Lilla Edets kommun


Älvbackens Bed & Breakfast/Vandrarhem        Hemsida     e-mail

Älvbacken, Ivarslund 153
463 93 Västerlanda

Tel: 0520-65 82 67

Mob: 0704-80 04 01

 

Det finns många fina platser att besöka i denna kommun eller i gränskommunerna. Någon campingplats eller stuga.

Tösslandagården i Lilla Edet.
Tösslanda Skattegård har under flera århundraden varit bostad åt nämndemän, häradsdomare, riksdagsmän, kommunalråd och andra högställda personer.
Tösslandagården, som är byggd under tidigt 1500-tal, ligger strax norr om Edet Värdshus & Hotell utmed E 45.

Sveriges första sluss
Sveriges första sluss stod klar 1607 och slussens historia börjar redan 1473.
Sten Sture, som grundade Lödöse, väckte idén 1473 men det blev till sist Karl IX som såg till att slussen blev byggd.

Fiske i Lilla Edet
Flugfiske från älvkanten
Inom Lilla Edets kommun finns mycket variationsrika fiskevatten, från ett av landets bästa laxfiskevatten till abborrmete i små skogssjöar.
Fiskekort gäller i området.

Lilla Edets laxfiske
Ett av landets bästa laxfisken beläget i Göta älv söder om Lilla Edets kraftsstation. Öppet 1 maj till 15 oktober.
Fiskekort, båt- och stuguthyrning genom SFK Laxen telefon 0520-65 11 60.

Lödöse Museum
Lödöse är ett arkeologiskt museum. Det första muséet i Lödöse öppnade 1965. Med nuvarande museibyggnad, invigd 1994, har nya och bättre förutsättningar skapats för verksamheten. Lödöse var en Sveriges äldsta städer och har upp till fyra meter djupa kulturlager. Lödöse var redan på 1100-talet en av landets främsta städer. Läget vid Göta älv gjorde Lödöse till en viktig hamnstad för Sverige. Arkeologiska fynd i stora mängder har grävts fram genom djupa kulturlager.
Museet är handikappanpassat och erbjuder visningar, butik, café och konferens.
Tel 0520 – 89 700 Öppettider – året runt tisdag – söndag 11 – 16 Måndag stängt

Bohustugan och Sockenmagasinet
Bohustugan och Sockenmagasinet ligger vid Västerlanda kyrka. Timmerstugan är i dag ett litet hembyggdsmuseum med föremål från stenåldersredskap till sentida bruksföremål. Sockenmagasinet användes förr i tiden till att förvara den tiondel av skörden som bönderna var tvungna att ge till kyrkan. I dag ryms även här gamla bruksföremål.
För visning ring: Jarl Hedlund 0520 – 65 21 40 Sven Sandström 0520 – 65 22 78

Hjärtums Hembygdsmuseum
I Hjärtum församlingshem finns ett unikt hembygdsmuseum inrymt. I dag finns det hela 6 000 föremål från trakten samlade här. Här finner du så vitt skilda saker som kanonkulor från Svensk - Danska krigen och en valkota från 500-talet.
Följ skyltarna till Hjärtums kyrka, till höger om kyrkan ligger de röda församlingshemmet.
För visning ring: Axel Kristensson 0520 – 65 51 25 Sixten Olsson 0520 – 65 51 47

Hjärtums Yxsmedja
Det är här den världsberömda Daskebackan, (Hjärtumsyxan) tillverkas.
Det finns bara tre smedjor i Sverige som smider sina yxor på gammalt vis. Varje smedja har sin egen yrkeshemlighet. Willy är ensam om att veta hemligheten bakom Daskebacan. Du kan även köpa din egen raritet.
För visning ring: Willy 0520 – 65 50 43

Lapp-Agusts stuga
På promenadavstånd från Bodasjöns badplats ligger Lapp-August stuga. Han kämpade under 40år med bygget av stugan. Taken som var av trä är idag borta, men kvar finns stenfundamenten av de som en gång var bostad och uthus. Detta är en oas dit man med fördel tar med sig kaffekorgen och avnjuter en stund av stillhet och beundran för en mans livsverk.
Skyltar visar vägen från Bodasjöns badplats

Spånhyveln
I Hålleröd, söder om Askeröds gård, ligger en vattendriven takspånshyvel från sekelskiftet.
När man lade nytt tak på de äldre husen så var tegel alldeles för tungt så man använde spån istället. Idag är hyveln upprustad och fungerar lika bra som den gjorde vid sekelskiftet. Trots att spånhyveln inte är igång så är det sevärt.
För visning ring: Kurt Ohlsson 0520 – 961 04

ST Olofs Källa
”Enligt sägen vallfärdade folk på St: Olaus dag, från Sverige och andra omkringliggande trakter, och håller där ett oskickligt väsen med drickande och annat.” Så här skrev biskop Jens Nilsson år 1570.
Vatten från denna källa ansågs ännu år 1693 kunna bota ögonsjukdomar.Sväng in mot Källseröd vid Thorskogs Slott, följ vägen tills du kommer fram till en granhäck, parkera vid grustaget bakom huset. I en skogsdunge vid grustaget ligger källan.
Genom Lilla Edet går flera utmärkta vandringsleder. Bland annat Bohusleden går med sina totalt 37 mil genom kommunen, från Svartedalen och Västerlanda i söder och genom Hjärtum i norr. Etappen går genom ett sjörikt och vackert skogslandskap där det finns vindskydd och grillplatser.

Natur- och strövområden
Inom Lilla Edets kommun finns även ett antal kortare motions- och vandringsleder, även dessa är uppmärkta . Vid lederna finns större informationstavlor med kartor och annan information om området.
Vid lederna finns också iordningställda rast- och grillplatser samt mindre informationstavlor med upplysningar om intressanta natur- och kulturvärden.
Ett besök i dessa områden, eller i något av naturreservaten kan vara både spännande och ge en chans till att njuta av en mångfald natur- och kulturupplevelser.
Lederna varierar i längd och svårighetsgrad.
· Väktorsjöområdet och Utby i Hjärtum, leder mellan 2 till över 8 kilometer
· Ryrsjön- och Högstorpsområdet i Lilla Edet, leder mellan 3 till 7 kilometer
· Pingstalund och Spetalsbergen i Lödöse, leder mellan 2 till 6 kilometer

 

 













Ale |Alingsås Bengtsfors | Bollebygd_ _ Borås| Dals-Ed Färgelanda| Herrljunga_ Lerum | Lilla Edet | Mark Mellerud | Svenljunga Tranemo |Trollhättan Ulricehamn Vårgårda Vänersborg | Åmål