Töreboda kommun

 

Detta bör ni inte missa i kommunen.

Göta kanal- Sveriges längsta Äventyr
I Västergötland sträcker sig kanalen mellan Vänern och Vättern med början i Sjötorp och avslutning i Karlsborg. Upplevelseområdet Göta kanal Väst omfattas av kommunerna Mariestad, Töreboda och Karlsborg. Små orter med stora aktiviteter och sevärdheter. Göta kanal är inte bara en 190 km lång och oförglömlig upplevelse - det är en unik kulturskatt som valts till Årtusendets svenska byggnadsverk. Göta kanal invigdes år 1832 efter 22 års hårt arbete under ledning av Baltzar von Platen. Idag trafikeras kanalen årligen av mer än fyra tusen fritidsbåtar, passagerarbåtar och kanoter.
Men man behöver inte färdas med båt för att njuta av Göta kanal, den gamla dragvägen längs kanalen har blivit alltmer populär som cykel och vandringsled.

Färjan Lina
Färjan Lina är Sveriges minsta reguljära färja och trafikerar Göta kanal på tvären, inne i Töreboda.
Den korta färden tar bara 20-25 sekunder. Färjan dras för hand över kanalen, du kan själv prova på att dra dig över. Priset för enkel resa är 50 öre. Säsong maj-september.

Älgarås Kyrka
Älgarås kyrka är den äldsta träkyrkan i Västergötland. Den har sitt ursprung i medeltidens senare del. Kyrkan har ett flertal intressanta detaljer och inventarier, bl.a ett stort triumfkrucifix och ett unikt Maria skåp. Takmålningar från år 1757 utförda av Anders Broddeson.

Ymseborg
Landskapet kring Ymsen är bergigt, skogit men också bördigt med en rad stora gårdar som har anor från både medeltid och stormaktstid. Vid sjöns nordvästra del på en höjd som stupar brant åt flera sidor ligger Ymseborgs ruin. Överst på platån finns idag rester av ett fyrsidigt försvarstorn med cirka tio meters sida och med murar av gråsten.
Borgen är starkt förknippad med Folkungaätten, vid 1200-talets mitt ägdes stormansborgen av Filip Folkunge. Ett flertal bittra strider har utkämpas vid Ymseborg. År 1278 var borgen centrum för ett allvarligt uppror mot kung Magnus Ladulås. Det var hit kungens svärfar, greve Gerhard av Holstein, fördes efter att ha fängslats i Skara.

campingplats
     

Essunga
Falköping | Götene Grästorp | Gullspång Hjo | Karlsborg Lidköping | Mariestad Skara | Skövde | Tibro Tidaholm | Töreboda Vara