Laxå kommun

 

Camp Skagern                                                                  hemsida     e-mail
695 93 Finnerödja
Tel: 0506-330 40

 

Vi har många turistmål som är värda ett besök.

Hammarsjöns fågelreservat
695 60 Hasselfors
En av landets först anlagda våtmarker, belägen vid sjön Teen i Hasselfors. Här häckar bl. a. sångsvan och trana samt träskfågelarterna beckasin, grönbena och skogssnäppa. Utsiktstorn och informationstavla.

Laxåns ädelfiske
Midsommarberget, 695 30 Laxå
Ett put and take vatten mitt i centrala Laxå. Här kan du fiska regnbåge och öring utan att du behöver mer än ett spö och ett fiskekort! Fluga, spinn och metspö är vad som används. Ett spö per person. 2 fiskar per kort och det kostar 100:- och gäller ett dygn Barn upp till 16 år fiskar gratis och har ett eget speciellt kort. Fiskekorten och information finns på Laxå turistbyrå.
Säsong Sommar (Fr.1/6-31/8)

Konst i Ring
Konst i ring är en kort vandringsled på 1,4 km där du kan kombinera naturupplevelser med konstupplevelser från konstnärer med rötterna i Tiveden. På lagom avstånd finns konstverk utplacerade för att göra vandringen spännande, men det gäller att ha ögonen öppna, för ibland smälter de in i naturen på ett sätt som gör dem svåra att upptäcka. Leden startar vid Sanneruds skola och sedan är det bara att följa skyltningen.

Tivedens Kanotled
Baggekärr Tiveden, 695 97 Tived
Tivedens kanotled går genom den trolska och djupa Tivedskogen, njut av en tur i vacker och spännande miljö. I lugnt tempo med paus inräknat tar den 15 km långa leden cirka sex timmar att genomföra,
Leden börjar i Bosjön och avslutas i Unden mot Camping Tiveden. Längs leden finner du Åboholms gamla järnbruk, Åboholms Kvarn, Jättestolen (en imponerande isälvsgryta), Jävrasundet där du kan stanna för en paus och kanske lite fika.
Vägbeskrivning till Bosjön: Från Stockholm och Göteborg (E20), avfart Finnerödja mot Tived 18 km, länsväg 575. Sväng av till vänster vid Tiveds gamla skola, vid skyltning mot Fagertärn sväng höger så finner du Bosjön på höger sida samt ett kanotförråd.
Vägbeskrivning från Askersund: Länsväg 205 mot Laxå, sväng mot Tived (finns skyltat) Följ vägen till kommungränsen. ta av mot Fagertärn, därefter ligger Bosjön på höger sida.
Bokning kan ske hos följande:
Camping Tiveden: 0584-474083, Askersunds Turistbyrå: 0583-81088, Laxå Turistbyrå: 0584-10920

Tivedens nationalpark
Tiveden, 695 80 Laxå
Telefon: 0584-10920
En av Sveriges vackraste nationalparker, orörd, trolsk och mäktig. Tiveden är formad av inlandsisen som skapat unika klippformationer och blockstensansamlingar av vilka Stenkälla är den mest kända.
Nationalparken invigdes av Kung Carl XVI Gustaf 1983 och omfattar totalt 1 353 ha. Vid besökscentrum finns informationskiosk, parkering, eldplatser och en utställning om parken. Uppmärkta vandringsleder från 1,5 km - 15 km som startar och slutar vid besökscentrum. Terrängen är mycket vacker men starkt kuperad och krävande att vandra i. Informationscentralen är öppen maj - september.

Ramundeboda klosterruin
Korsbacken,695 93 Finnerödja
Kom och känn på en del historiska vingslag genom Ramundeboda klosterruin, intill Sockenstugan och rastplatsen vid Borasjön. Detta är fornlämningar från ett munkkloster från 1400-talet. (Antonitermunkar) Ramundeboda kyrka uppfördes här 1686-88 men flyttades 1898-99 till Laxå samhälle.

