslandet mellan Västra Götaland regionen och Örebro län. Högsåsen bjuder bland annat på fascinerande naturfenomen, en fyrahundraårig kulturbygd och en vidunderlig milsvidd utsikt.
Högsåsen är bygdens högsta punkt, belägen 216 meter över havet och vid klart väder syns både Billingen vid Skövde och Kinnekulle. Men det är också en plats för de svedjefinska nybyggarna på 1600-talet och för en upprorsman i början av 1700-talet och Roparörelsen på 1840-talet
I Högsåsen naturreservat och området runt kan man gå på upptäcktsfärd och se bland annat Trollungens fotspår uppe vid utsiktsplatsen, Medicintallen som står en bit från utsiktsplatsen, denna tall har en historia : När trädet var ungt så delade det på sig för att sedan växa samman igen, ett träd som detta har förstås övernaturliga krafter, så förr i välden när man vill sydda sina små mot allt ont så tog man dom med till tallen och drog barnet igenom tallen så att barnet skulle växa upp utan att få dödliga sjukdomar som engelska sjukan m.fl. Det finns mycket mer att se och uppleva i Högsåsen.

HOVARIDDARVECKA
En höjdpunkt att besöka under sommaren! Varje år i juli månad förvandlas hela samhället och vi dras med till 1200-talet under 9 dagar! Här kan du träffa riddare, jycklare och prinsar och prinsessor, Äta gott i Lada, se på tornerspel eller bara njuta av den medeltida marknaden. Och för de minsta har vi barnens riddarland där man kan leka och bli dubbad till riddare. En sprakande festival för hela familjen!

GÅRDSJÖ
Gårdsjö är ett litet samhälle strax norr om Hova. Gårdsjö är en liten idyll med både bad möjligheter en 18 håls minigolfbana, tennisbana och Kafé. På kafé Loket kan man även beställa Lunch paket till badet. Kaféet är väl värt ett besök, med deras hembakade bröd! Man kan även åka på älg- bäver safari tillsammans med Älg Rune.

Golf
Ribbingsfors Gk ligger vackert intill Skagens kant och är en nio håls golfbana. Du kan hyra både klubbor och vagn på golfbanan om det skulle behövas. Har du husvagn så kan du få tillgång till EL. Här finns både ett fik och en shop för den som skulle behöva fylla på magen eller utrustningen.

Södra Råda gamla kyrkplats Det var en mörk och blåsig natt den 12 november 2001 när larmet gick klockan halv tre att det brinner i Södra Råda kyrka. Brandmännen anländer snabbt och för en ojämn kamp mot elden, men efter ett par timmar är den gamla timmer kyrkan från 1300-talet total nerbränd till grunden. En kulturskatt bestående av konst och hantverk har gått förlorad denna natt!
2002 startade Södra råda projektet på initiativ av den dåvarande Riksantikvarien. Man skulle vända tragedin till något positivt! Man skulle rekonstruera kyrkan och genom detta skulle Södra Råda bli ett pedagogiskt exempel för att ge nytt hantverkskunnande och kunskap om vår medeltida historia!
Vid Södra Råda gamla kyrkplats kan du se på utgrävningar och hur man restaurera kyrkan, man kan även gå på seminarier och guidade turer. Ett besök väl värt för den historier och hantverks intresserade.

Frans G Bengtssons minnes bibliotek
Frans G. Bengtsson författaren till Röde Orm bodde i Ribbingsfors från 1939 fram till dennes död 1954. Han efterlämnade sig ett bibliotek som nu utgör en särskild del av det kommunala biblioteket, Frans G. Bengtssons minnes bibliotek. Här finns förutom böcker det bastanta skrivbordet och intressanta originaldokument som tex. brev och arbetsanteckningar. Har finns också en permanent utställning som berättar om frans G. Bengtssons liv och författarskap. Utställningen heter MER ÄN RÖDE ORM.

Järnvägsmuseet i Otterbäcken
Välkommen till järnvägsmuseet i Otterbäcken.
Museet inryms i en gammal banvaktstuga från 1876. Stugan stod norr om Gullspång vid Årås. Den nermonterades och återuppbyggdes i parken vid järnvägen i Otterbäcken. Järnvägen Strömtorp-Otterbäcken invigdes den 13 juli 1876 så också Otterbäckens hamn. Järnvägen var en del av Sveriges äldsta järnväg. Persontrafiken upphörde den 25 maj 1966.
1978 övertog Gullspångs kommun hamnen som nu drivs av Vänerhamn.
1979 blev NBJ statligt för att år 1985 integreras med SJ. Trafiken lades ner 24 maj 1990. Föreningen har samlat mycket material och saker från den gångna tiden som är värda att se. Vid stugan finns en lokomotor och två gamla godsvagnar. Allt arbete utföres på ideell basis. Mycket välkomna!

Dressinåkning
Trampa dressin i naturskön miljö på Torvedsbanan eller Otterbäcksbanan.
Oavsett vilken sträckning du väljer får du en upplevelse utöver det vanliga.

Fiske
I Gullspåns kommun finns det stora möjligheter till fiske, bland annat i Vänern, Skagen, Narven, och Gullspångsälven. En av de mest populära varianterna är trollingfiske. Den som är intresserad av att uppleva denna spännande form av fiske kan kontakta:
MJ-trolling i Otterbäcken 070-836 00 36, eller Fiskecharter Sjötorp 070-512 06 68.

Lyran och Varggropen
Magdalena Rudenschiölds lyra.
Historien om Magdalena Rudenschiöld är tragisk och vemodig.
Hon levde på godset Kroppfjäll under 1800-talets början. Hon hade tidigare vistats vid Gustaf III:s hov, där hennes skönhet väckte männens uppmärksamhet men Magdalenas hjärta klappade enbart för Gustaf Mauritz Armfeldt.
Efter mordet på Gustaf III förvisades Armfeldt till Italien och Magdalena hamnade slutligen på Kroppfjäll som guvernant. På godset finns ett träd som av naturen formats till en lyra. Sägnen säger att Magdalena ska ha strängat lyran och spelat för sin älskade i fjärran land.
En allé, där hon vandrade fick namnet "Suckarnas allé" och bäcken som rann ut till sjön Skagern fick heta "Tårarnas bäck".
Vandra en stund på denna sägenomspunna plats och känn historiens vingslag.

Varggropen strax utanför Hova är en restaurering av en grop som fungerat under en längre tid då vargen verkligen var ett problem i våra trakter. Så sent som mitten av 1800-talet så lär ca 100 vargar ha dödats i vårt län. Men efter år 1860 verkade bekymrena med varg vara över.
Men om man går tillbaka i tiden så skrev prosten Carlenius den 12 jan 1763 att två vargar hade tagit en nio årig pojke, och släpat i väg honom från hans hem ett torp vid Walaholm, en bit från varggropen. Trots moderns förtvivlade skrik åt vargarna upp hans ena lår, man kunde dock rädda pojkens döda kropp!

 

campingplats
     

Essunga
Falköping | Götene Grästorp | Gullspång Hjo | Karlsborg Lidköping | Mariestad Skara | Skövde | Tibro Tidaholm | Töreboda Vara