Alingsås kommun

Lilla Hotellet i Alingsås                                     
Magasinsgatan 1
441 30 Alingsås
Tel: 0322-108 73

Det finns många fina platser att besöka i denna kommun eller i gränskommunerna. Någon campingplats eller stuga.

Handla & Fika i Alingsås!
Den här gamla, vackra och gröna staden är internationellt känd för bevarandet av den intressanta stadskärnan. Här finns många trähus som ser ut precis som de gjorde för 100 år sedan. För detta erhöll Alingsås 1984 Europa Nostras Diplom. Innerstaden, som är byggd som ett rutnät med smala gator och innergårdar, har idag ett sjudande affärsliv med många små specialbutiker. Alingsås är också känt som ”caféstaden” pga. sina många caféer så du kan lätt hitta ett mysigt ställe att ta en paus från shoppandet.

Gräfsnäs slottsruin & park
Inte långt ifrån Alingsås ligger Gräfsnäs slottsruin och park, ett välbesökt turistmål. Slottsruinen som byggdes 1550 är legendomspunnen och hör till de mest intressanta i Västsverige. Legenden talar om en gammal profetia som sa att slottet skulle brinna tre gånger med hundra års mellanrum. Och detta är precis vad som hände 1634, 1734 och slutligen 1834. Efteråt gjordes endast de nödvändigaste reparationerna. Slottsparken är plats för många intressanta arrangemang och aktiviteter. Marknader, fester och artistframträdanden äger rum här under sommarmånaderna, fråga på turistbyrån för mer information. I parken kan du, förutom att se en utställning om slottets historia, också besöka en smedja inuti ett gammalt soldattorp och i Gräfsnäs lada kan du köpa verk av lokala hantverkare. Här finns café och restaurang och en populär badplats och lekplats.

Anten-Gräfsnäs Järnväg-tidsresan
Anten-Gräfsnäs Järnväg – AGJ är en 12 km lång smalspårig järnväg där tågen ännu rullar. År 1900 invigdes Västergötland-Göteborgs Järnväg allmänt kallad för Västgötabanan, av Oscar II. Föreningen som äger järnvägen startades 1965 och medlemmarna sköter sedan 1971 museitrafiken på sin fritid.
AGJ besöker du på resande fot. Här färdas man i tidstypiska vagnar och genom fönstren syns ett sommarfagert landskap med sjön Anten som ständig följeslagare. Kvarnabos vattenhäst fyller loket med vatten. Upplev hur lokföraren och eldaren med handkraft vänder det över 30 ton tunga loket åt rätt håll på vändskivorna i Anten och i Gräfsnäs. Besök gärna utställningshallen vid Antens station där man kan detaljstudera lok och vagnar och lära mer om järnvägshistoria.Ta gärna en kopp kaffe i det föreningsdrivna
Järnvägscaféet eller köp en glass i kiosken!

Nolhaga
Nolhaga park ligger på promenadavstånd från centrum och är alingsåsarnas rekreationsområde. Här finns sporthallar, simhall, elljusspår, en av Sveriges nordligaste bokskogar, koloniträdgårdar, ”urskog” och sjön Mjörn – Västergötlands tredje största sjö. I Nolhaga naturpark finns även en cykeltrailbana och en frisbee bana.

Nolhaga slott
Mitt i parken står Nolhaga slott helt nyrenoverat med en elegant restaurang och konferensvåning åter öppen. Här kan du avnjuta lunch och middag med utsikt över parken, eller konferera i unik slottsmiljö.

Nolhaga park
Nolhaga djurpark är alltid öppen och kostnadsfri att besöka. Här finner ni Barnens lantgård med flera av lantbrukets husdjur, där barnen har möjlighet att komma nära djuren. I övriga inhägnader kan man se hästar, åsnor, getter, olika typer av får, samt ett vilthägn med dovhjort och mufflonfår som är öppet att promenera i. Tropikhuset inhyser t.ex. apor och papegojor av olika slag och i dammarna simmar ett 100-tals fågelarter. På området ligger också en lekplats.

Nolhagavikens naturreservat
Nolhagaviken är ett av stadens fyra stadsnära naturreservat. Här ingår kärret, de betande strandängarna, öppet vatten och våtmarksmosaik totalt 55 ha. Kärret ”Kongo” skall fortsätta att utvecklas fritt som en tidvis översvämmad naturskog. Här kan du gå på den utlagda spången och uppleva ”urskog” med alla sinnen. Nolhagaviken är främst känd som en rastlokal för vår- och hösthäckande fåglar. Fågeltornet ligger centralt i reservatet och är lättillgängligt. Från fågeltornet och norr ut till Lycksalighetens ö vidtar ett bladvassbälte som övergår i våtmarksmosaik.

