Botkyrka kommun

 

Vi har många turistmål, några finns här.

Hallunda kulturstig
Bygden runt Botkyrka har varit betydelsefull redan under förhistorisk tid. Som levande bevis på detta är fornlämningar av olika slag, rösegravar från bronsåldern och gårdar med anor från järnåldern. Längs Hallunda kulturstig finns unika fynd från bronsålder vid Slagsta hällristning. Vid Hallunda boplatsen har arkeologerna funnit spår efter bronstillverkning som skedde för ca 3000 år sedan. Att följa stigen är att färdas genom tiden från bronsålder till i dag. Utefter stigen kan du läsa på de uppsatta informationstavlorna hur forntidens människor levde, hur de framställde bronsföremål och keramik och hur de begravde sina döda. Du kan också läsa om de byggnader som finns kvar i dag, som tex. Hallunda gård och Norsborgs herrgård.
Följ de blå markeringarna. Stigen är ca 4,5 kilometer och går mest på parkvägar.
Tel 08-530 619 51
Besöksadress Hallunda, Botkyrka kommun

Aspens naturstig
En vandring runt sjön Aspen – upplev dess variationsrika natur och intressanta kulturmiljöer.
Vandringen tar dig mellan sumpskogen nära vattenbrynet genom skogen upp på bergets topp. Du vandrar längs gamla vägar och ser den gamla kulturlandskapet. Stigen är ca 7 km lång. Delar av stigen är handikappanpassad. Informationstavlor om stigens sträckning och utformning finns vid Lindhovs gård och Hågelby gård.
Glöm inte ta på dig kraftiga skor – bryggor kan vara hala, stigar blöta beroende på vädret.
Parkering och busshållplats finns vid Hågelbyparken, som även erbjuder restaurang och café finns. Vid Lindhov finns en handikapparkering.
Tel 08-530 619 51
Besöksadress Hågelby Gård, Tumba, Botkyrka kommun

Sturehofs Slott
I Botkyrka ligger en av landets vackraste och bäst bevarade gustavianska herrgårdar - Sturehofs Slott. De vackra byggnaderna är uppförda mellan slutet av 1500-talet och 1700-talet och bland annat kända för sina unika Mariebergskakelugnar. Inom området finns antikaffär, konstsmide, krukmakeri och café.
Slottsparken är öppen året runt.
Tel 08-530 282 40
Besöksadress Sturehof Slott & Café, Sturehov, Botkyrka kommun

Mångkulturellt centrum
Mångkulturellt centrum är beläget i Fittja, norra Botkyrka och innehåller utställningshall, galleri, kulturpedagogisk verkstad för barn och vuxna, museibutik, kafé, bibliotek samt hörsal. Biblioteket är ett av landets främsta vad gäller kulturmöten och migration. Det är fri entré till utställningarna.
Tel 08-531 850 21
Besöksadress Fittja gård, Värdshusvägen 46, Fittja, Botkyrka kommun

Hågelbyparken
I hjärtat av Botkyrka, i ett böljande kultur- och odlingslandskap vid sjön Aspen finner du Hågelbyparken. Hågelby är förutom en av Sveriges vackraste folkparker också en mötesplats utöver det vanliga med möjligheter till rekreation och upplevelser för alla sinnen. Parken besöks årligen av ca 150 000 personer som fikar, grillar, dansar, sover, strosar, leker och känner.
Ta med din picknick-korg och njut av de vackra omgivningarna, eller varför inte prova någon av de fantastiska bakverk och härliga sallader som serveras på Café Anna Giertz? Här kan du även fresta dina sinnen med smak- och doftupplevelser som chokladprovning, brödbak och blomsterbindning. Vill du ha ett minne med dig hem kanske du hittar det i caféet, den gammaldags lanthandeln, hantverksboden eller krukmakeriet.
Varje tisdags- och torsdagskväll från maj till september spelar några av Sveriges bästa dansband upp för hundratals dansglada gäster. Så kom och ta dig en svängom under segeldukstaket! Blir du trött i benen kan du övernatta på vårt STF-vandrarhem.
Barn älskar Hågelby för de stora gräsytorna, trafikleken med elbilarna, barnteatern och 4H-gården med hästar, får, getter, grisar, kaniner och höns.
På valborg, nationaldagen och midsommarafton är det rena folkvandringen till Hågelby. Traditionellt firande blandas med eldkonst, tornerspel, historisk marknad m.m. Hälsofestival, trädgårdsdagar, friluftsteater, Tai-Chi under äppelträden och moppemarknad är andra händelser. Aktuellt program finns alltid på vår hemsida,
Krukmakeri, lantbod och hantverksbod:
Tel 08 - 530 624 00
Besöksadress Hågelbyparken, Hågelby Gård, Tumba, Botkyrka kommun

Tumba Bruksmuseum
Tumba Bruksmuseum öppnade sommaren 2005 med anledning av Tumba bruks 250-årsjubileum. Besökaren erbjuds att ta del av kunskap om konsten att tillverka papper samt om sedlarnas och brukets historia. I verksamheten ingår café, museishop och konstutsällning. Tumba Bruksmuseum är granne med fabriken som trycker Sveriges sedlar.
Alltid möjligt att boka privata visningar och konferenser.
Tel 08-5195 5346
Besöksadress Sven Palmes väg 2, Tumba, Botkyrka kommun

Lida Friluftsgård
Lida är ett av Stockholms mest välbesökta friluftsområden och erbjuder aktiviteter för barn, ungdomar, familjer och motionärer. I området finns bl.a bad, motionsspår, naturstigar, skid- och pulkabacke, rehab, kyrka, värdshus med café, konferens och övernattning. Friluftsgården startades av dåvarande Skid- och friluftsfrämjandet i början av 1940-talet och huvudbyggnaden som uppfördes 1946 är ritad av Ralph Erskine.
Lida erbjuder ett antal större evenemang per år, t ex Lida Country Festival och mountainbiketävlingen LidaLoop. Dessutom finns sagostigar för barn med Skogsmulle och hans vänner (som skapades på Lida).
Tel 08 - 778 43 80
Besöksadress Lida Friluftsgård, söder om Tullinge, Botkyrka kommun
 
Stockholm län Slagsta Marina

      

Kommuner i Stockholm

Botkyrka | Danderyd_ Ekerö | Haninge | Huddinge Järfälla | Lidingö | Nacka Norrtälje | Nykvarn Nynäshamn | _Salem Sigtuna | Sollentuna | Solna Stockholm | Sundbyberg Södertälje | Tyresö | Täby ___Upplands Bro __Upplands väsby Vallentuna | Vaxholm Värmdö | Österåker

Startsida