I närheten finner du också det Rosenholmska gravkoret byggt år 1722

Ramundeboda Kyrka
Kyrkogatan, 695 30 Laxå, Telefon: 0584-10020
Unik träbarockkyrka, uppförd vid Ramundeboda klosterplats 1686-1688. Flyttad till Laxå 1898-99. Från kyrkans första tid härrör altaruppsats, dopfunt, predikstol och takmålningar.
Kyrkan är öppen för visning året runt. Visning måste dock förbokas.

Skagerhults gamla kyrka
Socknens första kyrka invigd 1651. Kyrkan är uppförd helt i trä. Ligger på vägen mot Bålby 2 km öster om Hasselfors.

Skagerhultsmossen naturreservat
Mossen är en av Mellansveriges största högmossar. Bra överblick får man över mossen från utsiktstornet i västra delen av reservatet. Tranor, smålommar och orrspel är några av de fåglar som kan upplevas. I södra delen av reservatet, tvärs över myren går Likvägen, en medeltida körväg för transport av de döda till Tångeråsa kyrka. Vägbeskrivning till utsiktstorn: mot Hasselfors, sväng av mot Bålby Herrgård, förbi herrgården 100 –200 m in till höger en liten väg över gärdena.

Vargavidderna
Vargaviddernas vildmarksbetonade naturreservat ligger i gränslandet mellan Närke och Västergötland. Här ligger vidsträckta myrar, storblockiga naturskogar och den näringsfattiga sjön Gryten i ett av Örebro läns mest glesbefolkade områden.

Rockebro naturreservat
Östra Laxsjöns norra kant, ca 14 km sydost om Laxå, invid länsväg 205 sträckan Laxå-Askersund.
I naturreservatet kan du se en miljö med åsryggar, sänkor och kullar, bildade under den senaste istiden, och en för länet ovanlig flora. En markant åsrygg skär genom Rockebroområdet och öster om den ryggen finns ett flertal dödisgropar. Den största gropen är en sjö, Gropsjön. Rockebrokärret väster om åsryggen är känt för att vara av en ovanlig myrtyp. Här kan du bland annat hitta hela fyra arter av de smådjursfångande växterna bläddra och flera orkidéarter i kärret. I naturreservatet finns en offerkälla som fortfarande är i flitigt bruk. I och med en renovering av källan 1980 hittades bland annat mynt från 1720-talet.

Fiske
Laxå har många olika fiskevatten. Kommunen är Sveriges sjörikaste kommun i förhållande till sin yta. Kom in på turistbyrån för mer information, samt för köp av fiskekort.

Bergslagsleden
De sista etapperna av Bergslagsleden sträcker sig genom Laxå kommun ner mot Tiveden i naturskön miljö. Vi har kartor på turistbyrån. Kom förbi turistbyrån och hämta några exemplar, eller ring så skickar vi dom till dig. Vi har även andra vandringsleder.

Porla Brunn, 695 91 Laxå
Porla Brunn är en kurort från 1700-talet. I den åttkantiga paviljongen kan man fortfarande dricka brunn. Mitt i brunnsmiljön ligger Emiliakapellet som kröns av en lanternin för brunnsklockan. Vattenfabriken har sedan 1923 tillverkat det kända bordsvattnet från Porla.

Finnerödja hembygdsgård
Gården, som är klockaregård, har funnits på platsen sen 1600-talet. Den består av ett flertal byggnader, naturskönt inbäddade i grönska. Här finns bl. a. ett skolmuseum, bagarstuga, linbastu, smedja och flera andra intresssanta byggnader. Gårdskärnans 4 hus är ursprungliga. 8 hus är flyttade till platsen.


 
caravan club camp skagern
       
   

 kommuner i länet    

Askersund | Degerfors Hallsberg | Hällefors Karlskoga | Kumla | Laxå | Lekeberg Lindesberg Ljusnarsberg | Nora Örebro