Mariestads kommun

 

Detta bör ni inte missa i kommunen.

Brommö, Mariestads skärgård
Brommö är ett attraktivt utflyktsmål i Vänern. Inga bilar är tillåtna. Naturen på Brommö påminner om västkusten med berghällar och sanddyner. Det finns även många härliga badstränder och kanske hittar du ditt eget smultronställe! För friluftsliv finns markerade leder, vindskydd, torrtoaletter och eldstäder iordningställda. Vindskydden förbokas på tel 0501- 220 27 Packa med det du vill äta och dricka under vistelsen, här finns ingen affär, kiosk el. servering. Restaurang och café finns vid Brommösund på Torsösidan.

Åk remmalag (traktor och vagn) från färjeläget till Brommös vackra stränder.

Det finns markerade cykel- och vandringsleder på Brommö. Cykelleden går längs stränderna runt ön och är 16 km lång. Cyklar finns att hyra, ingen förbokning krävs.
Den markerade vandringsleden är 8 km och börjar och slutar vid färjeläget. Med undantag av delen Knipan till Rukehamn är leden mycket lättgången då den mesta dels följer skogsvägar och jämna breda stigar. Stundtals kan markeringen dock vara bristfällig.

På ön finns flera härliga badstränder att välja mellan. Här finns berghällar, sanddyner, klarblått vatten och långgrunda bad som passar de yngre barnen.
Rövarsand och Store vite sand ligger på öns norrsida och erbjuder höga sanddyner och även klippbad. Från Rukehamn, västra sidan, vadar man lätt över till Hovden med fina badvikar. Längst i söder vid Knipekulten finns Sandvik.

Norrqvarns slussområde
Barnens minikanal är en modell av Göta kanals västgötadel som är lika spännande för stora som för små. Med slussar, broar och rinnande vatten inbjuder minikanalen till en upplevelserik dag för hela familjen.
I den nyrenoverade före detta kvarnbyggnaden inryms idag ett hotell, vandrarhem och restaurang Om vädret tillåter kan man äta eller ta en fika på bryggan vid kanalen.

Vadsbo Museum
Det är inrymt i flyglarna till residenset Marieholm och bär namn efter det äldre häradet Vadsbo. Här visas bygdens historia från forntiden fram till 1900-talet.
Museet har flera lokaler för tillfälliga utställningar, varav det stora loftet på Västra Stallet flitigt används för konstutställningar. Onsdagar är det sommartid viskvällar.

Mariestads Industrimuseum
Det är inrymt i östra Stallet på residenset. Utställningen speglar stadens intressanta industriella utveckling under fyra sekler fram till våra dagar, med betoning på Unica tillverkningen och Unicaboxen, en av stadens mest bekanta industriproduker.

Qvarnstensgruvan Minnesfjället
Lugnåsberget är ett av Västergötlands minsta platåberg och kvarnstensbrytning har varit en viktig del i bygdens historia.
Här har man tillverkat kvarnstenar under 800 år och människans flit har satt sina spår runt hela berget. Lummig lövskog döljer mycket av de kilometerlånga skrotstenshögarna, men runt om berget finner man arvet som gamla Lugnåsare lämnade efter sig i form av ca 600 dagbrott och 55 gruvor, varav en är öppen för visning.

En härlig naturupplevelse kan man få på Lugnåsberget, strax söder om Mariestad. För att nå de gamla kvarnstensgruvorna från parkeringen passerar man en grönskande natur, som ibland inbjuder till picknick! GruvanQvarnstensgruvan Minnesfjället är namnet på de gruvor där kvarnstenar bröts redan på 1100-talet ända fram till 1919. Gör ett besök i en av världens få kvarnstensgruvor och lyssna till guidens berättelse om liv och arbete i gamla tider.

Sommartid kan man följa med en guide in i en av gruvorna.
Vandringsled - StenhuggarstigenVandringsstigen går genom växlande natur och kulturmarker. Skyltar längs stigen berättar till exempel om gamla stenbrott, byplatser, geologi, växt och djurliv. Vandringen som är fem kilometer lång och startar och slutar i naturreservatet Klosterängen.


     

Essunga
Falköping | Götene Grästorp | Gullspång Hjo | Karlsborg Lidköping | Mariestad Skara | Skövde | Tibro Tidaholm | Töreboda Vara