Mötesplats-Kulturhuset
Ambitionen är att ge besökaren annorlunda inspirerande och överraskande kulturupplevelser; författarbesök, föreläsningar, konstvisningar, skapande i bildverkstad, dans- & teaterföreställningar, konserter m.m. kommer att finnas på programmet. Huset rymmer bibliotek, ungdomsbibliotek, sagorum, tidningsrum, släktforskarrum, konsthall, bildverkstad, faktarum samt arbetsrum för personal på biblioteket, museet samt Kultur- & fritidsledningen. Till Alingsås kulturhus hör även museet i Alströmerska magasinet och Palladium.

Konsthallen
Konsthallen i kulturhuset är en del av Alingsås museums verksamhet.
Här visas fem till sex tillfälliga utställningar per år, främst med nutida svensk konst, konsthantverk och foto. I anslutning till varje utställning görs visningar och program för både vuxna och barn. Konsthallen, med 150 sittplatser, kan hyras ut för konferenser och kulturevenemang m.m.

Sjöliv
I Alingsås är det alltid nära till en sjö, stor eller liten, djup eller grund. Välj mellan t.ex. Västergötlands tredje största sjö Mjörn eller den lilla sjön Gerdsken där man kan simma över eller gå runt. Att äga en liten båt är ingen ovanligt här. Vissa områden i Alingsås innerstad har båtplats bakom huset eller lägenheten. Upptäck charmen med att göra strandhugg på obebodda öar antigen med hyrd båt/kanot eller i egen. På Mjörn kan man besöka Sveriges äldsta republik; Risön. Vid freden i Knäred 1613 sattes delar av Västsverige i pant och gränsen mot Danmark kom att gå genom Mjörn. Detta skall vara en av anledningarna till att Alingsås fick sina privilegier av Gustav ll Adolf vid ”Älvsborgs lösen”. Hans avsikt var att vid Mjörn låta uppföra befästningar mot danskarnas framtida inträngande. Samtidigt som vi inbjuder dig att njuta av Alingsås sjöliv vill vi be dig att hjälpa till att vårda och bevara den natur du kommit hit för att uppleva. I Mjörn, Anten, Ömmern och Stora Färgen finns några fågelskyddsområden där det under vissa perioder är landstigningsförbud för fåglarnas skull. Kolla med Alingsås Turistbyrå om du planerar att ge dig ut. .

Upplev naturen
Lärkeskogsleden

En vandring som går genom vacker och varierande natur. Stigen leder genom fina mosskogar och på inbjudande skogsvägar. Den passerar öppna hyggen på höjder, varifrån man ser tjärnar och sjöar. Naturens förändringar; ekhagar, raviner och fördämningar från en gammal kvarn och Brobackas jättegrytsfält gör vandringen spännande. Start från såväl Brobacka Naturum som Hjortgårdens friluftsgård. Ledens längd: 14.6 km. Markering: orange. Möjlighet till bussanslutning finns.

Hjortgården
Ett område med allt från det breda elljusspåret till den milslånga vildmarksleden. Vid spårens början finns fikastuga och utefter spåret finner du flera grillplatser med vindskydd. Vildmarksleden är ett spår på ca 10 km som går genom skog och där vandraren då och då överraskas av skogssjöar som dyker upp och förändrar landskapet. Leden har precis som namnet antyder, en aning av vildmark. Markering: blå

Risvedenspåret
Ett storskogsspår går genom oskattbara kulturmarker med skogar, insprängda gamla sevärda torpmiljöer, hagar och ängar. Vid Klevsjöloft, 184 meter över havet, har vandraren en storslagen vy med miltals sikt. Klarvattensjöar med stort siktdjup, Östaddeltat, en lämning från den tid när havet nådde hit ger en mycket varierande led ca 20 km lång och markerad med svartvita romber. Start och mål Östad skola.

Idåsen
Ödetorpet Idåsen är Risvedens högsta punkt, 201 m över havet. Området är ett naturvårdsområde och passar utmärkt som utflyktsmål med sina bänkar, grillplatser och raststuga. Gamla fruktträd, prynadsbuskar och odlingsrösen finns kvar idag. Vintertid finn elbelyst skidspår


 

















campingplats
Ale |Alingsås Bengtsfors | Bollebygd_ _ Borås| Dals-Ed Färgelanda| Herrljunga_ Lerum | Lilla Edet | Mark Mellerud | Svenljunga Tranemo |Trollhättan Ulricehamn Vårgårda Vänersborg | Åmål